I år skal «alle» nordmenn på bilferie

I sommer skal rekordmange nordmenn legge ut på ferie i bil.

DU BLIR IKKE ALENE: Flere spørreundersøkelser viser at veldig mange av oss planlegger å reise med bil i sommer, så du blir ikke alene på norske veier. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
DU BLIR IKKE ALENE: Flere spørreundersøkelser viser at veldig mange av oss planlegger å reise med bil i sommer, så du blir ikke alene på norske veier. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

74 prosent svarer i en ny undersøkelse at planlegger bilferie i sommer.

I undersøkelsen fra Statens vegvesen kommer det fram at over halvparten av dem som ikke pleier å dra på bilferie, tenker å gjøre det i sommer. I 2015 svarte kun 28 prosent at de planla bilferie i Norge det året.

Dermed ligger det an til at det blir atskillig flere norske trafikanter på veien enn vanlig om sommeren.

Dette bekreftes også av flere tidligere undersøkelser av nordmenns ferieplaner, blant annet en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF og DNT:

Der svarer 94 prosent at de i hovedsak skal tilbringe sommerferien i Norge. Og 72 prosent skal reise med bil. I tillegg sier fem prosent at de kommer til å reise med bobil og campingvogn.

- Ta den tiden du trenger

Guro Ranes, direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, sier i en pressemelding at det blir flere på veien, også med de nordiske turistene som kan komme.

– Det kan gi økt risiko om det er mange nye sjåfører på veien, kanskje også med et ukjent kjøretøy. Men det kan også gå motsatt vei. Hvis de nye sjåførene er oppmerksomme på at de er på ukjent sted og følger ekstra godt med, kan det bli færre uhell, sier Guro Ranes, direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Ranes oppfordrer alle som skal kjøre langt om å være opplagt, bytte sjåfør ofte og ta den tiden du trenger.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Opptatt av utsikt

Ifølge undersøkelsen til Statens vegvesen, svarer 68 prosent at de er mest opptatt av utsikt, deretter har 48 prosent svart at de er opptatt av sikkerhet.

I NAF og DNT-undersøkelsen, oppgir nesten halvparten at de tror at trengsel og slitasje på de mest kjente turiststedene kan bli en utfordring i sommer.

DNT og NAF er ikke bekymret for at det blir et problem, men ser at det er en fordel hvis vi fordeler oss utover landet når vi skal være turister i eget land.

- Norge er full av skjulte perler. Fraværet av utenlandske turister gjør at plass ikke blir et problem. Men det er bra hvis vi sprer oss utover og flere områder får norgesturister på besøk i sommer, både for naturens bærekraft og for den økonomiske bærekraften i lokalsamfunnene, sier generalsekretær Dag Terje Solvang i DNT.

Mange elbilister

Det vil også bli mange elbilister på veiene i sommer. Ifølge en undersøkelse gjort av Norsk elbilforening, svarer nesten annenhver norske elbilist at de vil bruke elbil på ferie i sommer.

- En fantastisk elbilsommer står foran oss. Det er rekordmange elbiler i Norge og nesten halvparten av landets elbileiere planlegger ferie med bilen sin, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

På spørsmål om planer om å dra på sommerferie med elbilen i år, svarte til sammen 48 prosent av elbilistene bekreftende på dette.

Mer spesifikt svarte 38 prosent at de ville dra på ferie med elbilen innenfor Norges grenser, mens sju prosent svarte at de planlegger å dra på elbilferie i Norden.

(Siden undersøkelsen ble gjennomført, er det som kjent blitt klart at det blir mulig å reise til Danmark og Finland fra 15. juni.)

- Det vil bli køer

Bu uttaler at årets ferie blir en stresstest for ladenettverket i Norge.

- Det kommer til å bli køer, så jeg vil anbefale elbilister å unngå de travleste utfartsdagene. Selv om antallet hurtigladere øker, er det store lokale variasjoner. Utenfor hovedveinettet kan det være langt mellom hurtigladerne, og lengst nord i Norge er det altfor få, sier Bu.

Administrerende direktør Stig Skjøstad i NAF. i NAF forteller at de vil utplassere tre mobile ladestasjoner på populære turdestinasjoner i Nord-Norge, for å bidra til å gjøre bilferien med elbil lettere.

- Det er en utfordring med for få ladestasjoner mange steder i landet. Derfor vil vi, i samarbeid med fem lokale kraftselskaper i nord og sykkelrittet Artic Race of Norway, utplassere tre mobile ladestasjoner på populære turdestinasjoner i Nord-Norge, sier Skjøstad.

Ladestasjonene vil bli utplassert på Fredvang i Lofoten, ved Dronningruta i Vesterålen og i Harstad, fra 26. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer