Dette bør du vite før du skaffer deg leiebil:

Ikke betal dobbelt

Forsikringsfella dobler prisen på leiebilen.

LEIEBIL I UTLANDET: Når du betale for leiebilen så må du bruke kredittkort. Med riktig kort får du forsikringsavtaler inkludert. Foto: Odd Roar Lange
LEIEBIL I UTLANDET: Når du betale for leiebilen så må du bruke kredittkort. Med riktig kort får du forsikringsavtaler inkludert. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Reiselysten stiger hos nordmenn og mange har allerede bestilt sin første sydenreise. Med økt reiseaktivitet øker også risikoen for å gå på en økonomisk smell, dersom man ikke kjenner alle sine rettigheter når man inngår kjøps- eller leieavtaler.

Klare for å reise

– Endelig kan vi reise til varmere strøk i vinterferien igjen. Det er det mange som har ventet på. Det er gledelig å høre at reiselivsbransjen melder om fullbookede reiser og hoteller i vinterferien, sier leder for politikk og kommunikasjon i Virke, Maria Østerhus Lobo.

TIPS: Dette er genialt om du vil se serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

– Reiselivsbransjen har stått i to krevende år, men nå ser vi med optimisme på resten av reiseåret 2022. Vi nordmenn er reiseglade folk, men vi har sittet på gjerdet i lang tid nå. I desember sa sju av ti at reiseplanene for 2022 i stor grad påvirkes av coronasituasjonen og nå ser vi konsekvensene av at regjeringen letter på tiltakene. Nå vil vi ut og reise igjen

Mange feller

I undersøkelsen Reisepuls kommer det frem at folk planlegger å bruke mer penger på ferier i år enn i fjor. Hver husholdning planlegger å bruke i gjennomsnitt 40 150 kroner på ferie i 2022, mot 35 350 kroner i 2021. Samtidig er det mindre enn det husholdningene brukte på ferie før pandemien.

Og det lønner seg naturligvis å bruke reisepengene på den smarte måten.

Før du bestiller din neste reise må du sørge for å ha reiseforsikringen i orden. Og leser du forsikringsvilkårene nøye så vil det kunne spare deg for masse penger. Spesielt hvis du skal leie bil i ferien.

LEIEBILFORSIKRING: Hva dekker reiseforsikringen din? Trolig slipper du unna ekstrakostnader som de til høyre på denne lista.
LEIEBILFORSIKRING: Hva dekker reiseforsikringen din? Trolig slipper du unna ekstrakostnader som de til høyre på denne lista. Vis mer

Leiebilfirmaene ønsker gjerne at leietagerne betaler for ekstra forsikringer under leieperioden. Men dersom du har en god reiseforsikring (ofte omtalt som oppgradert eller superforsikring) er du sannsynligvis allerede mer enn godt nok dekket.

Pådyttes forsikringer

– Det er dessverre mange som sliter med leiebilavtaler, og ofte blir man pådyttet flere forsikringer enn det som er nødvendig og økonomisk, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

Når du leier bil skal den ha ansvarsforsikring, i tillegg bør helt klart bilen ha kaskoforsikring som dekker skade på selve bilen.

Begge disse forsikringene er inkludert hos de aller fleste leiebilselskaper. Som regel inkluderer forsikringen en egenandel dersom uhellet er ute.

– Ved bestilling av leiebil vil man ofte få spørsmål om ekstra forsikringer, som blant annet fjerner eller reduserer egenandelen ved skade. Disse forsikringene kan ofte koste nesten like mye som selve billeien. Mange har allerede forsikring mot egenandel inkludert i reiseforsikringen, sier Thomas Iversen.

Sjekk kortet

– Bestiller du med kredittkort har du i mange tilfeller reiseforsikring inkludert, og denne vil også dekke i mange tilfeller dekke hele eller deler av egenandelen ved skade på leiebilen, sier Iversen, før han advarer:

– Vær ekstra obs når du bruker reiseplattformer på nett, av typen rentalcars.com og lignende. Det kan nemlig lønne seg å booke direkte fra utleieselskapet, fordi man da kun får én part å forholde deg til. Bruk gjerne søkemotorer til å sammenligne priser, og bestill deretter direkte fra selskapet, oppfordrer Iversen.

PS: Hvis du skal kjøre utenfor EU/EØS må du også sjekke om du trenger et eget internasjonalt førerkort. Sjekk med landet du skal kjøre i, og skaff et internasjonalt førerkort i god tid.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer