Hvorfor står søplebøttene på havbunnen?

Ved munningen av Sognefjorden tar dykkere ansvar mot forsøpling av havet.

Publisert
Sist oppdatert

Miljøet i havet er under stadig større press, og Gulen Dykkesenter går nye veier for å bevare miljøet under vann. De har nylig åpnet verdens kanskje første undervanns resirkuleringsanlegg, melder www.dykking.no.

Styreformann Ørjan Sandnes forteller at senteret har plassert ut tre resirkuleringscontainere på syv meters dyp utenfor brygga – én til metall, én til plast og én til organisk materiale. Tanken er å få dykkerne til å bidra til å holde det kjente revet utenfor sentret rent og fritt for søppel.

De tre containerne er sponset av Nordhordland og Gulen Interkommunale Renovasjonsselskap (NGIR), og ble plassert ut forrige helg. Allerede nå er det merkbar forskjell i mengden søppel på bunnen.

Det er allerede betraktelig renere under vann utenfor bryggen ved Gulen. Foto:Christian Skauge
Det er allerede betraktelig renere under vann utenfor bryggen ved Gulen. Foto:Christian Skauge Vis mer


Se Norges beste dykkebilder her...

Båtfolket synder

Mye av søppelet skyldes uvettige båtfolk som kaster ting i sjøen. Utenfor brygga finnes tomme ølbokser, flasker, plastposer og kanner. Særlig i sommerhalvåret er problemet betydelig.

– Mange tenker ikke over hvor det blir av det de kaster i sjøen. Dette gjelder jo ikke bare her i Gulen, men langs hele kysten, sier Sandnes til Dykking.no.

Dykkere ser lettere enn andre hvor mye av søppelet havner - på havbunnen. Det både ødelegger fine dykkeplasser og truer livet i havet. Derfor ønsker Gulen Dykkesenter å gjøre noe med problemet.

Ved å sette fokus på innsamling av søppel håper senteret på å bevare miljøet og artsmangfoldet som finnes i området. Samtidig håper Sandnes at båtfolket og andre som bruker strandsonen blir flinkere til å ta med seg søppel hjem eller kaste det i egnede containere.

– Hvordan skal det se ut om 10 år hvis besøkende båter fortsetter å slenge fra seg ting?, spør han bekymret.

Se bilder fra det ukjente dykkeparadiset her...

Hai og blekksprut

– Senest i forrige uke ble det sett både hai og blekksprut like utenfor brygga, kan Sandnes fortelle. Den unike undervannsfaunaen er noe av det som tiltrekker dykkere og undervannsfotografer fra hele Skandinavia, i tillegg til flere vrak fra andre verdenskrig.

Sandnes forteller at ideen har blitt godt mottatt blant de besøkende på dykkesenteret, og alle bidrar med å legge et par ting i containerne. I løpet av sommeren regner Sandnes med at bunnen utenfor dykkesenterets brygge vil være fri for fremmedelementer.

Dermed blir det triveligere å dykke utenfor brygga til dykkesenteret, og innbyggerne i havet får det en tanke bedre.

Bli med på vrakdykk i Kattegatt...

Oppfordrer andre til å bidra

Sandnes oppfordrer andre dykkesentre og klubber rundt om i landet til å kopiere ideen, eller arrangere opprydningsdykk i sitt lokaleområde.

– Dette er ikke noe vi ønsker å være alene om. Vi håper flest mulig vil bidra til å holde havbunnen fri for søppel, både for miljøets skyld, og med tanke på dykkerne som utøver sporten sin under overflaten, avslutter Sandnes.

De tre containerne skal sjekkes jevnlig, og tømmes ved behov. Søppelet som dykkerne har samlet skal tas på land og leveres til resirkulering, akkurat som vanlig søppel på land.

Mer miljø og reise på DinSide:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer