Hvor mye driks

Ikke gå i tips-fella

Her kan du ende opp med en kostbar fiasko.

TIPS-TIPSET: Er du i tvil om hva som er riktig tipsing i landet du besøker? Spør før du går på restauranten. Foto: Odd Roar Lange
TIPS-TIPSET: Er du i tvil om hva som er riktig tipsing i landet du besøker? Spør før du går på restauranten. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Nordmenn er ikke spesielt vant til å gi tips. Og ofte gir man det fordi man ikke ønsker å være gjerrig, ikke nødvendigvis fordi man er spesielt fornøyd med mat og service på restauranter og kafeer.

Tips kan enten være noe som forventes av deg, eller noe som kan skape pinlige situasjoner fordi du gir på feil måte, i feil land og til feil person.

Et godt råd er å ta vare på noen euro, dollar og pund (eller annen valuta) med ikke altfor høy verdi som du kan bruke ved starten av din neste reise. Tar du ut penger på flyplassen får du ofte store sedler, og det er mildt sagt i overkant når du skal tipse pikkoloen på hotellet ...

Sørg derfor for å veksle på flyplassen før du forlater den.

Utfordringen

Det er alltid en utfordring å vite hva man skal gjøre når man er på restaurant i utlandet og regningen kommer.

Hvor mye du skal betale i tips varierer fra land til land. Det kan være greit å undersøke litt på forhånd for å vite hvem som skal ha tips og hvor mye du skal gi.

For mye er ikke nødvendigvis bra, og ikke for lite heller

Se på hva andre personer rundt deg gjør. Hvis du virkelig ikke vet, bør du tipse mellom 5 og 10 prosent til alle som yter service.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.