Norgesferie:

Ikke glem å ta dette bildet

Det kan bli verd tusenvis av kroner.

Glem ikke: Ta en runde med kamera og ta bilder av eiendelene dine. Dette vil hjelpe deg når du skal fylle ut en skademelding. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Glem ikke: Ta en runde med kamera og ta bilder av eiendelene dine. Dette vil hjelpe deg når du skal fylle ut en skademelding. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange er bekymret for innbrudd, forsvunne familieklenodier og store ødeleggelser. Men det er ikke innbrudd som topper statistikken hos forsikringsselskapene.

- Faktisk er det mye vanligere med vannskader enn med et innbrudd. Uansett skade, så er det nok innbrudd flest tenker på når de reiser vekk.

Dette sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige forsikring. Og nå deler han sine beste tips for å inngå ubudne sommergjester. Mer om det litt senere.

VANNSPREDER: Med enkle grep kan du lage en hjemmelaget vannspreder. Video: Simen Søvik Vis mer

Økt uttrygghet

- Selv om de færreste opplever innbrudd, så vil det for de fleste oppleves som en lite hyggelig opplevelse.
Det at noen har rotet rundt i private eiendeler og kanskje på soverommet, oppleves som om trygghetsfølelsen får en knekk, og jeg har hørt om noen som velger å flytte etter at de har opplevd dette, sier Voll.

- En kan lett bli skremt av advarsler om å legge ut informasjon om ferie på Facebook eller andre sosiale medier. Det kan være lurt å være litt forsiktig med hva man skriver, men sjansen for dette skal resultere i et innbrudd er mikroskopisk, fortsetter Voll, som støtter kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If, som mener at frykt for at feriebilder på Facebook skal øke innbruddsrisikoen hjemme, bare bygger på en myte.

- Så del gjerne opplevelsen på FB eller andre sosiale medier, men en trenger ikke i skrive: «Yippi, nå reiser vi vekk i mange uker» og at huset står tomt.

Ikke om natten

- Et tomt hjem er et attraktivt bytte for tyver om sommeren. I tillegg er det få som tenker over at de fleste innbruddene faktisk skjer på dagtid, sier Voll og fortsetter:

- Innbruddstyver etter det «trygge» og litt sikre. Noen ganger spaner de, flere sammen, før de går inn i huset. Derfor kan nok hus/boliger, bak store hekker, eller hus som ligger litt for seg selv, være noe mer utsatt. Likevel vet vi at dette med innbrudd er like aktuelt hele året, ikke bare på sommeren. Nå som mange har hatt hjemmekontor pga av korona, så har det også blitt vanskeligere for tyvene.

Husk bildene

- Glem ikke å sikre bod og garasje. Det er ofte der de store «verdiene» er samlet. Så som sportsutstyr, maskiner, verktøy, osv., sier Voll.

- Vi anbefaler også å gå over boligen med mobilkamera og å ta bilder av verdifulle gjenstander i hjemmet, da dette vil lette arbeidet med erstatning fra forsikringsselskapet ved et eventuelt innbrudd, råder Arne Voll.

Når du tar bilder, så husk gjerne å ta bilder av innholdet i skuffer og skap. Det er nærmest en umulig jobb å huske alt man eier, og dermed kan du gå glipp av tusenvis av kroner i erstatning fordi du glemmer å føre gjenstandene opp på skademeldingen.

Etter at bildene er tatt, så lagrer du dem enten i en såkalt sky, eller sender bildene til deg selv på e-post. Da har du dem tilgjengelig selv om du skulle ha dobbel uflaks i ferien, og at kameraet ditt blir stjålet eller mistet.

Tiltak for å hindre innbrudd

 • Installer alarm i boligen.
 • Få huset til å se mest mulig bebodd ut, både inne og ute.
 • Allier deg med naboen når det gjelder post og søppel. Si ifra til naboen at huset står tomt, og når dere kommer hjem, slik at de kan være obs på uønsket trafikk rundt boligen.
 • Be postkontoret og avisen om å stoppe levering når du er bortreist.
 • Bruk gjerne tidsbryter til lyset inne og ute + radio som skrur seg på og av.
 • Viderekoble eventuell fasttelefon i boligen til mobil eller feriested.
 • Sjekk at dører og vinduer er forsvarlig lukket før du drar.
 • Forsikringsgodkjente (FG-godkjent) låser er en god investering.
 • Pass ekstra godt på vinduer og dører som er skjult for innsyn.
 • Fysiske hindringer gjør at tyvene bruker lengre tid og lager mer støy er alltid smart.
 • Ikke la stige/klatreutstyr ligge lett tilgjengelig ute.
 • Ikke la verdifulle gjenstander ligge fremme/innsyn fra vindu.

Kilde: Gjensidige

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer