Hvorfor må jeg slå av mobilen på flyet?

Er det så farlig å ha den på, da?

LETTERE I 2012: Til neste år kan du ringe fra SAS-fly som har WiFi. Da blir mobilreglene kanskje litt lettere å forholde seg til. Allerede nå kan du ringe fra Norwegian-fly som har WiFi. Foto: Per Ervland
LETTERE I 2012: Til neste år kan du ringe fra SAS-fly som har WiFi. Da blir mobilreglene kanskje litt lettere å forholde seg til. Allerede nå kan du ringe fra Norwegian-fly som har WiFi. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyet er omtrent det eneste stedet hvor du må skru mobilen helt av. Men hvis det hadde vært så farlig at mobiltelefonen var på, hadde flyselskaper virkelig overlatt den sikkerheten helt og holdent til passasjerene?

– Saken er den at flyene ikke er sertifisert for at sendere/mottakere og elektronisk utstyr står på i forbindelse med start og landing. Det har vært foretatt tester hos flyfabrikantene for å sjekke hvorvidt dette påvirker instrumentene om bord, men svarene på disse har ikke vært entydige etter det jeg kjenner til, forklarer Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til DinSide.

– Å få flyene sertifisert for dette er også en omstendelig prosess, siden kravet til høy sikkerhet er så betydelig. Henstillingen om å slå av alt elektronisk utstyr om bord, gjøres på bakgrunn av at flyet ikke er sertifisert for dette, forteller Johansen.

Men det er ikke bare den manglende sertifiseringen som avgjør at mobilen må slås av. Og ja, det gjøres for ditt eget beste.

– Man skal også være oppmerksom på at mobiltelefoner søker etter nærmeste basestasjon under hele flyreisen om mobilen står på. Samtlige passasjerer har mobiltelefon i dag, så hvis man ikke skal ha en seriøs tilnærming til dette sikkerhetskravet vil 180 telefoner stå på kontinuerlig søk under hele flyturen, sier Johansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer