Påskeferie:

Ikke dra uten

Refleksvesten bør ikke ligge igjen i bilen.

TO SMARTE TING: Refleksvesten og en nødlader (powerbank) bør være med på alle turer i påska. Foto: Odd Roar Lange
TO SMARTE TING: Refleksvesten og en nødlader (powerbank) bør være med på alle turer i påska. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste vet at refleksvest er påbudt å ha med i alle biler, mopeder og motorsykler. Men visste du at du ikke bør la den ligge der når du drar ut på påsketur?

Og at det er minst én ting til som bør være med på alle turer.

Mer om det litt seinere. Først litt om reflekspåbudet.

Påbudet om å ha refleksvest i bil kom allerede i 2007 og er etter femten år godt innarbeidet hos de fleste veifarende. Kravet ble utvidet til å gjelde både moped, MC og ATV sju år etter at bilkravet hadde kommet.

Du må ha minst én godkjent refleksvest lett tilgjengelig i kjøretøyet. Og den skal du bruke om du må stoppe langs veien og gå ut av eller forlate kjøretøyet der.

Slipper bot

For bileiere er det greit å vite at det er eiers ansvar at det ligger minst en refleksvest i bilen. Refleksvesten må dessuten ligge på en armlengdes avstand fra føreren, for eksempel i bildøra eller i hanskerommet.

Manglende refleksvest gir ikke gebyr, men politiet kan utstede bot hvis du utviser uforstand og uaktsomhet ved ikke å bruke vest i situasjoner hvor det er hensiktsmessig.

PÅSKEKLAR: Erlend Aarsæther, fungerende avdelingsleder i innenlandsavdelingen i Norsk Folkehjelp. Foto: Privat
PÅSKEKLAR: Erlend Aarsæther, fungerende avdelingsleder i innenlandsavdelingen i Norsk Folkehjelp. Foto: Privat Vis mer

Legg den i sekken

Men ikke la den ligge igjen i bilen når du drar ut på tur.

Skal du ut på tur i påskefjellet kan det nemlig være veldig smart å ta med seg refleksvesten i sekken, råder Norsk Folkehjelp.

Skader du deg på påskefjellet eller går deg vill i skogen, er det avgjørende å kunne tilkalle hjelp.

Mange tenker nok på skred og større redningsaksjoner når man tenker på påsken som kommer nå, men de aksjonene som redningsmannskaper rykker oftest ut til er å finne og hente folk som selv har meldt at de trenger hjelp. Og her kommer refleksvesten til nytte.

Bli sett fra lufta

– Det kan være vanskelig å oppdage folk på avstand. Redningspersonell i et helikopter som søker vil kunne se en refleksvest på inntil flere kilometer avstand, sier Erlend Aarsæther, fungerende avdelingsleder i innenlandsavdelingen i Norsk Folkehjelp.

En refleksvest vil også kunne ha stor effekt i dagslys, siden den signalgule fargen skiller seg ut i de fleste terreng.

Denne dingsen kan redde liv

Trenger du hjelp i påskefjellet hjelper telefonen lite hvis den går tom for batteri. Derfor anbefaler Norsk Folkehjelp at du også har med en fulladet powerbank (nødlader) på innerlomma.

– Man kan ikke satse på at det er mobildekning over alt. Men samtidig har telefonen blitt en av de viktigste redskapene for å redde deg ut av mange vanskelige situasjoner. Derfor er det avgjørende at mobilen din ikke går tom for batteri på tur, fortsetter Erlend Aarsæther.

Hver uke rykker redningsmannskaper ut for å hente ned folk fra fjellet eller ut av skogen, som har havnet i uvær, gått seg vill eller skadet seg.

Smart app

– En nødlader kan være svært viktig å ta med på tur, slik at man kan lade opp og bruke telefonen sin for å tilkalle hjelp eller for å finne ut hvor man er, sier Aarsæther, som også anbefaler alle å laste ned 113-appen fra Norsk Luftambulanse.

Via den kan du ringe nødetatene, som da enkelt kan se akkurat hvor man befinner seg.

Derfor bør telefonen settes i flymodus

Det er også et poeng å holde telefonen inn mot kroppen og ikke i sekken eller i de ytterste jakkelommene. På den måten holder batteriet lengre og du øker muligheten til å kunne ringe etter hjelp.

Dersom det er dårlig telefondekning kan du forsøke å sende en sms. Disse kommer lettere gjennom enn en samtale.

Sett gjerne telefonen i flymodus eller slå den av når du er ute på turen. Dette bevarer batteriet mye lengre fordi telefonen ikke bruker kapasitet på å lete etter basestasjoner.

Husk å skru av flymodus dersom du trenger å ringe etter hjelp. Og glem ikke å legge refleksvesten tilbake i hanskerommet når fjellturen er over.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer