Bilistens sparetips for påskeferien:

Ikke gjør disse tabbene

Unngår du sju feil på kjøreturen kan du spare mye penger på ferien.

VAKKERT - MEN KOSTBART: Bilferien frister for mange. Og det er lurt å spare penger på drivstoff når du kan. Foto: Odd Roar Lange
VAKKERT - MEN KOSTBART: Bilferien frister for mange. Og det er lurt å spare penger på drivstoff når du kan. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Drivstoffprisene har skutt i været og er doblet på to år. Det gjør at årets påskeferie for mange kommer til å bli mye dyrere enn vanlig.

Men det finnes noen smarte tips som kan spare bilistene for veldig mye penger.

7. Planlegg reiseruta

Kjører du med bensin eller diesel på tanken og venter til den er nærmest helt tom, før du fyller den? Det er en tabbe.

Dersom du planlegger kjøreruta og sjekker hvilke bensinstasjoner som finnes ved veien kan du spare mye.

REISE: Her får du tre pakketriks som kan være gode å ha når du skal pakke før ferien! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Sjekk om det finnes stasjoner i samme kjede som der du har rabattkort? Vurder om det kan lønne seg å fylle på ubetjente stasjoner i stedet.

Følg også med på prisene underveis på turen. Dersom du finner en stasjon med et godt tilbud så kan det absolutt lønne seg med en stopp for etterfylling, selv om tanken ikke er helt tom.

FART = UTGIFT: Avpass farten og følg med på bilens funksjon som forteller deg hvor mye drivstoff du bruker. Foto: Odd Roar Lange
FART = UTGIFT: Avpass farten og følg med på bilens funksjon som forteller deg hvor mye drivstoff du bruker. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

6. Unngå høy hastighet

Høy hastighet gjør at luftmotstanden øker. Dette får fart på drivstoff-forbruket og samtidig øker C02-utslippet tilsvarende. Derfor er det gevinst for både deg og miljøet dersom du ikke kjører i høy hastighet.

Når bilen passerer 100 km/t vil det slå merkbart ut på forbruket. Alle som har kjørt på utenlandske motorveier med hastigheter på 120-130 km/t har spart tid men raskt fått merke at drivstofftanken tømmes fort.

For elbilister blir dessuten rekkevidden betraktelig redusert når farten blir høy.

5. Fjern skistativet

Har du mulighet til å ha skiene inne i bilen fremfor på taket i skiboks eller takstativ? Da skal du benytte deg av muligheten.

Bruk gjerne skipose for å skåne setene for slitasje og skismurning.

4. Unngå full tank

Vekten på bilen spiller også inn på forbruket. Tenk gjennom dette når du pakker for reisen. Kan du unngå en del av de tunge tingene?

Husk også at å fylle full tank kan være med på å øke drivstoff-forbruket fordi kjøretøyet veier mer.

3. Hold jevn hastighet

Dersom du er hard på gasspedalen, skifter hastighet til stadighet, kjører tett opptil bilen foran slik at du hele tiden må justere farten, kjører med for lavt gir og har feil lufttrykk i dekkene så påvirkes lommeboka di i negativ retning.

Feil på dekkene kan i tillegg være livsfarlig.

KØ: En skikkelig drivstoffsuger. Unngå rushtiden hvis du kan. Foto: Odd Roar Lange
KØ: En skikkelig drivstoffsuger. Unngå rushtiden hvis du kan. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

2. Unngå rushtiden og kø

Dersom du kjører bil i rushtiden er det stor risiko for at du havner i kø med mye start og stopp. Forsøk å kjøre på andre tidspunkt. Dersom du i tillegg kan unngå veier med mye stigning så er du på rett vei - bokstavelig talt.

Prøv å ha god avstand til forankjørende. Dette bidrar til å spare drivstoff.

1. Bruk bonuskort

Flere drivstoffselskaper tilbyr rabatt dersom man er tilknyttet banker eller medlemsorganisasjoner med rabattavtale. Søk deg frem til slike, bli medlem og bruk medlemskapet aktivt.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer