I dag åpner direkteruta til New York

Nå vil det ta åtte timer å fly til The Big Apple.

Hurra - nå slipper du å mellomlande. Fra 28. mars kan du fly direkte fra Oslo til New York. Foto: SAS/Colourbox
Hurra - nå slipper du å mellomlande. Fra 28. mars kan du fly direkte fra Oslo til New York. Foto: SAS/Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

28. mars har SAS premiere på åpningen av direkteruten fra Oslo til New York. Endelig slipper nordmenn å mellomlande på Kastrup eller Arlanda for å komme seg til den berømte storbyen.

Det har tidligere blitt sagt i media at det er søndag 27. mars som er premieredatoen, men dette er altså feil.

– Det er SAS' sommerprogram som starter 27. mars, men åpningen av direkteruten fra Oslo til New York er mandag 28. mars, forklarer Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, til DinSide.

Han forteller at det første flyet som går klokken 11:05 begynner å bli ganske fullt, og at de har plass til totalt 245 passasjerer.

Kortere vei til Miami: Flere direkteruter til USA

Dette kostet NY-billetten i 1963

Men selv om det er premiere i dag er det faktisk ikke første gang SAS har et direktefly til New York. Flyselskapets aller første destinasjon var faktisk New York.

17. september 1946 gikk den første flyvningen til storbyen. Ulempen var bare at flyturen tok 25 timer med mellomlanding i Skottland og Newfoundland.

Knut Morten Johansen er informasjonssjef i SAS. Foto: SAS
Knut Morten Johansen er informasjonssjef i SAS. Foto: SAS Vis mer


– Nå tar det åtte timer, forteller informasjonssjefen.

Heldigvis har det blitt billigere å fly til New York enn hva tilfellet var for 48 år siden.

En tur/retur-billett kostet i 1963 det samme som en Volkswagen folkevogn, ifølge en pressemelding fra SAS. Dengang kostet det 4.223 kroner for en tur/retur-billett på turistklasse, som tilsvarer 42.790 norske kroner i dag.

På førsteklasse kostet det 7.017 kroner i 1963, noe som tilsvarer 71.102 norske kroner i 2011.

SAS har uttalt at normalprisen på tur/retur-billetter i dag skal ligge på cirka 4.295 kroner, men det kan i perioder også være muligheter til å få rimeligere billetter. Fra før av flyr også Continental direkte mellom New York og Oslo. Også denne ruten tar åtte timer.

Norwegian planlegger en direkterute, men foreløpig er det usikkert når den kommer. Bjørn Kjos har tidligere uttalt at han lover passasjerene halv pris til New York.

Trendy reisemål: Rekordmange dro til New York i 2010

Åpningen ble feiret med ballonger, NY-hits og epler til alle reisende. Foto: Silje Ulveseth
Åpningen ble feiret med ballonger, NY-hits og epler til alle reisende. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


– Stor betydning for Norge

SAS sluttet med direkterute til New York etter terrorangrepet 11. september 2001.

– Trafikken over til USA ble veldig rammet av angrepet 11. september. Når ruten kom tilbake ble den satt i kombinasjon med Stockholm Arlanda. Men nå er den tilbake igjen, forteller Johansen.

SAS har allerede merket stor pågang på New York-billetter.

– En slik rute har stor betydning for hele Norge ettersom 43 ruter i landet vil få en forbindelse til New York. I tillegg vil 1/3 av de reisende være amerikanere, noe som også er positivt for Norge, påpeker Johansen.

Tidspunktet på denne reiseruten gjør også at du kan nå flere destinasjoner innenfor USA på samme dag, i tillegg til at returruten matcher flyturer til flere steder i Norge.

Sjekk dollarkursen nå!

Husk dette før du reiser

Har du tenkt deg til The Big Apple? Da må du huske å fylle ut ESTA-søknaden og få visum. Vil du ha tips til hvor du kan bo og hva du bør gjøre? Les artiklene under:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer