Hysteriske dameråd

Sjekk for fremmede under sengen, i skapet og i alle hotellrommets kroker – og la døren stå på gløtt mens du gjør det.

Publisert
Sist oppdatert
Illustrasjonsfoto: Rune Olafsen
Illustrasjonsfoto: Rune Olafsen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kvinner som reiser alene er ganske vanlig i vårt samfunn, men skal vi tro rådene vi har funnet for denne gruppen turister, er det ikke bare å pakke kofferten og reise. Det er mye som skal tenkes over, og mange sikkerhetsråd som skal memoreres, før du legger ut på reise alene.

Noen råd er gode, mens andre kan virke lett hysteriske. Her er de beste av sistnevne kategori.

Tipsene er sitater oversatt fra engelsk.

 • Paranoid? Nei da, bare litt hysterisk … Her er flere og enda mer hysteriske råd, for kvinner på reise. Har du noen gang tenkt på at du bør be om å få romnummeret nedskrevet på en lapp, i stedet for at resepsjonisten forteller deg det? Du vet aldri hvem som lytter …
 • Se også: Sære saker til turen - mest for damer
 • Bruk stemmen
  GutsyWomen anbefaler deg å tørrtrene:

   «Det er makt i høylydt å sette noen i forlegenhet. Jeg har funnet ut at mange menn skammer seg hvis de blir hengt ut i offentlighet. Øv på å rope før du drar hjemmefra!»

  Prøvegå bagasjen
  Canadas departement for utenrikssaker og internasjonal handel anbefaler reisende å ta bagasjen på en prøvetur:

   «Noen få dager før avreise kan det hende du vil ta noen testturer. Pakk bagen din og ta turen rundt kvartalet. Se for deg at du går trapper på T-banen eller stiger av og på et tog uten hjelp. Du vil sannsynligvis gå hjem og redusere bagens innhold med halvparten.»

  Underveis
  Flyreisen kan være hasardiøs for en enslig kvinne. Her er flytips fra GutsyWomen:

   «På alle flyvninger, tell antall seter og rader til din nærmeste nødutgang. Dersom det skulle bli nødvendig å benytte seg av nødutgangene, vet du nøyaktig hvor langt du behøver å krype.»

  Ifølge Create for Less bør du være forsiktig med hva du sier på fly:

   «Aldri gi ut personlig informasjon som for eksempel ditt reisemål, på flyet; du vet ikke hvem som kan overhøre informasjonen.»

  Hverdagsproblemer
  En kvinne på reise kan bli utsatt for mange slags hverdagsproblemer, som for eksempel å bli kløpet i rumpa. Her er hva Canadas departement for utenrikssaker og internasjonal handel sier om problemet:

   «Fulle tog og busser kan være den perfekte grobunn for antisosial oppførsel. Noen menn vil bruke denne anledningen til å ta på eller klype kvinnelige passasjerer som står nær dem. Dersom dette skjer deg, så lag oppstyr! Pek på synderen og straff ham med en høy stemme. Han vil sannsynligvis snike seg unna. For å unngå slike episoder bør du imidlertid vurdere å benytte deg av reserverte seter. »

  Toalettfasilitetene rundt om i verden kan også være en utfordring for kvinner – her er rådene som Canadas departement for utenrikssaker og internasjonal handel gir:

   «Moderne baderom som vi kjenner dem i Nord-Amerika eksisterer rundt i verden også, men ikke over alt. Som turist vil du kunne komme over alt fra uthus til simple hull i bakken hvor det er nødvendig å sitte på huk. Noen toaletter er det mulig å skylle ned, men mange har ikke denne funksjonen. I u-land er noen avlukker gjerdet inn, men dersom du beveger deg videre inn i landet vil du kunne risikere å måtte gjøre det med lite eller ikke noe privatliv. For å håndtere de lunefulle toalettene i utlandet, bør du vurdere å ha på deg et langt skjørt. Dette vil tillate noe beskjedenhet dersom du utendørs.»

  Tenkte du på dette som farlig?
  Steder og saker som ifølgeWomen Safety Tips gjerne blir oversett som farlige:

  Vaskerier, høye kjøretøy, faste rutiner, hjemmet ditt, kontoret ditt, turstier – og offentlige toaletter:

   «Offentlige toaletter - det er en vanlig misforståelse at menn er de eneste som står for seksuelle overfall, ran eller mord. Dette er feil. Ikke bare gjør kvinner disse tingene, men de jobber også ofte som lokkeduer for menn i skjul. »

  disse sidene finner du også informasjon som sikkert stevnemøte, hvordan du skal unnslippe en overfallsmann, hvordan du skal forholde deg som kvinnelig jogger med mer.

  Frøken bukseløs?
  Til sist et underholdende reisetips spesielt for kvinner på reise, fra Canadas departement for utenrikssaker og internasjonal handel:

   «Kle deg passende. Dersom lokale kvinner ikke har på seg bukser på kontoret, bør ikke du gjøre det heller.» …

 • Paranoid? Nei da, bare litt hysterisk … Her er flere og enda mer hysteriske råd, for kvinner på reise. Har du noen gang tenkt på at du bør be om å få romnummeret nedskrevet på en lapp, i stedet for at resepsjonisten forteller deg det? Du vet aldri hvem som lytter …
 • Mer om kvinner på reise

 • Lenkeguide: For kvinner på reise

 • Jentenes turarrangører

 • Jentene på tur: Dette vil de ha

 • - Asia uegnet for jenter, sier ekspertene
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer