Reisepenger:

Ikke gjør det

Dette skal du gjøre dersom du opplever denne overraskelsen i minibanken.

IKKE TRYKK PÅ FEIL KNAPP: Trykker du på feil måte så blir regningen flere titalls prosent dyrere. Foto: Odd Roar Lange
IKKE TRYKK PÅ FEIL KNAPP: Trykker du på feil måte så blir regningen flere titalls prosent dyrere. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste utenlandsreisende opplever at det er smart å ha noen kontanter i lokal valuta tilgjengelig under oppholdet. Det er ikke alle som har et like godt utbygd betalingssystem for bank- eller kredittkort som Norge.

PAPPVIN: Er du i tvil om den åpnede pappvinen du har i kjøleskapet eller på benken fortsatt kan drikkes? Her får du svaret! Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

I noen tilfeller får du ikke handlet noe som helst uten kontanter. Da gjelder det å ikke å havne i minibankfella.

Hva koster det?

Tilfeldige tekster på den svært trafikkerte jernbanestasjonen Victoria Station i London og Gatwick flyplass, viser nemlig enorme forskjeller.

Bankens valutakalkulator på mobiltelefonen viste at 120 pund ville bli cirka 1635 norske kroner sist helg.

SVIMLENDE: Velger man å ta ut penger på feil måte så kan gebyret bli som her, på 23 prosent. Foto: Odd Roar Lange
SVIMLENDE: Velger man å ta ut penger på feil måte så kan gebyret bli som her, på 23 prosent. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Men da leseren satte inn kredittkortet i minibanken på Victoria Station, var maskinens foretrukne forslag at den burde ta ut britiske pund, men å la skjermen vise uttaket i norske kroner.

Å så fall ville uttaket - på 120 pund - koste svimlende høye 2000 kroner og 45 øre. Et vekslingsgebyr på hele 23 prosent!

Vel heller valgte å ta ut i lokal valuta, uten den norske vekslingskursen på skjermen sparer man nærmere 400 kroner.

Det samme viste resultatet på Gatwick Airport den samme helgen.

Trykk her

En rekke minibanker er konstruert for å først gi deg tilbud om å ta ut pengene i lokal valuta samtidig som de oppgir uttaket i norske kroner. Velger du denne løsningen så går du i minibankfella med begge beina.

Og det er mange som lurer på hvordan dette er tillatt.

RIKTIG MÅTE: Ta ut på rett måte og slipp unna kostbar vekslingsgebyr. Foto: Privat
RIKTIG MÅTE: Ta ut på rett måte og slipp unna kostbar vekslingsgebyr. Foto: Privat Vis mer

- Kan bankene eller minibankeieren virkelig ta den kursen de vil, uten at det er ulovlig?

- Ja, men i utgangspunktet har kunden krav om å vite alle kostnader forbundet med minibankuttak. Det er viktig å være klar over at det helt sikkert vil være variasjoner mellom verdensdelene, sier fagdirektør i Forbrukertilsynet Jorge Jensen til DinSide.

I EU er det krav til at brukeren skal blir informert om hvor mye det vil koste å benytte en minibank før uttak.

VELG RETT STED: Ta helst pengene ut dersom minibanken er tilknyttet et ordinært banklokale, ikke som her, på Victoria Station. Foto: Privat
VELG RETT STED: Ta helst pengene ut dersom minibanken er tilknyttet et ordinært banklokale, ikke som her, på Victoria Station. Foto: Privat Vis mer

- Det er en kjekk bestemmelse, men bestemmelsen det er ingen garanti for at du faktisk får den informasjonen. Du kan jo forsøke neste gang. Bli ikke overrasket om lovens tekst ikke blir etterlevd, sier Jorge Jensen.

Sett på varsel

- Hva bør man gjøre for å unngå å bli lurt?

- Vårt tips til forbrukere er å sette på mobilvarsel i nettbanken din slik at man får se belastningen når kortet brukes i utlandet. Noen steder skjer dette i sanntid eller nær sanntid.

Da kan man unngå å bli vedvarende loppet under oppholdet. Det er også en ganske grei forsikring mot kortsvindel i utlandet. Noe som det er reell risiko for. Kunden må forvente at SMS-en koster penger, men det er likevel bedre enn å bli lurt, fortsetter Jensen.

Men det er ikke bare nordmenn i utlandet som opplever minibanksjokk. Tusenvis av utenlandske gjester i Norge får merke det samme i vårt land.

- Minibanker i Norge kan ha overraskende gebyrer for tilreisende. Forhåpentlig erfarer tilreisende raskt at kontanter ikke er noen populær oppgjørsform her i landet og at de ikke går i minibankfelle her til lands.

Pengene forsvinner

- Hvem er det som får disse pengene? Er det minibankeieren eller er det kortselskapet?

- Det minibankeierne når du tar ut kontanter og det er brukerstedene for gebyr som gjelder ved kjøp i butikker. Derfor har vi et klart tips: Som reisende i utlandet, ta alltid oppgjøret i lokal valuta. Da unngår du risikoen for ufordelaktig valutakurs, sier Jensen.

Forbrukerrådet har tidligere gjennomgått 1000 ikke-tilfeldige transaksjoner foretatt av norske kortholdere i utlandet.

Sjekket dette

Av de 1000 transaksjonene var det bare fire tilfeller hvor det lønte seg for kortholderen å ta oppgjøret i norske kroner. Dette var avgjørende for den europeiske bestemmelsen om automatisk valutakonvertering.

- Men igjen: Gode bestemmelser ble vedtatt, men det er fortsatt ikke noen garanti for brukerstedene faktisk etterlever regelverket.

SMÅ GEBYRER: Du kan slippe billig unna hvis du gjør det riktig. Foto: Odd Roar Lange
SMÅ GEBYRER: Du kan slippe billig unna hvis du gjør det riktig. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Kan man klage til eget kortselskap på et urimelig vekslingsgebyr?

- Ja, klagen kan rettes mot tjenestetilbyder i landet hvor minibanken står.

For minibanker i Europa kan klagen kanaliseres via Forbrukereuropa. Men jeg er usikker på om jeg vil råde noen til å sette i gang en stor prosess rundt dette. Muligheten for å få penger tilbake er kanskje ikke veldig stor, avslutter Forbrukerrådets Jorge Jensen.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reisepenger og minibanker og ønsker å fortelle din historie til Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer