Passkrisa:

Ikke kast det!

Det utgåtte passet kan kanskje redde sommerferien for tusenvis av nordmenn.

GAMLE PASS: Passene er normalt gyldig i ti år. De nye passene har annen farge og innhold enn de nye, men selv om passet ditt er gått ut så bør du ikke kaste det. Foto: Odd Roar Lange
GAMLE PASS: Passene er normalt gyldig i ti år. De nye passene har annen farge og innhold enn de nye, men selv om passet ditt er gått ut så bør du ikke kaste det. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Har du et gammelt utgått pass liggende? Ikke kast det. Det kan nemlig komme til å bli løsningen for deg som skal på utenlandsferie i sommer.

Det franskeide selskapet Thales har fått fått store problemer med produksjonskapasiten. De klarer rett og slett ikke å levere tilstrekkelig med pass til nordmenn og borgere av flere europeiske land.

Derfor jakter myndighetene nå etter gode nødløsninger.

Må løse passkrisa

Fredag morgen må den norske ledelsen i selskapet møte til et hastemøte hos justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl for å forklaret hvordan de har tenkt å håndtere dette.

I mellomtiden jobber politidirektoratet med å finne raske løsninger for å hjelpe nordmenn som skal ut og reise.

– Kan det være mulig å forskyve utløpsdatoen på de passene som passinnehaveren har i dag?

– Vi ser på mange forskjellige tiltak som kan være med på å bedre situasjonen, sier seksjonssjef Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet til DinSide.

Gamle pass

Han bekrefter at å la pass, som har gått ut på dato, få en forlenget utløpsdato er et av tiltakene som vurderes. Men man må i så fall finne en løsning på hvordan man skal unngå at automatisk lesning av datachippen i passet fører til at passet blir avvist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.