Høstferie:

Hyttene du aldri glemmer

Vi anbefaler fem DNT-hytter som skiller seg ut.

Prisvinner: Rabothytta på Helgeland har vakt internasjonal oppmerksomhet. Noen elsker den, noen synes de gamle hyttene er finest. Foto: Hemnes turistforening
Prisvinner: Rabothytta på Helgeland har vakt internasjonal oppmerksomhet. Noen elsker den, noen synes de gamle hyttene er finest. Foto: Hemnes turistforening Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fineste høstferieopplevelsene trenger slett ikke være de dyreste. For under 300 kroner per døgn får kan man overnatte i noen av de mest spektakulære hyttene i marka og fjellet.

Noen av hyttene til Den Norske Turistforening (DNT) er fra tidligere tider og full av sjarme, mens andre har spektakulær design og arkitektur.

– For noen er det beste med en hytte at den byr på gammeldags sjarm, andre er svake for store vinduer der naturen kommer inn i stua. Noen ser etter en hytte med plass til hele familien eller vennegjengen, mens andre ganger er det en god bok foran peisen som gir den nødvendige avkoblingen fra hverdagen, sier Andreas Blaauw-Hval, pressekontakt i Turistforeningen til Dinside.

Norges råeste

Rabothytta i Hemnes kommune i Nordland omtales som Norges råeste turisthytte og vakte oppsikt da prosjektet ble vist frem i Paris.

Fjellet Møysalen (1262 moh) regnes som et av de vakreste i Vesterålen. Dette er også det høyeste fjellet i regionen og gir derfor en fabelaktig utsikt i alle himmelretninger. Hytta Snytindhytta er et utmerket overnattingssted før og etter denne turen til topps i Sortland og Lødingen kommuner.

I Oslomarka ligger Skiforeningens og Turistforeningens hytter på rekke og rad. Men få, eller ingen, har en så spesiell utforming som Fuglemyrhytta, to kilometers gange fra Skådalen T-banestasjon. Den Instagram-vennlige hytta har i løpet av de tre årene siden den stod ferdig, rukket å bli en publikumsfavoritt.

Her kan du lese mer om disse og enda flere uforglemmelige hytter.

Er du lei av at pizzarestene du varmer opp ikke blir helt optimale, og at bunnen ikke blir sprø? Da bør du ta en titt på dette tipset. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Rimelig ferie

DNT har over 550 betjente, selv- og ubetjente hytter over hele landet. Dette er rimelige og gode alternativer for dem som ønsker hytteferie.
På de selvbetjente hyttene kan du kjøpe mat fra matlageret og tilberede, mens på de ubetjente må du ta med mat selv.

Her er et knippe hytter som hver for seg gir en unik opplevelse i naturen.

Snytindhytta i Nordland (ubetjent)

Magisk: Utsikten fra Snytindhytta er uforglemmelig. Foto: Trond Løkken/Turistforeningen
Magisk: Utsikten fra Snytindhytta er uforglemmelig. Foto: Trond Løkken/Turistforeningen Vis mer

Snytindhytta i Vesterålen har én av Norges flotteste beliggenheter med utsikt til majestetiske Møysalen. Her finner du vedfyrt badstue og mange flotte toppturmuligheter.

Rabothytta i Nordland (ubetjent)

Perle i fjellet: Rabothytta vekker oppsikt med sin nye arkitektur. Foto: Hemnes turistforening
Perle i fjellet: Rabothytta vekker oppsikt med sin nye arkitektur. Foto: Hemnes turistforening Vis mer

Rabotytta ligger ved Okstindan i Indre Helgeland og bærer navnet etter en fransk geolog som kartla området på slutten av 1800-tallet. Rabothytta har 30 sengeplasser og bygget har blitt en verdenskjent arkitektperle, og et referanseprosjekt for hyttebygging i krevende værforhold. Hytta ble kåret til DNTs fineste ubetjente hytte i 2020.

Kvinen i Agder (selvbetjent)

Klatrevegg: Ikke er det bare spektakulær, den har også egen klatrevegg. Foto: Line Hårklau/Turistforeningen
Klatrevegg: Ikke er det bare spektakulær, den har også egen klatrevegg. Foto: Line Hårklau/Turistforeningen Vis mer

Kvinen ligger på grensen mellom Sirdalen og Setesdalen, på tuftene til gamle Kvinen turiststasjon. Hyttene har plass til hele familien, og har til og med klatrevegg på hovedhytta!

Bårdsgarden i Trøndelag (selvbetjent)

Tradisjon: Trollheimen kan by på flotte turer, og Bårdsgarden er et flott utgangspunkt. Foto: Turistforeningen
Tradisjon: Trollheimen kan by på flotte turer, og Bårdsgarden er et flott utgangspunkt. Foto: Turistforeningen Vis mer

Det selvbetjente kvarteret er en del av hovedhuset på Bårdsgarden i Storlidalen. Fjellgården er et fint utgangspunkt for større eller mindre rundturer og toppturer i Trollheimen.

Gullhorgabu i Vestland (selvbetjent)

Best i vest: Gullhorgabu er blitt mange vestlendingers favoritthytte. Foto: Andre Marton Pedersen/Turistforeningen
Best i vest: Gullhorgabu er blitt mange vestlendingers favoritthytte. Foto: Andre Marton Pedersen/Turistforeningen Vis mer

Gullhorgabu i Bergsdalsfjellene ligger i bergensernes nærmeste høyfjellsområde. Hytta er stor og flott, og ligger cirka tre timers gange fra bilvei i Bergsdalen. Hytta ligger i hjertet av Bergsdalen og man kan gå videre til enten Vending eller Høgabu.

Fulgemyrhytta i Oslo (ubetjent)

Utsikt over byen: Fuglemyrhytta er populær både for dagsturer og overnattinger. Foto: Eivind Haugstad Kleiven/Turistforeningen.
Utsikt over byen: Fuglemyrhytta er populær både for dagsturer og overnattinger. Foto: Eivind Haugstad Kleiven/Turistforeningen. Vis mer

Kortreist turglede i Oslo! Fuglemyrhytta har uslåelig utsyn over Oslofjorden, Nesoddlandet og Holmenkollen. Det prisbelønte arkitektkontoret Snøhetta har tegnet hytta, som har ti sengeplasser fordelt på to soverom. Hytta er en mindre kopi av en av de fem hyttene på Tungestølen. Fuglemyrhytta kan også brukes til fine dagsturbesøk i Oslomarka.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer