Flymodus

Ikke gjør tabben

Dette skjer dersom du ikke setter telefonen i flymodus når flyet tar av.

RETT PÅ NETT: De fleste flypassasjerer bør velge Wi-Fi fremfor bakkebasert mobilnett når de om bord i fly. Foto: Odd Roar Lange
RETT PÅ NETT: De fleste flypassasjerer bør velge Wi-Fi fremfor bakkebasert mobilnett når de om bord i fly. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Du kjenner deg kanskje igjen. Akkurat i det du skal til å sende den siste sms-en før flyavgangen får du høyttalerbeskjed fra kabinpersonalet om at mobiltelefonen og nettbrettet må settes i flymodus.

Men, hva skjer hvis du gir blaffen eller glemmer å slå på flymodus før flyet tar av?

Jakter på basestasjoner

Hvis du ikke bytter til flymodus vil din mobiltelefon eller ditt mobilaktiverte nettbrett (nettbrett med simkort) under hele flyreisen fortsette å forsøke å opprette forbindelser med alle mobiltårn på bakken som flyet passerer på sin reise.

Mobiltelefonene er nemlig konstruert for å sende ut signaler som er sterke nok til å nå over lange avstander. Og allerede da de første bærbare mobiltelefonen kom, la internasjonale luftfartsmyndigheter ned et forbud mot å ha dem påskrudd under alle flyreiser. I en tidlig fase av smart-telefonens tid var det heller ikke nok å ha telefonen i flymodus.

Forstyrrer

- En mobil som ikke er i flymodus kan forstyrre flyets kommunikasjon ved at den med økende effekt prøver å få kontakt med en bakkestasjon, noe den ikke får når flyet befinner seg over en viss høyde, sier Ståle Rosland, fagansvarlig og operativ inspektør i Luftfartstilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer