Hvorfor det haster

Det er én eneste grunn til at spekkhoggerne kommer til Tysfjorden hver høst - silden. Hvis silden forsvinner, vil derfor også spekkhoggerne forlate Tysfjorden.

Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte norske vårgytende silden var på 1950-tallet en av verdens største fiskestammer. Den gangen overvintret den enorme sildestammen utenfor Island, men islandske fiskere klarte i løpet av 1950- og 60-tallet å fiske havet nesten tomt for sild.

Mellom 600 og 700 stykker

Heldigvis klarte sildebestanden sakte men sikkert å ta seg opp igjen. Men nå hadde oppførselen endret seg. Silden gikk ikke lenger til Island for å overvintre, men fant seg nye overvintringssteder. Og plutselig, i 1987, svømte enorme sildestimer innover i Tysfjorden. Sammen med silden kom spekkhoggerne, noe de har gjort hver eneste vinter siden 1987. De siste årene har mellom 600 og 700 spekkhoggere forsynt seg av silden i Tysfjorden.

Ulik diett

Det finnes spekkhoggere i alle verdens hav, men i motsetning til mange andre hvalarter er spekkhoggerne relativt stedbundne. Det har resultert i at spekkhoggerne har utviklet ulike matvaner rundt omkring i verden. Noen spekkhogger-grupper lever av sel, sjøløver og andre hvaler, mens de kanadiske har spesialisert seg på laks. Andre spekkhoggere foretrekker rokker, mens de "norske" spekkhoggerne nesten utelukkende lever av sild.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer