Reiselysten stiger hos nordmenn og mange har allerede bestilt sin første sydenreise. Med økt reiseaktivitet øker også risikoen for å gå på en økonomisk smell, dersom man ikke kjenner alle sine rettigheter når man inngår kjøps- eller leieavtaler.
Klare for å reise
– Endelig kan vi reise til varmere strøk i vinterferien igjen. Det er det mange som har ventet på. Det er gledelig å høre at reiselivsbransjen melder om fullbookede reiser og hoteller i vinterferien, sier leder for politikk og kommunikasjon i Virke, Maria Østerhus Lobo.
– Reiselivsbransjen har stått i to krevende år, men nå ser vi med optimisme på resten av reiseåret 2022. Vi nordmenn er reiseglade folk, men vi har sittet på gjerdet i lang tid nå. I desember sa sju av ti at reiseplanene for 2022 i stor grad påvirkes av coronasituasjonen og nå ser vi konsekvensene av at regjeringen letter på tiltakene. Nå vil vi ut og reise igjen
Mange feller
I undersøkelsen Reisepuls kommer det frem at folk planlegger å bruke mer penger på ferier i år enn i fjor. Hver husholdning planlegger å bruke i gjennomsnitt 40 150 kroner på ferie i 2022, mot 35 350 kroner i 2021. Samtidig er det mindre enn det husholdningene brukte på ferie før pandemien.
Og det lønner seg naturligvis å bruke reisepengene på den smarte måten.
Før du bestiller din neste reise må du sørge for å ha reiseforsikringen i orden. Og leser du forsikringsvilkårene nøye så vil det kunne spare deg for masse penger. Spesielt hvis du skal leie bil i ferien.

Leiebilfirmaene ønsker gjerne at leietagerne betaler for ekstra forsikringer under leieperioden. Men dersom du har en god reiseforsikring (ofte omtalt som oppgradert eller superforsikring) er du sannsynligvis allerede mer enn godt nok dekket.

Brennhett akkurat nå
Pådyttes forsikringer
– Det er dessverre mange som sliter med leiebilavtaler, og ofte blir man pådyttet flere forsikringer enn det som er nødvendig og økonomisk, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.
Når du leier bil skal den ha ansvarsforsikring, i tillegg bør helt klart bilen ha kaskoforsikring som dekker skade på selve bilen.
Begge disse forsikringene er inkludert hos de aller fleste leiebilselskaper. Som regel inkluderer forsikringen en egenandel dersom uhellet er ute.
– Ved bestilling av leiebil vil man ofte få spørsmål om ekstra forsikringer, som blant annet fjerner eller reduserer egenandelen ved skade. Disse forsikringene kan ofte koste nesten like mye som selve billeien. Mange har allerede forsikring mot egenandel inkludert i reiseforsikringen, sier Thomas Iversen.
Sjekk kortet
– Bestiller du med kredittkort har du i mange tilfeller reiseforsikring inkludert, og denne vil også dekke i mange tilfeller dekke hele eller deler av egenandelen ved skade på leiebilen, sier Iversen, før han advarer:

Taxien må betale flybilletten din
– Vær ekstra obs når du bruker reiseplattformer på nett, av typen rentalcars.com og lignende. Det kan nemlig lønne seg å booke direkte fra utleieselskapet, fordi man da kun får én part å forholde deg til. Bruk gjerne søkemotorer til å sammenligne priser, og bestill deretter direkte fra selskapet, oppfordrer Iversen.
PS: Hvis du skal kjøre utenfor EU/EØS må du også sjekke om du trenger et eget internasjonalt førerkort. Sjekk med landet du skal kjøre i, og skaff et internasjonalt førerkort i god tid.