Julereiser

Ikke gå i fella

Dette dekkes av reiseforsikringen din. Og noe kan du bare glemme.

KØ OG KAOS: Det er i slike sammenhenger at lommetyvene liker seg aller best. Foto: Odd Roar Lange
KØ OG KAOS: Det er i slike sammenhenger at lommetyvene liker seg aller best. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juletid er gledestid for de fleste. Men noen får også uventet trøbbel.

For det som er høytid for shopping, travle dager, køer av mennesker og hektiske timer er gulldager for tyvene. Særlig lommetyvene. Nå slår forsikringsbransjen alarm og advarer.

Reiselystens bakside

Nordmenn er også blitt mer reiselystne igjen etter over to år med pandemi. Forsikringsbransjen forventer at antall meldte skader vil ligge på liknende nivå som i 2019, det siste reiseåret før pandemien.

TYVERI: Denne karen skal slettes ikke på fisketur. Reporter: Marius S. Tollaksen. Video: Victoria Police Vis mer

I tillegg opplever bransjen en endring i hvilke skader som meldes inn i takt med prisstigning og renteøkning.

Skader som kundene tidligere droppet å melde inn til forsikringsselskapene og heller tok regningen selv, havner nå på forsikringsselskapenes bord.

PASS PÅ: Trafikk-knutepunkter er steder hvor vi lett blir stresset. Og tyvene får fritt spillerom. Foto: Odd Roar Lange
PASS PÅ: Trafikk-knutepunkter er steder hvor vi lett blir stresset. Og tyvene får fritt spillerom. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Stress ned

- Reiselysten virker å være tilbake hos det norske folk, og vi opplever en stigende økning av henvendelser. Når mange skal ut og reise på samme tid, er det lurt å planlegge godt. Få ting skaper mer stress enn å rekke hjem til jul, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Hun anbefaler de reisende å beregne ekstra tid på juleutfarten. Mekka for tyvene. Mange av skadene som meldes inn til Fremtind for tida skyldes tyveri av eiendeler.

- Det er kanskje litt uvant å være i store folkemengder igjen. Husk at det er ditt ansvar å passe på tingene dine. Mye folk og travelhet utgjør et «mekka» for lommetyver, sier skadeforebyggeren.

Lett tilgjengelig

- Det vi ser mange bommer på, er at de har verdisakene sine altfor lett tilgjengelig. Ikke vær et lett bytte for tyven! Unngå å ha telefonen i baklommen eller legge den på toppen av en åpen veske. Mange nordmenn bruker også jakker med store, åpne lommer. Da er det lett innsyn og gode muligheter for tyven å nappe verdisakene ut, påpeker Hofstad-Nielsen.

Det er lurt å sjekke hva reiseforsikringen dekker før du reiser. Noen ganger har vi for høye forventninger til hva vi kan få igjen penger for.

- Reiseforsikringen dekker tyveri og ran av eiendeler som man har med seg på reise, men i henhold til sikkerhetsforskriftene skal du passe på tingene dine. Det betyr at du skal gjøre det du kan for å hindre andre i å ta tingen fra deg, sier Hofstad-Nielsen.

Du får for eksempel ikke erstatning hvis du har mistet mobilen eller latt veska ligge ubevoktet.

Dekkes ikke

En annen utbredt misforståelse på reise, er at gjenglemte verdier meldes inn som tyveri.

- Vi dekker ikke at du roter bort tingene dine eller glemmer igjen noe på hotellrommet. Det må være et tyveri eller en hendelse som du ikke har kontroll over selv for at reiseforsikringen skal dekke det, sier Hofstad-Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer