Ikke gjør denne tabben

Du får regninga.

BAGASJE I KØ: Når mange somler med bagasjehenting kan det skape vansker for andre. Foto. Odd Roar Lange
BAGASJE I KØ: Når mange somler med bagasjehenting kan det skape vansker for andre. Foto. Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Henter du bagasjen din før du handler i tax freebutikken, eller plukker du opp din innsjekkede bagasje først etterpå?

Oslo Lufthavn er Skandinavias største flyplass med 22.4 millioner reisende i fjor. Mange av disse besøkte taxfree-butikken enten ved avreise eller ankomst.

SKADEDYR: Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Ved ankomst går mange reisende direkte til taxfree-butikken som ligger i ankomsthallen, nærmest bagasjebåndene. Men det er ingenting i veien for å handle i en av de andre taxfree-butikkene etter at du har kommet til Oslo Lufthavn.

Husk posen uansett

Skal du videre med fly innenlands er det viktig at du sørger for å få alle flytende varer lagt i en pose som forsegles og har kvitteringen synlig på innsida av posen. Dette bør du gjøre selv om du skal gå direkte til innenlands-gaten.

Det kan være hendelser som gjør at du må forlate flyplassen og deretter gå gjennom sikkerhetskontrollen igjen - og uten forseglet pose blir drikkevarene beslaglagt.

Du har sikkert lagt merket til at noen av bagasjebåndene er stappfulle av kofferter og bager som går rundt og rundt på båndet uten å bli tatt av.

En av årsakene til dette kan være passasjerer som velger å handle i taxfree-butikken før du henter ut bagasjen sin.

Sommerrush

- Dette er vanligvis ikke et problem slik vi opplever det. Men i sommerrushet kan det selvfølgelig bli utfordrende dersom svært mange er sene til å hente sin bagasje. Karusellene har en viss kapasitet og dersom passasjerene ikke kommer vil de på et eller annet tidspunkt gå fulle. Da vil vårt personell sørge for å rydde i bagasjen, sier kommunikasjonssjef Harald Nygaard Kvam ved Oslo Lufthavn.

Dette skjer med kofferten din

- Flyplassen har det som kalles ankomstkoordinatorer og flyplasshjelpere som retter opp bager og kofferter på karusellene slik at karusellen rommer flere bagasjer før kapasitetstaket nås, sier Harald Nygaard Kvam.

Og da forsvinner bagasjen din fra ankomsthallen.

- Hvor lenge blir den liggende før den blir fjernet?

- Bagasjen blir ikke tatt av karusellen før det går helt fullt. Bagasjen vil først settes ved karusellsiden på traller. Bagasjen fjernes ikke fra området før det har gått så mye tid at selv den tregeste shopperen er ferdig, sier Nygaard Kvam.

Det hender at passasjerer av ulike grunner ikke henter bagasjen sin, men reiser hjem uten.

Kostbar feil

- Handlingsselskapet vil hente bagasjen. Den fraktes da til lager til de som håndterer bagasjen for det aktuelle flyselskapet. Dersom passasjeren ikke melder seg vil bagasjen behandles som såkalt «rush».

Dersom flyet ditt er forsinket, og du tenker at det er smart å løpe til bussen eller toget for å rekke neste avgang, så bør du ikke droppe å hente bagasjen din først. Det nytter ikke å feilaktig skylde på at kofferten din ikke kom med samme fly som deg.

- Passasjer vil da få bagasjen sendt hjem for passasjerens regning. Vi har registrering av all bagasje som kommer opp på karusellene.

Dersom bagasjen har kommet med samme flight som passasjeren vil hjemsending av bagasjen blir belastet passasjeren, avslutter kommunikasjonssjefen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer