Hvorfor feirer vi egentlig Valentinsdag?

Valentin - en forelsket helgen.

Publisert
Sist oppdatert

Opphavet til dagen er noe uklart, men amerikanske valentinerkort-selgere forsøker seg på denne varianten: St. Valentine var en kristen romer som avled martyrdøden den 14. februar år 269 e.Kr. Helgenen etterlot en hilsen til sin hjertens utkårede som han signerte "Din Valentine." Siden den tid har 14. februar vært viet kjærligheten.

Encyclopædia Britannica er mer nøktern i sin fremstilling: Skikken med å sende kjærlighetskort den 14. februar har ingenting med den romerske martyren å gjøre, men har snarere sitt utspring i at valentinerkortet var det første av alle hilsningskort. Ifølge leksikonet ble det første kortet sendt på 1500-tallet.

På Catholic.org står det å lese at Valentine (fødselstidspunkt: ukjent, død: 270 e. Kr) var prest i Roma som sammen med sin familie hjalp martyrer fra forfølgelse under Claudius II. Valentine ble avrettet 14. februar. Skikken med å sende kort har sitt opphav i at guttene på den tiden skrev navnene på jenter for å ære gudinnen Februata Juno den 15. februar. Presteskapet avskaffet denne frivole skikken med å sende kort med helgennavn.

Tilbake til innledningsartikkelen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer