Hvorfor må man vise boardingkortet på taxfree?

Det må du ikke, faktisk. Du må bare bevise at du er på utenlandstur.

OJDA: Før du får handlet på taxfree må du fram med boardingkortet eller annen reisedokumentasjon. På utreise er det sjeldent et problem, men mange har opplevd å ikke finne papirene på innreise. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OJDA: Før du får handlet på taxfree må du fram med boardingkortet eller annen reisedokumentasjon. På utreise er det sjeldent et problem, men mange har opplevd å ikke finne papirene på innreise. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Kan jeg se boardingkortet ditt?»

Spørsmålet får du hver gang du handler på taxfree, for eksempel på Gardermoen, både ved utreise og ankomst.

Mange har opplevd panikken: For hvor gjorde du av det ombordstigningskortet, egentlig?

Og hvorfor må du, i 2015, vise en papirlapp for å bevise at du ikke har sneket deg inn i taxfree-butikken?

LES OGSÅ: Så mye koster det å handle dingsene på Gardermoen i stedet for på nettet

Myndighetenes krav

FØLGER REGLENE: Medierådgiver Lasse A. Vangstein i Oslo Lufthavn sier butikkene bare forholder seg til regelverket. Foto: OSLO LUFTHAVN / ESPEN SOLLI
FØLGER REGLENE: Medierådgiver Lasse A. Vangstein i Oslo Lufthavn sier butikkene bare forholder seg til regelverket. Foto: OSLO LUFTHAVN / ESPEN SOLLI Vis mer


- I henhold til bevillingen satt av tollvesenet, må man kunne fremvise «gyldig reisedokumentasjon» for å bevise at man er berettiget for å gjøre et kjøp, skriver medierådgiver Lasse A. Vangstein i Oslo Lufthavn til Dinside.

Det er altså ikke taxfree-butikkene som har bestemt dette, men tollvesenet. For er du ikke på vei fra eller til utlandet, skal du heller ikke få handlet avgiftsfritt på grensa. Og selv om det er vanskelig å slippe inn på taxfree-butikken uten flybillett, gjelder reglene uansett.

- Butikkene ved Oslo Lufthavn er nødt til å forholde seg til regelverket, understreker Vangstein.

- Og vi opplever ikke veldig store utfordringer ved dette. De fleste reisende er klar over regelverket, samtidig som flere og flere reiser med elektroniske reisedokumenter.

LES OGSÅ: Her finner du Gardermoens billigste halvliter

SJEKKER IKKE: Butikken sjekker hvor mye du handler der og da, men registrerer ikke hvor mye du har handlet totalt. Det er ditt ansvar. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJEKKER IKKE: Butikken sjekker hvor mye du handler der og da, men registrerer ikke hvor mye du har handlet totalt. Det er ditt ansvar. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Kan bruke mobilen

Nettopp elektroniske reisedokumenter er nemlig like gode reisebevis som et fysisk boardingkort. I 2008 ble nemlig åpnet opp for annen dokumentasjon enn den gammeldagse papirlappen.

Alt flyselskapet godtar som reisebevis skal være godt nok, for eksempel mobilbillett eller utskrift av reisedokumenter. Har flyplassen utstyret i orden, skal også bonuskort fungere.

IKKE RIKTIG: Slike plakater forteller ikke hele historien. Også annen dokumentasjon enn boardingkort skal godtas.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE RIKTIG: Slike plakater forteller ikke hele historien. Også annen dokumentasjon enn boardingkort skal godtas. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Boardingkortet er altså bare ett av flere godkjente dokumenter. Til tross for dette, står det fortsatt «Vennligst ha ditt boardingkort klart» ved kassene på Oslo Lufthavn.

LES OGSÅ: Er Travel Value på innland faktisk like billig som taxfree?

Ingenting registreres

Tidligere, da papirbilletter var eneste utvei, ble disse stemplet for å sørge for at du ikke handlet mer enn du har lov til. Da også elektroniske reisedokumenter ble godkjent måtte ordningen avvikles, og det ble i 2009 innført stempling av kundenes hender som kunne sjekkes under UV-lys.

Dette ble dårlig mottatt, og rasende kunder skal ha truet og kjeftet på de ansatte. Allerede samme år ble ordningen derfor avviklet. Og i dag kreves det ikke stempling av hverken hender eller billetter.

- Så hva registreres egentlig når man viser reisedokumentene sine?

- Boardingkortet blir ikke registrert. Det er kun for å sjekke at man har rett til å handle, svarer Vangstein på Oslo Lufthavn.

LES OGSÅ: Ikke kast vannflaska før sikkerhetskontrollen

Hva synes du om kravet til reisedokumenter ved taxfree-kjøp? (Avsluttet)
Liker det ikke!(49%) 1349
Greit nok...(43%) 1166
Veldig bra!(8%) 227
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Stanser ikke smugling

Butikkene på Gardermoen har ingen tollmyndighet. Det eneste de gjør, er å sørge for at du faktisk er på tur, og at du ikke handler mer enn kvota når du drar bankkortet. Men dette blir altså ikke registrert på reisedokumentet ditt.

De sjekker med andre ord ikke om du handler flere ganger med samme reisedokument. De sjekker heller ikke hvor lenge du eventuelt har vært ute av landet.

- Dette ansvaret ligger hos den enkelte reisende, sier Vangstein.

- Men det finnes naturlig nok andre måter å avdekke eventuelt misbruk på i etterkant av handelen. Blant annet ved at man må passere tollslusene.

LES OGSÅ: I 2010 meldte Dinside at det var mulig å handle alkohol med barns boardingkort

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer