Nyttårsaften

Ikke for seint

Slik feirer du nyttårsaften på hotell. Huskelista, suksessene og tabbene.

NYTT ÅR, NYE SJANSER: Nermo hotell ved Hafjell er et av hotellene med nyttårsfeiring og fyrverkeri. Foto: Privat
NYTT ÅR, NYE SJANSER: Nermo hotell ved Hafjell er et av hotellene med nyttårsfeiring og fyrverkeri. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart er året over. Bare julekvelden og et par-tre romjulsdager skal unnagjøres, og så er det nyttårsaften. Det er klart for fest.

Er du lei av å invitere til nyttårsselskap, eller er lei deg for ikke å bli invitert til andre?

Ønsker du forandringer og å starte det nye året på en annen måte og et annet sted? Da er dette nyttårshelga du skal reise bort.

EKSPLOSIV KAKAO: Helga Pedersen og familien fikk et noe overraskende kakaodryss på spaghettien, da termosen med kakao eksploderte og sendte brunt regn flere meter rundt i kjøkkenet. «Nyttårsforsett: huske å tømme termoser med kakao», skriver Pedersen i et Facebook-innlegg etter hendelsen. Foto: Helga Pedersen Vis mer

Noen velger å reise til Syden, andre drar på hytta, mens andre igjen tar et cruise, enten det er helgecruise eller en lengre tur.

Hotellene venter

Det finnes også andre alternativ. Jeg snakker om julefeiring på hotell, og om tingene du ikke må glemme og måten å feire på som du kanskje skal glemme - først som sist.

Du er strengt tatt litt seint ute, men det er mulig å bestille nå og å rekke nyttårsfeiringen på hotell i rakettfart.

KLARE FOR FEST: Er du klar for nyttårsstemning, stjerneskudd og nye reiseopplevelser? Foto: Heiko Junge / NTB .
KLARE FOR FEST: Er du klar for nyttårsstemning, stjerneskudd og nye reiseopplevelser? Foto: Heiko Junge / NTB . Vis mer

Rundt om i hele Norge finner du store og små hotell som inviterer gjester til nyttårsfeiring. Noen har tradisjonell nyttårsaften med fyrverkeri og et smell. Andre har en stille vandring med fakler og forhåpentligvis stjerneklar himmel.

Det er alle muligheter til å få en topp avslutning på året 2022, og en uforglemmelig inngang i 2023. Men det er også risiko for å gjøre noen tabber.

Hvor kan du dra?

Ved en rekke av landets store skianlegg er det hotell og resorter som inviterer til nyttårsfeiring.

Det samme gjelder flere av de store hotellene i de største byene her i landet. I tillegg er tilbud om nyttårsfeiring et tradisjonsrikt tilbud hos mange fjellstuer, fjellhotell og historiske hotell i Norge.

Er du på leting etter et sted å tilbringe nyttårshelga på, så er dette gode spor å følge.

Hva koster det?

Nyttårsaften er vanligvis et av årets mest påkostede arrangement. Det betyr at prisene er der etter.

I det øvre prissjiktet er Britannia Hotel i Trondheim med 8800 kroner for hotellpakke som inneholder dobbeltrom, konsert og femretters middag for to personer. Britannia Superior Swing Orchestra sørger for at du kan danse nyttåret inn i Palmehaven.

Derfra går det bare nedover - når det gjelder pris. På nyoppussede Skarsnuten Hotell i Hemsedal betaler du også rundt 8500 kroner for to personer for nyttårspakka. Oppholdet ved et av landets beste skianlegg gjelder fra fredag til søndag.

Drar du til Skåbu fjellhotell i Gudbrandsdalen toppes nyttårsoppholdet, fra fredag til søndag, med en 7-retters nyttårsmeny. To personer i dobbeltrom betaler 7500 kroner.

Her er det flotte muligheter til fine skiturer på dagtid.

- Unn deg total fri og avkobling. La oss få stå for alle forberedelser til kveldens nyttårsfeiring, og nyt årets siste dag på ski, truger eller innekos med en god bok i vår trivelige peisestue, lover vertskapet.

Hvor lenge skal du bli?

Det er mulig å finne rimeligere og enklere alternativer. Haukeliseter fjellstue er Turistforeningens eneste helårsåpne betjente fjellstue. To døgns opphold for to personer, inklusive nyttårsfeiringen med middag lander på 5100 kroner.

De fleste stedene har som krav om at man ankommer fredagen og blir til søndag. Men, det er alltid mulig å spørre om de kan gjøre et unntak.

Vær for øvrig klar over at enkelte hotell ikke tillater gjester under 18 år på nyttårsaften.

Du kan prute

Når det gjelder nyttårsfeiring på hotell så er dette et voksende tilbud, men fortsatt er tilbudet mindre enn etterspørselen mange steder. Det gjør at det raskt blir utsolgt. Det gjelder særlig de mest luksuriøse og kostbare festene.

Og med bare ei uke igjen til den store kvelden så er det en risiko for at du ikke får førstevalget innfridd for dette årsskiftet. Men det er jo mulig å bestille allerede for neste år.

Har du litt mindre tålmodighet så er det mulig å prute på prisen når det gjelder restplasser.

Utenlandske hotellgjester er ikke redde for å be om en lavere pris når de sjekker inn på hotell. Men for nordmenn føles det gjerne ubekvemt. Vi tror at oppgitt pris er fast og ikke mulig å endre.

Tar du en telefon til hotellet på en dag tett inntil nyttårsaften og spørre etter restplasser. Ikke bruk mail eller hotellets nettside, siden denne sjelden fanger opp restplassene.

Og glem ikke at det ofte mulig å forhandle seg fram til en god pris for dem som er ute i siste liten.

Snart er det klart

Rett over helga starter mange av hotellene med overgangen fra julehelga til nyttårsfeiringen. Det skal bli mer feststemning og alt gjøres klart til årets siste – og neste års første – fest. Nå er det ut med nissen, inn med stjerneskuddene og sjampanje.

Ett av stedene er i snøsikre Beitostølen ved inngangsporten til Jotunheimen.

- Nyttårsaften på Beitostølen er den dagen med størst omsetning de siste 20 åra. På Radisson Blu Mountain Resort er nyttårsbuffeen den flotteste gjennom hele året, sier direktør Atle Hovi.

VELKOMMEN TIL BORDS: Gjestene på Radisson Blu Mountain Resort får servert dette. Foto: Privat
VELKOMMEN TIL BORDS: Gjestene på Radisson Blu Mountain Resort får servert dette. Foto: Privat Vis mer

- Vi har to bordsetninger med totalt 550 gjester. Høydepunktet på kvelden er det gigantiske spleisefyrverkeriet som sendes opp fra skibakken, noe hele næringen på Beitostølen står bak.

Vintersport

Travelt blir det også for hotelldirektør Roger Espeli på Vestlia Resort på Geilo. Gjester som vil oppleve både vintersport og late dager strømmer til fjells.

SNØEN VENTER: Gode skiforhold venter på fjellet, som her på Geilo. Foto: Odd Roar Lange
SNØEN VENTER: Gode skiforhold venter på fjellet, som her på Geilo. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Nyttår er absolutt høysesong for oss som har hotell på Geilo. Her har vi gjester som kommer både fra øst- og vestsida i Norge, og vi har både svenske, danske, tyske, nederlandske og engelske gjester. Både familier, og par, sier Espeli og fortsetter:

- Noen kommer tilbake nyttår etter nyttår og har dette som tradisjon, andre er nye i år. Helt fullt er det ikke før alle rommene er solgt siste dag, med det mener jeg at det alltid blir endringer. Sist nyttår var det skjenkeforbud på grunn av covid, men er år er vi tilbake til normalen og kan servere valgfri drikke til gjestene.

Fjellstemning

Spidsbergseter Resort Rondane har lange tradisjoner på nyttårsfeiring - gjestene kommer igjen og igjen.

Ved det tidligere OL-anlegget i Hafjell ligger det historiske Nermo Hotel. Her har familien Nermo i generasjoner arrangert nyttårsfeiring for andre. Og i år er det ikke noe unntak:

- Vi legger aller størst vekt på hygge, at det er rolig og å fange den gode stemningen. Ikke på noe party og full fart. Vi har i peisen, god stemning, godt drikke og mat som har reist kort før det havner på gjestenes tallerken, sier Johannes Nermo, direktøren ved det ærverdige hotellet.

- Det er viktig for oss at maten kommer fra hjemkommunen Øyer eller fra nabokommunene. Slik har det alltid vært, og slik blir det også i år.

Tradisjoner er viktig også for Sindre Spidsberg, som sammen med kona Elise driver Spidsbergseter Resort på Venabygdsfjellet i Rondane.

GOD STEMNING: Er du klar for nyttårsfeiring i fjellet? Foto: Spidsbergseter Resort.
GOD STEMNING: Er du klar for nyttårsfeiring i fjellet? Foto: Spidsbergseter Resort. Vis mer

- Med unntak av fjorårets coronastengte hotell, har jeg tilbrakt alle nyttårsaftener på Spidsbergseter. Det er en hyggelig opplevelse hvert år. Hit kommer barnefamilier, unge og eldre par som bor her en eller flere netter. Og utpå kvelden kommer også hyttegjester fra området for å feire sammen med oss. Barnefyrverkeri for de minste fyres opp klokka 20.00, mens vi har leid inn profesjonell pyro-hjelp til det store fyrverkeriet ved midnatt. De ansvarlige for nyttårsfyrverkeriet har vunnet priser for det de leverer, så dette skal bli en flott opplevelse også i år, sier Spidsberg.

Tabbene

Nyttårsfeiring på bortebane gjør at du kommer til duk og dekket bord. Men ikke slipp alle hemninger løs når selskapet starter.

For nyttårsfeiringen til et hotell sikrer selvsagt ikke at du unngår alle tabber, selv om innkjøp av nok mat og drikke, utsendelse av invitasjoner i god tid, og synkronisering av tidspunkt ikke er blant disse i år.

Det er likevel en del ting du bør tenke over.

Sjekk programmet for hotellet nøye og i god før avreise hjemmefra. Er det noe du bør vite - og som du absolutt ikke bør glemme?

Bruk gjerne denne huskelista:

  • Husk å ta med klær etter forholdene. Uteklær og utesko til uteaktivitet
  • De fleste skjønner at det er pynting til kveldstid. Men hva er dresskoden ved hotellet? Holder det med dress/kjole eller er det smoking/fotsid kjole?
  • Husk finskoene, smykker/øredobber, mansjettknapper og liknende som skal følge finstasen.
  • Hva er reglene for alkoholbruk på festen. Hotellet har helt sikkert sine egne grenser, og dette er ikke kvelden for å tøye dem.
  • Ikke glemme å tenke at det finnes alternativer til alkohol for de som ikke drikker.
  • Ikke glem at du skal kjøre hjem neste dag. Dagen-derpå-promille eller mangel på søvn er farlig - både for deg og for andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer