Regler for håndbagasje

Ikke ha med veske

Covid-19 har ført til endringer i praksis for hvilken håndbagasje du kan ta med når du reiser med de norske flyselskapene.

IKKE VESKE: Du får bare ha med ett kolli, som følge av covid-19-råd. Foto: NTB Scanpix
IKKE VESKE: Du får bare ha med ett kolli, som følge av covid-19-råd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og fly den nærmeste tida, vil du fort oppdage at det er mye som er litt utenom normalen.

Blant annet har SAS innført bruk av munnbind på sine flyvninger.

Også hva du kan ha med av håndbagasje på reiser med Norwegian, SAS og Widerøe, er påvirket av Covid-19-situasjonen.

Kun én håndbagasje

Flyselskapene skriver på sine nettsider at passasjerene kun må ha med én håndbagasje hver.

Ifølge SAS gjelder begrensningen alle billettyper, og innebærer at du ikke kan ta med en ekstra personlig gjenstand, for eksempel en PC-veske eller en håndveske i tillegg til håndbagasjen.

Selve håndbagasjen må være maks 55x40x23 centimeter og 8 kilo, og SAS skriver at de anbefaler at håndbagasjen plasseres under setet foran deg.

GULL FRA ARKIVET: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen! Vis mer

Norwegian viser til anbefalinger fra norske helsemyndigheter, og skriver at de tillater ett kolli som skal få plass under setet foran deg, og måle maksimalt 30x20x38 centimeter og ikke veie mer enn 10 kilo. Reiser du på en billettype som tillater en større håndbagasje, eller du har betalt for dette, vil de sjekke den inn uten ekstra kostnader.

Kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe forteller Dinside at også de har innført et tilsvarende tiltak.

- Av smittevernhensyn ber vi våre passasjerer unngå å ta med håndbagasje som ikke får plass under setet foran. Dette for å redusere mulige smitteoverflater ved at flere personer kommer i kontakt med hattehyllene over setene, sier Solli til Dinside.

Utenfor deres kontroll

Vi har spurt pressesjef i SAS, John Eckhoff, hvor lenge de tror begrensningen vil vare.

- Det avhenger av flere faktorer – og mange av dem er utenfor vår kontroll. Redusert antall kolli er bare ett av mange midlertidige tiltak vi har innført, og de vurderes fortløpende i denne ekstraordinære situasjonen, sier Eckhoff til Dinside.

Folkehelseinstituttets smittevernråd for luftfarten innebærer blant annet at midtsetet bør stå tomt, med unntak av når folk bosatt i samme husholdning reiser sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer