Utenlandsreiser 2019

Ikke glem å ta med passet

Og det selv om du bare skal en liten tur over svenskegrensa.

ANBEFALER PASS: Politiet anbefaler at du har med pass på alle utenlandsreiser. Foto: Berit B. Njarga
ANBEFALER PASS: Politiet anbefaler at du har med pass på alle utenlandsreiser. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Skal du en svipptur til utlandet i tiden fremover bør du ta med pass, selv om reisen går til et av våre naboland eller innad i Schengen:

Politiet anbefaler nemlig at du har med pass på alle utenlandsreiser.

Derfor trenger du pass

Ifølge Politiets nettsider anbefaler de at du har med passet på alle utenlandsreiser både fordi flyselskaper, fergeselskaper og hoteller kan kreve gyldig ID-dokument ved innsjekking, og fordi pass er det eneste norske ID- og reisedokumentet som er gyldig i utlandet.

Samtidig viser de til at grensekontroll mellom land i Schengen-samarbeidet kan bli bestemt på kort varsel.

Per i dag har Norge, Sverige og Danmark grensekontroll på sine grenser til og med 11. november 2019. Dessuten har Frankrike grensekontroll til og med 31. oktober 2019.

Politiet skriver og at det er passfrihet i Norden, men at du kan bli bedt om å dokumentere at du er nordisk borger. Derfor anbefaler de at du har med pass eller gyldig førerkort på reiser mellom nordiske land.

At politiet er aktive med grensekontroller for tiden, fikk Dinside bekreftet da undertegnede tok buss fra København til Oslo 23. mai. Både mellom Danmark og Sverige og Sverige og Norge var det passkontroller - hvor det gikk greit å vise norsk førerkort.

Husk passet på danskebåten og Kiel-ferga

Også på fergene mellom Norge og Danmark eller Tyskland, bør du ha med pass - også til barna. Dette både fordi fergeselskapene normalt sett krever at du kan identifisere deg med gydlig ID-kort, og på grunn av de utvidede midlertige grensekontrollene.

Dette sier Stena Line, DFDS og Color Line om krav til pass for sine passasjerer:

Stena Line

Oslo/Fredrikshavn: Grunnet skjerpet grensekontroll mellom de skandinaviske landene, må alle våre reisende ha med seg pass, førerkort eller bankkort med bilde/signatur. Barn under 16 år som reiser med foreldre/foresatte bør som følge av økt grensekontroll ha med pass.

Ruter mellom Danmark og Sverige og Danmark og Norge: Følgende dokumenter kan brukes som ID ved innsjekking av EØS- OG EU-borgere: Gyldig pass med MRZ-kode, nasjonalt ID-kort av EU-standard utstedt av EU / EØS-myndighet som inneholder en MRZ-kode eller -chip eller førerkort utstedt i et nordisk land for nordiske reisende. OBS: Bankkort med bilde er ikke gyldig ID på Stena Lines ruter mellom Danmark og Sverige.

DFDS

På grunn av sikkerhetssjekk må ID-kort med bilde tas med (bankkort, førerkort, pass). For norske statsborgere kreves normalt ikke passfremvisning ved innreise til Danmark og Norge. NB! Fra 26. november 2015 ble det innført økt grensekontroll inn til Norge. Derfor anbefaler vi alle, inkludert medreisende barn, om å medbringe pass.

Color Line

Det er forsterket grensekontroll til Norge. Alle passasjerer må kunne vise frem gyldig legitimasjon. Vi ber om forståelse for at dette kan medføre noe lengre ventetid på våre terminaler.

Reiser mellom Norge og Tyskland: Alle gjester må medbringe gyldig pass. Pass er eneste gyldig ID-dokument for nordmenn som reiser til, fra eller i Tyskland. Reiser du mellom Norge og Tyskland må du derfor ha med deg pass. Gjelder også barn. Disse reglene gjelder uavhengig av om du går i land i Kiel eller ikke.

Reiser mellom Norge og Danmark/Sverige: Alle gjester (voksne) må medbringe gyldig legitimasjon. Som norsk borger må du ikke ha med deg pass om du reiser mellom de nordiske landene, men politiet anbefaler at de som har gyldig pass medbringer dette, da det vil lette kontrollen. Eksempler på legitimasjon er: Pass, førerkort og bankkort med foto og fødselsdato. Barn som reiser sammen med sine foresatte behøver ikke egen legitimasjon, så lenge de foresatte kan vise gyldig legitimasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer