Coronasmitte på fly

Hvor stor er sjansen for coronasmitte på fly?

Se hvor nært du må ha sittet en smittet person for å være i faresonen.

CORONASMITTE: FHI mener smitterisikoen er lav, men tilstedeværende, om bord på fly. Foto: NTB Shutterstock
CORONASMITTE: FHI mener smitterisikoen er lav, men tilstedeværende, om bord på fly. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Private hjem har i stor grad vært det vanligste stedet for coronasmitte de siste månedene, i tilfeller der man kjenner til hvor smitten har skjedd.

Samtidig er det anbefalt å holde seg unna både kollektivtransport og å unngå innlandsreiser som ikke er nødvendige.

Skulle du velge å reise med fly, er bruk av munnbind påbudt av flyselskapene. Men hvor stor er sjansen for å bli smittet om bord på et fly?

Disse følges opp

En kikk på Folkehelseinstituttets (FHI) oversikt over smitte på flyavganger, viser smittetilfeller på 14 inn- og utlandsavganger i løpet av den siste uka.

De skriver at passasjerer som har sittet i nærheten av en person med bekreftet smitte på reiser med plassreservasjon blir kontaktet direkte av lokale helsemyndigheter, mens andre som har vært om bord på de spesifikke reisene oppfordres til å være oppmerksomme på egen helse og ta kontakt med helsetjenesten dersom de får symptomer på luftveisinfeksjon. De trenger derimot ikke å være i karantene så lenge de ikke har symptomer. Så lenge man ikke har symptomer, er ikke karantene nødvendig.

Men hvor nært må du ha sittet en smittet person for å frykte coronasmitte på fly? Og hvor sannsynlig er det å faktisk bli smittet?

2 av 100

Petter Elstrøm, forsker og teamleder ved FHIs nasjonale smittesporingsteam, sier til Dinside at det er en del land som har begynt å se på denne problemstillingen, men påpeker at det ikke er publisert nok store og grundige artikler til å gi et godt kunnskapsgrunnlag med tanke på risiko for å bli smittet på fly.

I Norge, hvor det er Folkehelseinstituttet som følger opp alle fly der det rapporteres at passasjerer har vært smitteførende under reisen, ser man følgende smittetall:

- Foreløpige resultater fra vår overvåking er at 4 prosent av nærkontakter tester positivt for SARS-CoV-2 innen 14 dager etter flyreisen, sier Elstrøm, og legger til at nærkontakter i dette tilfellet betyr passasjerer som sitter inntil 2 seter i alle retninger fra en pasient med covid-19.

Han forteller at samtidig er 2 prosent i samme husstand eller reisefølge som den som var smitteførende under reisen.

- Det er mer sannsynlig at disse siste har blitt smittet før eller etter flyreisen enn mens de satt på flyet. Det betyr at opp mot 2 av 100 personer som sitter nær en person som er smittsom med covid-19, kan ha blitt smittet under flyreisen, sier Elstrøm.

TØYMUNNBIND: Administrerende helsedirektør Espen Nakstad forklarer hva man må huske på når man bruker tøymunnbind. Video: Dagbladet TV / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Lav, men til stede

FHI-forskeren sier videre at risikoen for å bli smittet på fly ut ifra tallene over vurderes å være lav, under de forutsetninger som nå gjelder - det vil si at man har tiltak som ventilasjon, filtrering av luften om bord i flyene og bruk av munnbind for alle passasjerene.

Også David Freeman, som er smitteforsker ved University of Alabama at Birmingham, mener det er urealistisk av flyselskap å hevde at det er nullsmitte om bord på fly.

Samtidig påpeker han at han ikke hevder smitterisikoen er høy. Derimot er det snakk om en lav, men eksisterende, mulighet for smitte, skriver Wired.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer