Reise til utlandet

Ikke gå i flyplass-fella

Du er selv ansvarlig for om du kommer med eller ikke.

KØER: Det kan gå lengre tid enn planlagt å komme seg på flyet. Beregn god tid, sier både forsikrings- og flyselskap. Foto: Odd Roar Lange
KØER: Det kan gå lengre tid enn planlagt å komme seg på flyet. Beregn god tid, sier både forsikrings- og flyselskap. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronapandemien har sluppet taket flere steder, og folks reiselyst har tatt seg opp igjen. Selv om mange feriefavoritter nå har lettet på coronakravene, kan man fort havne i trøbbel allerede på flyplassen.

Det er If forsikring som nå advarer folk mot reise på gammel vane. Altså slik det var før pandemien.

Rekker ikke

– Vi får nå rundt 4500 telefoner inn til oss hver måned, og mange av disse dreier seg om avbestillinger av reiser som følge av corona. Samtidig opplever vi at stadig flere tar kontakt fordi de blir forsinket til avreise, i mange tilfeller fordi de selv har beregnet for lite tid, sier reiseekspert Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If i en pressemelding.

I slike tilfeller kan det bli kunden selv som sitter igjen med regningen for en reise, vedkommende aldri får dratt på.

– Det å legge inn den samme tiden på flyplassen som man gjorde før pandemien er risikosport. Nå skal man i de fleste tilfeller framvise dokumentasjon utover ID/pass, eksempelvis coronapass, som man må logge inn på myndighetenes nettsider for å få tak i. Dette er manuelt arbeid som krever mer tidsbruk på hver eneste passasjer i køene. Oppå det hele er det veldig mange som skal reise akkurat nå, sier Handeland.

Må møte tidlig

Både SAS og Norwegian er klare på at det er kundenes eget ansvar å rekke flyet.

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, forteller til DinSide at det har vært utfordringer rundt de varierende kravene rundt dokumentasjon under coronapandemien.

– Det er de reisendes ansvar å sørge for å sette seg inn i reglene, ha korrekt dokumentasjon og møte opp i rett tid til avgangen, påpeker han.

Han legger til at det er forskjell på om man for eksempel reiser til Stockholm, eller om man skal til en destinasjon som har strengere krav til dokumentasjon.

– Da bør man møte opp i god tid, spesielt hvis det er travle utreisedager, understreker Eckhoff.

Han forteller videre at graden av oppmerksomhet rundt hva som kreves, varierer blant passasjerene.

REISE: Her får du tre pakketriks som kan være gode å ha når du skal pakke før ferien! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Tar sjanser

– De aller fleste setter seg inn i hva som gjelder, mens andre kanskje bare satser på at det går bra. Flyselskapene foretar dokumentkontroll på vegne av myndighetene. Vi kan ikke slippe forbi folk som ikke har dette i orden, forklarer han.

Presseansvarlig i Norwegian, Andreas Hjørnholm, sier at de som selskap ikke har opplevd dette som noe stort problem, etter at lettelsene har blitt innført flere steder. Han anbefaler likevel folk å møte opp i god tid.

– Kravene til dokumentasjon varierer jo fra destinasjons til destinasjon, og det er passasjerens ansvar å møte opp i rett tid, sier han til DinSide.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer