Norgesferie:

Ikke kjøp dette på flyplassen

Dette sparer deg for penger og trøbbel.

Godt forberedt: Jo bedre du er forberedt, jo bedre takler du endringer underveis. Og god planlegging er halve reisen. Foto: Odd Roar Lange
Godt forberedt: Jo bedre du er forberedt, jo bedre takler du endringer underveis. Og god planlegging er halve reisen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En vellykket flyreise handler ofte om de små detaljene. De som gjør at reisen blir perfekt i stedet for en fiasko.

Og hvem som har flaks eller uflaks handler sjelden om tilfeldigheter, men om evnen til god planlegging og gode forberedelser.

Her er tipsene som redder den neste flyturen din.

Hvor parkerte du bilen?

En fjorten dagers ferie gjør mye med kroppen vår. Mest positivt, men en sideeffekt er at vi glemmer ting som vi bør huske.

For eksempel hvor vi parkerte bilen i parkeringshuset ved flyplassen. At det er hektisk ved avreise hjelper ikke akkurat på, så derfor: noter hvor du parkerte, eller ta et bilde av den parkerte bilen med nummer til p-plassen synlig slik at det er lett å finne bilen når du kommer tilbake.

Og husk å alltid ha bilnøkkelen i håndbagasjen. Reiseforsikringen din dekker ikke ekstrakostnader knyttet til forsinket innsjekket bagasje.

Selvhjelp: Husket du å notere hvor du parkerte bilen? Foto: Odd Roar Lange
Selvhjelp: Husket du å notere hvor du parkerte bilen? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Flyselskapets app

Last ned flyselskapets egen app og legg inn din personlige informasjon. Dersom du har kjøpt flybilletten gjennom en ekstern nettside er det ekstra viktig at du legger inn billettinformasjonen slik at flyselskapet kan kontakte deg direkte dersom det skjer endringer på reisen.

Sørg for innsjekking via appen og bestill sete der. Sjekk seatguru.com for å de sju setene på flyet som du bør styre unna.

Flere flyselskap tilbyr gratis underholdningstilbud til dem som har lastet ned appen deres.

Og du kan kanskje lære deg kabinpersonalets hemmelige språk.

Ha alt samlet

Ingenting er mer stressende enn å ha alle dokumenter, reiseinformasjon og annet spredd rundt. Og ikke å finne dem der du trodde de lå. Ha alt samlet ett sted.

Apper som TripIt og App in The Air hjelper deg å holde oversikten. Dette er gode hjelpemidler – og jeg anbefaler at du tester dem ut på forhånd, i god tid før reisen starter.

Ta bilder av pass og kredittkort, og lagre kopi av dem sammen med kopi av billetter på en e-postkonto som du har tilgang til også på reisen.

Dersom dokumenter mistes eller blir stjålet kan du laste ned og printe ut en kopi. Husk en god reiseforsikring for hele familien.

Sjekk flaskene

En av de største feilene man gjør i sikkerhetskontrollen er å ta med for mye væske.

Bevegelse: Det er smart å røre seg på lange flyreiser, men sett deg inn i flyselskapets smittevernregler først. Foto: Odd Roar Lange
Bevegelse: Det er smart å røre seg på lange flyreiser, men sett deg inn i flyselskapets smittevernregler først. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Enten det er vannflaska som ikke er tømt, eller det er parfyme, sjampo eller annet som er i beholdere som tar mer enn 100 milliliter. Det hjelper ikke at det bare er en liten skvett tilbake på flaska, det er volumet som teller.

Har du med deg for mye så er det ingen nåde, da må du levere fra deg varene, og er det en kostbar parfyme så kan tapet bli kostbart.

En siste sjekk: Sørg for at du ikke har med deg ting som stopper deg i sikkerhetskontrollen Foto: Odd Roar Lange
En siste sjekk: Sørg for at du ikke har med deg ting som stopper deg i sikkerhetskontrollen Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Betal for rask sikkerhetskontroll

Ferien koster kanskje 20 000 kroner alt i alt, men likevel vegrer mange seg for å betale en 100-lapp ekstra for å gå gjennom den raskeste sikkerhetskontrollen.

Denne oppgraderingen (dersom den ikke allerede er inkludert i billetten eller lojalitetsprogram) er flyreisens kanskje beste investering. Sørg for å være godt forberedt slik at du kommer raskest mulig gjennom sikkerhetskontrollen.

Betal for ekstra bagasje

Flyselskapene er blitt strengere på hvor mye bagasje du kan ta med uten å betale ekstra. Og bagasjekontroll ved gata er blitt vanlig.

Den perfekte reiseveska er kanskje ikke laget ennå, men én ting er sikkert. Du kommer til å ta med deg mer enn du trodde både på utreise og hjemreise.

Mobiltelefon, lader, pc, hodetelefoner, bok, ei flaske vann, litt toalettsaker, en ekstra genser, pass, kamera (selv om de fleste bruker mobilkamera) tar alltid plass – og det er fort gjort å passere den magiske vektgrensa.

Spesielt fordi du må huske å inkludere det du kjøper på taxfree i totalvekta. Betal heller litt ekstra for å få med deg alt du trenger før du kommer til gata. Her er mye penger og irritasjon spart.

Ta med egen mat

De fleste flyselskap har droppet matservering om bord. Og mat som du kjøper på flyplassen er noe av det mest overprisede du kan kjøpe.

Ta derfor meg deg en egen matpakke. Husk mat som ikke søler, roter eller lukter mye. Ta hensyn til medpassasjerer.

Ta med en tom drikkeflaske som du kan fylle med vann for reisen etter sikkerhetskontrollen. Da slipper du å kjøpe drikke på flyplassen.

Nei, nei nei: Det er greit å gjøre turen komfortabel. Men - det går en grense. Foto: Odd Roar Lange
Nei, nei nei: Det er greit å gjøre turen komfortabel. Men - det går en grense. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Gjør reisen komfortabel

Ta på deg dine mest komfortable klær når du skal ut og fly. Gode sko som er egnet til å gå lange avstander på flyplassen, ledige klær som ikke strammer og er ubehagelige og som reduserer blodgjennomstrømmingen i kroppen.

Ta gjerne med et eget lite fleeceteppe hjemmefra, så sparer du penger ved å unngå å kjøpe et kostbart et på flyplassen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer