Nødpass, glemt eller stjålet pass:

Ikke gå i passfella

Dette kan gjøre at passet ditt blir ugyldig.

IKKE GYLDIG: Mange vet ikke at passet blir ugyldig dersom man får nødpass eller melder det mistet/stjålet - og blir stoppet når de prøver å reise med det etter å ha funnet det igjen. Men det går ikke: Da er passet for alltid ugyldig, og må makuleres. Foto: Kristin Sørdal
IKKE GYLDIG: Mange vet ikke at passet blir ugyldig dersom man får nødpass eller melder det mistet/stjålet - og blir stoppet når de prøver å reise med det etter å ha funnet det igjen. Men det går ikke: Da er passet for alltid ugyldig, og må makuleres. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er mange som skal ut å reise i forbindelse med påskeferien: Oslo lufthavn melder om forventet rekordtrafikk - og torsdag og fredag før påske er dagene med desidert flest reisende.

Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, oppfordrer alle som skal ut å reise på de travleste dagene til å beregne litt ekstra god tid på flyplassen - spesielt reisende som skal til land utenfor Schengen. Det er fordi alle som skal til non-Schengen-land må framvise gyldig pass i passkontrollen på Oslo lufthavn.

Men her er det mange som ikke får passere: Ifølge nettavisen Flysmart24.no hevder Organisasjonen for utenlandske flyselskaper i Norge (Barin) at det er en klar økning i antall passasjerer som ikke får passere gjennom passkontrollen ut av Norge fordi passet er ugyldig.

Og grunnen er, ifølge Barin, at passet har vært meldt gjenglemt hjemme eller mistet ved tidligere reiser.

Ugyldiggjort

Seksjonssjef Heidi Vinsrud, leder av forvaltningsseksjonen ved Felles enhet for utlending og forvaltning i Øst politidistrikt, forteller til Dinside at passet alltid blir erklært ugyldig dersom en reisende må bestille nødpass - eller man mister det.

- Ved bestilling av nødpass blir det ordinære passet enten ugyldiggjort eller tapsmeldt, forteller Vinsrud til Dinside, og forklarer at det blir «ugyldiggjort» når søkeren vet hvor det ligger, men ikke har tid til å hente passet før avreise, og «tapsmeldt» i de tilfellene hvor søker har mistet eller blitt frastjålet passet.

I mange tilfeller har reisende det egentlige passet liggende hjemme, og har kun glemt det i farten, eller man kan ha rotet det bort og finner det kanskje igjen seinere.

Men dersom du i mellomtida har måttet ty til nødpass, betyr dette at det gamle passet ditt er ubrukelig:

For ved å bestille nødpass, eller ved å melde passet tapt eller mistet, blir originalpasset ugyldiggjort. Og det er ingen måte å «reaktivere» originalpasset på.

Dinsides Kristin Sørdal viser deg hva som er nytt på Oslo lufthavn Gardermoen, som nå har åpnet alle sine nye pirer, butikker og spisesteder! Vis mer

- Status «ugyldiggjort» og «tapsmeldt/stjålet» medfører at passet blir etterlyst i internasjonale registre slik at passet ikke kan misbrukes, som for eksempel forfalskes, selges og annet, sier Vinsrud, og fortsetter:

- Et pass som er ugyldiggjort eller tapsmeldt kan ikke brukes i ettertid.

Dersom du har meldt passet ditt mistet, glemt eller stjålet, og det dermed er ugyldig, bør du levere det inn for makulering hos politiet:

- Hvis passet dukker opp, skal dette levers inn til nærmeste passkontor til oppheving av etterlysning og makulering. Passet som makuleres hjemme, vil forbli etterlyst i passregisteret, forteller Vinsrud til Dinside.

- 70 er stoppet hittil i år

Som nevnt tidligere, hevder Barin ifølge Flysmart24 at det er en klar økning i reisende som blir stoppet med ugyldige pass - og som dermed ikke får reise.

Ifølge politiinspektør Ragnhild Aass, leder av seksjon for grensekontroll ved Felles enhet for utlending og forvaltning hos Øst politidistrikt, har imidlertid ikke politiet noen statistikk på dette fra tiden før det i januar 2018 ble innført utvidet grensekontroll etter Grenseforordningens artikkel 8 ved Oslo lufthavn.

- Hittil i 2019 er tallet 70. Dette gjelder både norske og utenlandske pass, hvorav cirka halvparten var norske, forteller Aass til Dinside.

Hun understreker at det kun er reisende som skal reise ut av Schengen som må vise i passkontrollen som politiet bemanner på Oslo lufthavn. Skal du reise kun innenfor Schengen, må du ikke gjennom passkontroll.

Dette har imidlertid ingenting med ID-kontrollen flyselskapene gjør ved gate eller innsjekk.

- Nødpass er kun en nødløsning

Politiinspektør Ragnhild Aass oppfordrer alle som skal ut å reise, å skaffe seg pass i god tid - og å huske å ta med seg passene.

- Det er muligheter for å få utstedt nødpass på Gardermoen 24/7, men kapasiteten avhenger av hvordan situasjonen er ellers i grensekontrollen, sier Aas.

- Vi gjør oppmerksom på at nødpass er en nødløsning som har flere begrensninger. De kan blant annet ikke brukes ved innreise til Dubai og USA, forteller hun videre.

Nødpass koster 450 kroner for personer over 16 år og 270 kroner for barn under 16 år.

Det gjelder kun for én reise og må leveres tilbake ved retur.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer