I disse byene er maten best

Det er i disse storbyene smaksløkene vil kose seg mest.

Publisert
Sist oppdatert

I hvilke storbyer skjer det mest spennende saker på restaurantkjøkkenene? Hvor skal gourméten reise for å oppleve haute cuisine på sitt aller beste?

Andre boller

Det skjer nemlig store endringer i matverdenen. London trekkes frem som en by der det skjer mye spennende på restaurantfronten for tiden. Og Tokyo seiler opp som en suveren gourmétdestinasjon. Mens Paris i fjor hadde 65 michelinstjerne-
restauranter, hadde Tokyo imponerende 191.

Maten er en viktig del av storbyferien. I noen byer er utvalget bedre enn i andre. Foto: Colourbox
Maten er en viktig del av storbyferien. I noen byer er utvalget bedre enn i andre. Foto: Colourbox Vis mer


Forbes Traveler har ved hjelp av flere kulinariske eksperter laget en liste over de storbyene magasinet mener er verdens beste matbyer.

Kriteriene for å komme på denne listen er blant annet at byen må huse noen av de som regnes som verdens beste restauranter - det må altså finnes en del michelinrestauranter i byen. Men like viktig er det at det er høy kvalitet på de mindre fasjonable restaurantene - det skal finnes et godt utvalg av nabolagsrestauranter som serverer mat som får tennene til å løpe i vann.

I byen skal det finnes gode restauranter som serverer landet eller byens tradisjonelle mat, så vel som moderne retter. Det skal også finnes spennende gatekjøkkenmat - som for eksempel hotdogs i New York, pizza i Napoli, eller kebaber i Istanbul.

Les også: Mest gourmét for pengene - København, Stockholm, Paris, London, Praha

Her er listen over byene Forbes Traveler mener serverer den beste maten:

New York

For to år siden ble det talt at det finnes 26.000 matserveringssteder i New York. Da sier det seg selv at det finnes noe for enhver smak. New York har fine gourmétrestauranter, rustikke nabolagskafeer, og mat fra alle verdenshjørner. I denne smeltedigelen finner du god mat fra Italia, Tyrkia, Thailand, Kina, Peru ...

Les også: New Yorks beste hamburgere

London

Ståa er den samme i London, som på grunn av sin befolkningsinnflytting, der mange kommer fra helt andre kanter av verden, kan tilby et svært variert restauranttilbud. I tillegg har britisk mat fått en renessanse, ettersom britiske kokker som Jamie Oliver, Gordon Ramsey og Nigella Lawson har kreert tradisjonskost med en moderne tvist. Dermed har britisk mat, som tidligere ble sett på som ganske gørr, blitt spennende igjen.

Les også: Innsidetips til London

Paris

Paris holder selvsagt stand som en viktig matby. Det skulle bare mangle, for den klassiske kokekunsten er i stor grad tuftet på det franske kjøkken. Fois gras, cock au vin, brie, sitronterte, croissanter ... dette er bare noen få eksempler på populære franske sultstillere. Problemet for Paris, er at kokkene kanskje er litt vel tradisjonelle, mens de i andre byer er mer innovative. Dermed har ikke Paris helt klart å henge med i konkurransen om michelinstjernene. Men bevares, klassisk fransk mat er fantastisk.

Les også: Paris' beste brasserier

Gatematen i Tokyo er like spennende som gourmetmaten. Foto: Jan Harry Svendsen
Gatematen i Tokyo er like spennende som gourmetmaten. Foto: Jan Harry Svendsen Vis mer


Tokyo

Mat er veldig viktig i Tokyo. Ja, man trenger mat for å overleve, men i Tokyo er mat også et middel for å vise hvor mye penger man har. Jo mer eksotisk maten er, jo finere vinene er, jo dyrere sushien er, jo bedre. Michelinrestaurantene popper opp i Tokyo. Her kan du spise et måltid og føle deg helt ribbet for penger etterpå. Men like viktig er gatematen. Det kryr av små spisesteder som serverer sine spesielle nuddelretter, teryaki slik du aldri har smakt før, tempura som får tennene til å løpe i vann. Denne maten koster ingenting, og det betyr at uansett lommebok kan du mette magen med god mat i Japans hovedstad.

Les også: Turist i Tokyo

Roma

Matorgiene i romertiden forteller at i denne byen har mat vært viktig til alle tider. Siden alle veier leder til Rom, kan du i denne byen spise mat fra hele Italia. Byens trattorias serverer ærlig og god mat av de beste råvarene.

Les også: Roma på budsjett

Hongkong

Som en viktig havneby har Hongkong i lange tider kunnet nyte godt av importerte matvarer både fra vesten og Asia. I dagens Hongkong kan du velge og vrake mellom tradisjonelle kinesiske restauranter (det sies at det er i denn byen du får den beste dim sumen), og japanske, franske og italienske restauranter.

Les også: Lysshow i Hong Kong

San Francisco

San Francisco er nok en by som har nytt godt av immigrantstrømmen og matkulturen de har tatt med seg. I den bakkete byen er det spesielt kinesiske, vietnamesiske og thailandske innflyttere som har satt farge på byens matkart.

New Orleans

Sørstatsbyen har slitt etter orkanen Katrina for noen år siden, men det virker som om det går rette veien nå. I hvert fall skriver Forbes Traveler at det nå er registrert 891 restauranter i byen, mot 809 før orkanen. New Orleans er kjent for sitt kreolske kjøkken, som er basert på det franske, men inspirert av spansk, tysk, italiensk, vestindisk og afrikansk mat. Cajunmat, som er litt sterkere krydret, var opprinnelig bondekost. Men du får ikke bare kreolsk og cajunmat i New Orleans. Her serveres også mye bra italiensk mat, og det som kalles moderne amerikansk mat.

Barcelona

Barcelona har vært hovedscenen for utviklingen av det nye spanske kjøkken, men de klassiske spanske restaurantene er fortsatt slagere i denne byen. Barcelona har dessuten et vidt spenn av restauranter som serverer mat fra andre deler av verden - mexicansk, fransk eller japansk, for å nevne noe.

Les også: Nam-nam i Barcelona

Både maten og ølet er godt i Brussel. Foto: Stine Okkelmo
Både maten og ølet er godt i Brussel. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Brussel

"Europas hovedstad", eller i hvert fall EUs hovedsete, har mangt å by på for den som er ute etter å tilfredstille smaksløkene. Ikke så rart at denne byen har et så godt utvalg av restauranter. Det er veldig mange forretningsfolk og politikere som kommer hit i forbindelse med møter, og disse er flittige brukere av byens restauranter. Brussels kjøkken er sterkt franskinspirert, men byen er kjent for sine blåskjell i forskjellige sauser, og her finnes også kokker som er med på å utvikle gastronomikunsten ved å mikse mat og utvikle nye og moderne retter.

Les også: Stalltips til Brussel


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer