Flybillett

Ikke kast den

Denne skal du heller ikke legge ut bilde av.

PASS PÅ: Hold godt på informasjonen i flybilletten din. Foto: Odd Roar Lange
PASS PÅ: Hold godt på informasjonen i flybilletten din. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange flypassasjerer velger digital innsjekking på flyreiser. Papirbilletten blir ikke skrevet ut, og mange har til og med glemt hvordan den i det hele tatt ser ut.

Men, det er smart å skrive ut en papirbillett i innsjekkingsautomaten. For mobiltelefonen kan gå tom for strøm under reisen, særlig hvis reisen er forsinket og du ikke får ladet i tide.

Ikke kast den

Da er papirbilletten smart å ha.

Men, sleng den aldri fra deg i søppelbøtta på flyplassen eller hotellet. Legg heller ikke ut bilde av verken papirbilletten eller den digitale billetten din dersom bildet inneholder strekkoden eller bookingnummeret ditt.

TIPS: Dette er genialt om du vil se serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Disse inneholder mer informasjon enn du kan se med det blotte øyet, og informasjonen kan misbrukes av uvedkommende

Men hva betyr egentlig de ulike kodene på flybilletten? Her skal vi oppklare noe av hva som skjuler deg bak kodene.

Strekkoden

Strekkoden inneholder informasjon om den som passasjer, hvilken billettklasse du har, hvilket fly du skal reise med og hvilket sete du har. Samt informasjon om du har sjekket inn bagasje.

Denne kan ha ulik utforming og plassering, alt etter hvilket selskap du flyr med, men strekkoden skal oppfylle standardene til International Air Transport Association (IATA), bransjeforening som samler de fleste av verdens flyselskaper for å støtte flyaktivitet, samt etablere bransjepolitikk og standarder.

Dette inneholder den

Pressesjef Tonje Sund i SAS sier dette om QR-koden på flyselskapets billetter:

- QR-koden inneholder primærdata for den elektroniske håndteringen ved flyreisen. Så som skanning av QR-kode for printing av bagasjetag i «tagomaten» eller via en innsjekkingsautomat. Den brukes også for inngang i sikkerhetskontrollen, ved loungen og ved boarding. QR-koden etterspørres også når man skal handle i taxfreebutikkene.

- Våre QR-koder inneholder:

  • Etternavn/fornavn
  • Booking-referanse
  • Fra/til destinasjoner, dato og setenummer
  • Sequence/innsjekkingsnummer
  • FastTrack-indikator (No/Yes)
  • Bonus program (EuroBonus /STAR Alliance nivå, ex SK*G for STAR-Gold og liknende)

Her sjekkes den

Strekkoden, eller QR-koden, skannes før du går gjennom sikkerhetssjekken og ved gata (slusa før du går ut til selve flyet) og sørger for at ombordstigningsprosessen går raskere enn ved manuell innsjekking.

Skanneren registrerer også informasjonen om hver enkelt reisende, slik at gateagentene og mannskapet på flyet enkelt kan se hvor mange passasjerer som har gått om bord, hvilke seter som er tatt og hvor mange bager som er kontrollert.

Hva er egentlig «PNR»?

På billetten din finner du også en PNR-kode. PNR står for «Passenger Name Record». Dette er ditt personlige referansenummer som består av seks bokstaver eller tall, gjerne i kombinasjon. Denne kalles også for bookingnummer eller reservasjonskode.

Bak denne ligger også mye informasjon. Og, den skal ikke komme på avveie.

Dele i sosiale medier?

Det er mange som i ren reiseglede faller for fristelsen til å lege ut bilde av billetten eller boardingkortet på sosiale medier. Da har du samtidig gitt fra deg informasjon som andre kan misbruke.

Ved hjelp av PNR-kode og etternavnet ditt kan man endre billetten, kansellere den eller finne ut hvor du skal og hvor lenge du er borte.

Også strekkoden er verdifull for uvedkommende. For med bilde av den, eller en funnet papirbillett, kan de rekonstruere koden og bruke den - bak din rygg.

Dette kan skje

- Uvedkommende kan hente ut personlig informasjon hos deg så som kundeinformasjon i bonusprogram, kontaktinformasjon om deg samt andre identifikasjonsdetaljer som du ikke vil at skal komme på avveie, sier forsker Bill Fitzgerald i Consumer Reports til Conde Nast Traveller.

Hva og hvor mye som finnes skjult i de ulike strekkodene er ulikt fra selskap til selskap.

- Men en tommelfingerregel er å alltid anta at den skannbare koden har informasjon om deg og tingene dine og hvor du skal, sier Fitzgerald.

Dette vil du neppe skal havne i andres hender. Derfor, vær varsom med hvilke bilder du legger ut på nett og hva du gjør med papirbilletten før, under og etter reisen.

Visste du forresten hva du har lov til å «stjele med deg fra flyet»?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer