Passkrisa:

Ikke kast det!

Det utgåtte passet kan kanskje redde sommerferien for tusenvis av nordmenn.

GAMLE PASS: Passene er normalt gyldig i ti år. De nye passene har annen farge og innhold enn de nye, men selv om passet ditt er gått ut så bør du ikke kaste det. Foto: Odd Roar Lange
GAMLE PASS: Passene er normalt gyldig i ti år. De nye passene har annen farge og innhold enn de nye, men selv om passet ditt er gått ut så bør du ikke kaste det. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Har du et gammelt utgått pass liggende? Ikke kast det. Det kan nemlig komme til å bli løsningen for deg som skal på utenlandsferie i sommer.

Det franskeide selskapet Thales har fått fått store problemer med produksjonskapasiten. De klarer rett og slett ikke å levere tilstrekkelig med pass til nordmenn og borgere av flere europeiske land.

Derfor jakter myndighetene nå etter gode nødløsninger.

Må løse passkrisa

Fredag morgen må den norske ledelsen i selskapet møte til et hastemøte hos justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl for å forklaret hvordan de har tenkt å håndtere dette.

I mellomtiden jobber politidirektoratet med å finne raske løsninger for å hjelpe nordmenn som skal ut og reise.

– Kan det være mulig å forskyve utløpsdatoen på de passene som passinnehaveren har i dag?

– Vi ser på mange forskjellige tiltak som kan være med på å bedre situasjonen, sier seksjonssjef Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet til DinSide.

Gamle pass

Han bekrefter at å la pass, som har gått ut på dato, få en forlenget utløpsdato er et av tiltakene som vurderes. Men man må i så fall finne en løsning på hvordan man skal unngå at automatisk lesning av datachippen i passet fører til at passet blir avvist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer