Ikke kjøp falsk design i ferien

Det kan koste deg dyrt, og du finansierer antagelig barnearbeid.

Særlig i Italia slår politiet hardt ned på folk som handler falsk design. Foto: SXC
Særlig i Italia slår politiet hardt ned på folk som handler falsk design. Foto: SXC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så og si overalt i verden kan du velge og vrake i billige kopier av dyre designklokker, -vesker, -solbriller og hva det måtte være. Og mange faller for fristelsen til å kjøpe seg et par falske Gucci-briller til en hundrelapp eller to fra han som står og selver ved stranden. Men det er ikke så lurt.

Flere land slår hardt ned på kjøp av falske merkevarer. Dette opplevde nylig en østerriksk kvinne som var på ferie i Italia. Hun kjøpte en falsk Louis Vuitton-veske for syv euro fra en strandselger, og kjøpet bløe observert av politi som hadde plassert seg i livvakttårnet på stranden utenfor Venezia.

Dermed ble det en heftig bot på 1.000 euro på damen, skriver Guardian.co.uk.

Italiensk politi vil i sommer gå offensivt ut for å stoppe salget av falske merkevarer. Dette markedet er verdt hele syv milliarder euro i året. Ikke nok med at de falske varene ødelegger markedet for de originale designvarene, men turister klager over å bli forstyrret av innpåslitne selgere mens de ligger på stranden for å slappe av.

Også norske myndigheter varsler at de vil trappe opp jakten på falske merkevarer. I statsbudsjettet for 2010 er 6,6 millioner kroner øremerket til å bekjempe piratkopierte varer. Tollvesenet beslaglegger piratkopierte varer de finner. I 2008 beslagla de 60.000 merkevarer til en verdi av 40 millioner, skrev Tollvesenet i sitt eget magasin På grensen i fjor. I norge kan man få tre måneders fengselsstraff om man blir tatt med falske merkevarer.

Les mer om hvordan norske tollere jakter på piratkopier

Ikke særlig etisk

Én ting er at luksusmerkene taper penger på dette. En annen ting er at folk som kjøper slike falske merkevarer, gjør at de innpåslitne selgerne fortsetter å tråle strendene opp og ned. Men det aller verste er at disse falske veskene, brillene og klokkene som oftest er produsert under uverdige arbeidsforhold - og gjerne av små barn. Les mer om hva inspektører har funnet når de har kontrollert disse slavefabrikkene i denne artikkelen. Stikkordene er brukne armer og ben, barn som er bundet fast osv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer