Hytteboom i Norge

Aldri før er det blitt gitt så mange byggetillatelser for norske fritidsboliger.

HYTTEBOOM: Det ser ut til at nordmenn har fått smaken på norgesferie og hyttelivet etter pandemiens inntog. Her fra Rauland i Vinje kommune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYTTEBOOM: Det ser ut til at nordmenn har fått smaken på norgesferie og hyttelivet etter pandemiens inntog. Her fra Rauland i Vinje kommune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi regnet med en økning sammenlignet med 2020, men at vi skulle nærme oss 9000 igangsettingstillatelser er langt høyere enn forventet, sier Audun Bringsvor i en pressemelding.

Han er generalsekretær i Norsk Hyttelag.

Det er kommunen som utsteder igangsettingstillatelsene og gir utbyggeren grønt lys til å starte byggingen. De totalt 8762 tillatelsene er ny rekord og inkluderer søknad om nye fritidsbygg, samt utvidelser av hytter, som tilbygg og påbygg, og er en økning på 40 prosent fra 2020.

Vinje i Vestfold og Telemark fylke var den mest «populære» hyttekommunen med 249 tillatelser, etterfulgt av Flå i Viken med 237 og Ringebu i Innlandet med 205.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer

Bygger egen

Da coronapandemien spredte seg utover Norge, ble det registrert en stor økning i hyttesalget, men flere ønsker også å bygge egen hytte eller utvide den de allerede eier.

- Vi har fått mange nye hytteeiere inn i det gode selskap de siste årene. Vi har egentlig sett en utvikling over flere år hvor folk bytter ut Syden-ferien med en mer aktiv og bærekraftig ferie her hjemme. Og så fikk vi en corona-pandemi på toppen som virkelig gjorde at folk fikk øynene opp for det trygge og gode hyttelivet, sier Bringsvor.

Kan få økt hytteskatt

Planlegger du å kjøpe eller bygge egen hytte, bør du være obs på et forslag fra Finansdepartementet av et nytt verdsettelssystem for fritidsboliger, som ble sendt på høring høsten 2021.

I dette forslaget har departementet fått hjelp fra PWC til å utforme en modell som skal erstatte de historiske formuesverdiene som benyttes på fritidsboliger i dag.

Det nye systemet skal etter planen gjelde fra og med inntektsåret 2024.

- Mange vil kunne få vesentlige økninger i formuen sin, og ende opp med høyere formuesskatt med dette forslaget, uttalte Per-Ole Hegdahl, advokat og rådgiver i Skattebetalerforeningen, til DinSide tidligere denne uka.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer