Feriebolig

Hyttekollaps

Nå kan du gjøre et kupp og slik skal du gjøre det.

BRÅSTOPP: Mange må selge hytter og fritidsboliger på grunn av trangere tider. Dermed er det muligheter til å gjøre et kupp. Foto: Odd Roar Lange
BRÅSTOPP: Mange må selge hytter og fritidsboliger på grunn av trangere tider. Dermed er det muligheter til å gjøre et kupp. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Markedet for hytter og fritidsboliger fortsetter å stupe etter pandemien. Det er en dårlig nyhet for dem som ønsker å selge hytta eller fritidsboligen sin.

Men til gjengjeld er det godt nytt for deg som er på jakt etter en billig hytte.

Nå kan du gjøre et kupp, ettersom prisene har sunket med opptil 20 prosent. Særlig gjelder dette fjellhyttene, viser tall som DN har hentet inn (krever innlogging).

SUPER FOR FOLK FLEST: Hyundai Kona er bilen for folk flest. Den har alt det vi trenger av rekkevidde, plass, kjørekomfort og utstyr til en god pris. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Færre vil kjøpe

Nedgangen av i salget av hytter og fritidsboliger i fritt salg startet allerede i fjor og falt med 28 prosent i fjerde kvartal 2022 sammenliknet med samme kvartal året før, viser tall fra SSB.

Med trangere tider for folk flest ser utviklingen til å fortsette gjennom hele 2023. Stadig flere må selge hyttene sine. Mens det finne færre kjøpere på markedet.

Sterk økning

- Akkurat nå ligger det 3243 fritidsboliger til salgs på fjellet på Finn. Utvalget pleier å være på sitt høyeste rett før høstferien, og vi ser at det nå ligger 20 prosent flere fritidsboliger på markedsplassen enn på samme tidspunkt i fjor, sier leder i Finn Eiendom, Jørgen Hellestveit til DinSide.

I pandemiårene var hytteinteressen svært høy og mange eiendommer ble solgt fort unna. Nå går det mye saktere.

- Vi må nå tilbake til 2019 for å se et tilsvarende marked som vi ser i dag og tilbake til 2015 når det kommer til interesse, sier han.

For kjøperne er det et rekordstort antall hytter å velge mellom.

- Og det er grunn til å tro at prisfallet vil vedvare.

Det uttaler administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til DinSide.

Eiendom Norge la i sommer fram en fritidsboligprisstatistikk for fjellhytter, sjøhytter og innlandshytter i første halvår 2023.

Den viser prisene for fritidsboliger falt med 4,3 prosent i første halvår 2023. I gjennomsnitt koster fritidsboligen i Norge 3 217 590 kroner.

I første halvår 2023 ble det solgt 2470 hytter i Norge - en nedgang på 10,7 prosent fra samme periode i 2022.

Positivt

- Vi legger fram statistikk for hele 2023 i februar neste år, sier Lauridsen som trekker fram at det ikke bare er dårlige nyheter for hytteeierne når vi går inn i vintersesongen.

- Strømprisene har være lave over lengre tid og dette vil trolig fortsette framover.

De fleste hyttene som er til salgs i det normale prisleiet, men det er ikke bare billige hytter som legges på hyttemarkedet.

- Den siste måneden er det lagt ut 24 fritidseiendommer som har prisantydning over 10 millioner kroner. Til sammenlikning ble det lagt ut 15 hytter i denne prisklassen i samme periode i fjor. I 2021 var tallet 8.

- Vi ser en kraftig nedgang i trafikk og besøk til annonsene i dette segmentet. Målt mot i fjor så har interessen gått ned 60 prosent. Besøkstrafikken hadde en topp i 2021, fortsetter Hellestveit.

Utleie

I stedet for å selge hytta kan det for mange være en løsning å leie den ut.

Carsten Pihl, som er forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, minner om følgende regler for dem som vil leie ut hytta eller fritidsboligen.

- Hvis du bruker hytta selv en del av året, kan du leie ut litt resten av året og slippe skatt. Om du leier ut hele hytta litt, eller litt av den spiller ingen rolle i denne sammenhengen.

Reglene

Samtidig er det viktig å huske på at du kan bli nødt til å skatte av det.

- For en skattefri inntekt av hytteutleien er det er imidlertid en forutsetning at du bruker fritidseiendommen selv i en viss utstrekning. Hvor stor bruk som kreves er ikke hogget i stein. Det kommer an på hytta og bruksmulighetene, sier Pihl.

- Leier du ut hytta hele året og ikke bruker den selv i det hele tatt vil det beregnes full skatt av leieinntektene. Altså slik som det er når du leier ut en utleieleilighet.

Har du et tips om kjøp og salg av hytter?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om hytter og fritidsboliger og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Skatten er da på 22 prosent for 2023.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer