Bagasje-erstatning

Ikke kast de små klistrelappene!

Skal du sjekke inn bagasje på flyplassen, bør du passe på dette.

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer
Publisert

Den første sommeren etter pandemien har vært preget av kaos på flyplasser i Europa. I tillegg til lange køer, forsinkelser og kanselleringer, har det også vært mye bagasjeproblemer. Bagasje som kommer fram for seint eller ikke i det hele tatt.

Tidligere denne uka gikk forsikringsselskapet Tryg ut med oppfordring om å reise med håndbagasje.

- Dersom det er mulig, bør du reise bare med håndbagasje. Viktige medisiner og dyre enkeltgjenstander bør du uansett pakke i håndbagasjen, oppfordret kommunikasjonssjef Ole Irgens.

Rekordmange henvendelser

Tryg forsikring forteller at selskapet aldri har fått så mange henvendelser om tapt eller forsinket bagasje som nå.

- Vanligvis regner vi med at 95 prosent av forsinket bagasje kommer til rette etter 24 timer, men nå ser det ut til at forsinkelsene er større enn dette, sier kommunikasjonssjefen til DinSide.

Skal du på en lengre tur, holder det ikke nødvendigvis med en liten sekk eller koffert. Dersom du har med innsjekket bagasje, er det imidlertid flere ting som er viktig å passe på.

- Bagasjen bør merkes forskriftsmessig etter lufthavnas anvisninger, sier Ole Irgens.

Ikke kast klistrelappene

De fleste sjekker i dag inn bagasjen sin via innsjekkskioskene på flyplassen. Andre velger manuell innsjekking der de får hjelp til å sette bagasjelapp på koffert eller bag.

Husk å feste bagasjelappen på et sted hvor den ikke faller av. Bruk gjerne et fast håndtak eller liknende.

Men legg også merke til at det finnes to små klistrelapper med en strekkode i enden av den lange lappen. Disse tar du av og klistrer på bagasjen.

- Man skal alltid ta vare på «stubben» fra bagasjemerkelappen, den kan gjerne festes på boardingkortet, oppfordrer Ole Irgens.

Klistrelappene er en sikkerhet for deg dersom den store lappen blir ødelagt, har Per Viggo Andersen, fagleder for bagasjen på Oslo Lufthavn, tidligere sagt til DinSide.

- Størst risiko for at den store lappen løsner er det på bager hvor de to håndtakene er «tapet« sammen med bagasjelappen. Hvis stuerne tar tak i bare ett av håndtakene kan bagasjelappen falle av, uttalte Andersen.

... men husk å fjerne de etterpå!

Men like viktig som å ta vare på de små klistrelappene, er å fjerne dem fra kofferten når du har kommet hjem. Hvis ikke, kan du få trøbbel.

- Strekkodeleseren kan misoppfatte den digitale meldingen. Noe som igjen fører til at bagasjen blir holdt igjen for manuell sjekk eller den går rundt og rundt på bagasjeanlegget før vi finner hvor den skal sendes. Dette kan i verste fall bety at bagasjen din blir liggende igjen på flyplassen mens flyet med deg om bord drar av gårde, ifølge Per Viggo Andersen.

Forsinkelsespenger

Dersom bagasjen din ikke er å finne på rullebåndet når du ankommer flyplassen, vil du etter ei tid kunne få utbetaling fra forsikringsselskapet slik at du kan handle nødvendige erstatningsprodukter.

Beløp og kriterier kan variere mellom forsikringsselskapene, men flere av dem gir deg 5-6000 kroner å handle for (per person) om bagasjen er mer enn fire timer forsinket.

Opplever du at bagasjen er forsinket, bør du altså sjekke vilkårene i reiseforsikringen din. Husk imidlertid at slik forsinkelse bare dekkes på utreise. Om bagasjen er forsinket når du lander i Norge etter endt tur, får du ikke slik erstatning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer