Flyreiser:

Ikke drikk dette på flyet

Det beste og verste du kan drikke når du reiser med fly.

IKKE TILFELDIG: Det er ikke tilfeldig hva som serveres på flyreiser. Men det er ikke sikkert at alle liker smaken likevel. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
IKKE TILFELDIG: Det er ikke tilfeldig hva som serveres på flyreiser. Men det er ikke sikkert at alle liker smaken likevel. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flybransjen er i ferd med å reise seg igjen etter de tøffeste månedene under coronapandemien. SAS, Widerøe og Norwegian lanserer stadige utvidelser av programmet, både innenlands og utenlands.

Også andre flyselskap relanserer korte og lange flyreiser, og med økt tilbud ventes det at prisene vil synke. Mange jakter på de billigste flybillettene, mens andre er opptatt av å spare penger ved å vite hvilke sju ting man ikke skal kjøpe på flyplassen.

STRYKEJERN?: Du trenger så absolutt ikke strykejern når du skal stryke klær. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Smaker annerledes

Med gjenånpningen av flystrekninger har flyselskapene også utvidet serveringstilbudet om bord, både når det gjelder mat og drikke. Men når det kommer til drikke, opplever mange passasjerer at drikken rett og slett ikke smaker like godt i luften som på bakken.

Det er flere ting som påvirker smakssansene dine om bord på flyet. Lufttrykket i kabinen, hvor høyt over havet flyet flyr, lav luftfuktighet og vibrasjoner er med på å gjøre måltidet annerledes enn det ville smakt på bakken. Dette forsøker flyselskapene å ta hensyn til, med vekslende hell.

I LOUNGEN: Champagne kan du gjerne nyte i loungen før takeoff. Men dropp å kjøpe dyr champagne på flyet. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
I LOUNGEN: Champagne kan du gjerne nyte i loungen før takeoff. Men dropp å kjøpe dyr champagne på flyet. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

Unngå dette

DinSide har vært i kontakt med flere kabinansatte som bekrefter funnene i Matador Networks reportasje om de beste og verste drinkene å bestille om bord i et fly.

La oss starte med det som berører de fleste av oss: kaffe.

- Kaffen som serveres i flyet, er slett ikke god, sier flere kabinansatte, som heller deler et annet tips:

Stopp ved kaffebutikkene i avgangshallen og kjøp med en kopp ferskbrygget kaffe herfra. Ta den med deg om bord og nyt god kaffe.

Dersom du flyr med flyselskapet Delta eller med Widerøe, serverer de kaffe fra Starbucks om bord, så her er det håp om en god kopp.

Dropp søte drikker

Smaksløkene våre oppfatter smak på en helt annen måte når vi er oppe i luften. Har du i tillegg brukt munnbind frem til du skal drikke, har du «forstyrret» smaksløkene - og luktesansen - ytterligere.
Søte drikker som smaker godt på bakken, smaker helt annerledes, og ofte ikke like godt, i luften.

På langdistanseruter (interkontinentale ruter) serveres det gjerne drinker, men ekspertene i kabinen råder deg til å droppe bestilling av screwdriver (vodka og appelsinjuice) og vodka og tranebærjuice. Dropp egentlig alt som blandes med søte juicer.

Visste du dette? Dette kan du «stjele» med deg fra flyet

ADVARER: Kaffen du får i flyet, smaker sjelden særlig godt, mener kabinansatte. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
ADVARER: Kaffen du får i flyet, smaker sjelden særlig godt, mener kabinansatte. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

Den beste drinken du lager selv

Drinken Bloody Mary får mange til å rynke på nesen. Også de som aldri har smakt den. Tomatjuice smaker, ifølge ekspertene, ekstra godt på flyreiser ...

Og siden den har såpass mange ingredienser, spør du naturligvis ikke kabinpersonalet om å lage en. Men - du kan lage din egen variant. Be om vodka og tomatjuice, og vips kan du lage din egen.
Dersom du er ekstra kresen, kan du selvsagt ta med både tabasko og salt og pepper om bord, slik at du gir din personlige Bloody Mary et løft.

Dropp isbitene

Noen ganger er det best å velge en enkel løsning. Dersom du liker whiskey, er du reddet. Bestill en enkel whiskey - med soda om du vil. Den smaker nesten som hjemme.

PS: Det er et godt råd å droppe isbitene, som kan være laget av vann tappet fra kraner.

En enkel drink

Flyselskapene gjør mye for å tilfredsstille gjestene sine. Men de har sjelden en full barløsning og fargerike cocktails om bord. Flere flyselskap har i stedet tilbud om gin og vodka fra anerkjente leverandører og kombinerer det med ferdig cocktailmiks. Men det smarte er å blande med soda eller tonic - og å unngå diet coke, som ikke smaker godt 30 000 fot over bakken.

Bortkastede penger

Når man først er på langtur, er det kjekt å flotte seg med noe godt i glasset, og enkelte drar til med flyets dyreste champagne. La det være sagt med én gang: du kaster bort pengene dine. De små champagneflaskene du kjøper om bord, er kostbare, samtidig som smaksløkene dine neppe klarer å hente ut verdi for pengene. Det er ingen grunn til å gå for premium varer på flyet.

Det smarte kjøpet

Dersom du får tilbud om et glass hvitvin, er dette bedre enn å kjøpe en miniatyrflaske som gjerne er overpriset. Det er samme alkoholprosent, men du får mindre for pengene ved å kjøpe småflaskene. Og mange kabinansatte liker å vise at de setter pris på de hyggeligste reisende ved å fylle ekstra i glasset - eller å komme tilbake med litt påfyll.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer