- Ikke kjøp flybilletten på en mandag

Reisebyrå sier det er billigere å kjøpe torsdag eller fredag.

- BILLIGERE TORSDAG ELLER FREDAG: Reisebyrået Travellink har analysert sine data fra de tre siste årene, og sier på basis av det at det er billigere å bestille reisen på en torsdag eller fredag, og dyrest på en mandag eller en tirsdag. Foto: PER ERVLAND
- BILLIGERE TORSDAG ELLER FREDAG: Reisebyrået Travellink har analysert sine data fra de tre siste årene, og sier på basis av det at det er billigere å bestille reisen på en torsdag eller fredag, og dyrest på en mandag eller en tirsdag. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Snittprisen på flybilletter er jevnt over lavere både torsdag og fredag kontra mandag og tirsdag, sier Hege K. Bergsløkken, leder for internettreisebyrået Travellink Norge.

Reisebyrået har undersøkt sammenhengen mellom flypriser og bestillingstidspunkt, for å se i hvilken grad kundene faktisk bestiller flybilletter når det er billigst. De har funnet at det gjør vi ikke alltid.

Les også: Slik får du kloa i billigbillettene

- Planlegg når du skal bestille

Bergsløkken forteller at undersøkelsen er basert på byråets egne tall for alle nordiske land, de siste tre årene.

- Vi ville undersøke om det er slik at vi bestiller når det er rimeligst, men vi kunne se et lite avvik der, forteller Bergsløkken til Dinside.

Hun sier at ferieplanleggingen ofte foregår i helgen, for så å bookes mandag eller tirsdag.

- Men i undersøkelsen så vi at snittprisene jevnt over var lavere både torsdag og fredag, kontra mandag og tirsdag.

- Derfor sier vi at det kan være lurt å planlegge også når du skal bestille reisen din, ikke bare når du skal på ferie, sier Bergsløkken til Dinside.

Ifølge Travellinks undersøkelse, skal det være billigst å gjøre bestillingen på innenriksflyvninger torsdager, og utenlandsflyvninger på fredager.

Les også: Ikke gå i lavprisfella

Pass på kampanjer

Kjekk tjeneste overvåker flyprisene for deg

Yapta er en nettjeneste og en app som overvåker prisene for deg og som sier ifra dersom prisene på din flystrekning går ned.

Den varsler deg dersom det kommer en billigere billett enn den du har kjøpt.

Så kan du vurdere om det kan lønne seg å avbestille den dyrere billetten og bestille en ny, billigere billett.


Flyselskapene kjører mye på kampanjer, og ofte avløser den ene kampanjen den andre. Ifølge Bergsløkken skal du imidlertid ikke se deg blind på kampanjer.

- Av våre data ser vi at det for eksempel er mye billige billetter å få tak i, i juli. Men da er folk på ferie og de er kanskje ikke så opptatt av å bestille billetter akkurat da. Først om høsten kommer kampanjene, men det er ikke nødvendigvis slik at kampanjeprisen er rimeligere enn den du hadde fått om du bestilte i juli, hevder Bergsløkken.

Hun understreker at deres funn er basert på Travellinks egne tall for de siste tre årene, og at dette er snittpriser.

Tilbud og etterspørsel

Bergsløkken understreker at alt styres av tilbud og etterspørsel, og dette er noe du bør vurdere, før du tar en kjøpsbeslutning. Hun presiserer at selv om snittprisene er lavere på torsdager eller fredager enn de er på mandager eller tirsdager, så er det ikke alltid slik at det vil være lurt å vente på «bedre tider».

- Hvis du har en rute som går én gang om dagen, som for eksempel til New York, er ikke kapasiteten så stor, og flyet fylles fort opp. Da kan det være lurt å bestille så tidlig som mulig, sier Bergsløkken.

Men hvis det er en strekning hvor det er mange flyselskaper som konkurrerer, kan du tenke deg litt mer om.

- Hvis det kommer til en måned før avreise, og det er mange ledige seter, vil flyselskapene prøve å begynne å kvitte seg med billetter, og setter ned prisene, hevder hun.

Les også: SAS vs. Norwegian: Hvilket flyselskap har det beste bonusprogrammet?

Opp på mandag og ned på fredag?

Bergsløkken hevder at flyselskapene vet når i uka forbrukerne bestiller billetter, og at de utnytter dette i prissettingen.

- Ja, det gjør de. Jeg sitter ikke på flyselskapenes side, men at de styrer pris basert på tilbud og etterspørsel, er ganske klart, sier hun til Dinside.

På spørsmål fra Dinside om de setter prisene opp på mandager og ned mot slutten av arbeidsuka, svarer både SAS og Norwegian at dette ikke er noe de kjenner seg igjen i - men de innrømmer at prisene styres av tilbud og etterspørsel.

- SAS foretar ikke slik prissetting som du skisserer, men styring av priser er i seg selv en liten vitenskap i en flybransje hvor marginer er små og vi har et reisende publikum som forventer at flybilletter ikke behøver å koste noe særlig, sier informasjonssjef i SAS Norge, Knut Morten Johansen til Dinside.

- I januar er det for eksempel lavsesong, så derfor er det mange billetter tilgjengelig nettopp da i hele flybransjen, fortsetter Johansen.

Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, sier at noen ganger kan det være slik at prisene justeres opp på tirsdag andre ganger på torsdag, og at det avhenger av tilbud og etterspørsel.

Har ikke tall på dette

Dinside har snakket med flere internettreisebyråer, men det er ingen av de andre som har en slik statistikk.

-Vi har ingen statistikk for når det er billigst å kjøpe flybilletter. Prisene varierer hele tiden og vi er også avhengig av hva flyselskapene gjør. Vi er mer opptatt av hvor du skal reise og når du skal reise, sier Ellen Wolff Andresen, marked- og administrasjonssjef i reisebyrået Ticket, til Dinside.

Hun råder deg til å slå til med en gang du finner et godt tilbud, og ikke vente til «riktig» ukedag.

Heller ikke reisesøket til Finn.no har statistikk på hvilken ukedag det er billigst å kjøpe billetter.

- Det er nesten umulig å si noe som vil være gyldig for flybilletter generelt. Rule of thumb er å være ute i god tid, da er det flest billige billetter tilgjengelig, og å velge litt utradisjonelle reisedager/-tidspunkter, sier Terje Berge, visepresident i Finn.no/Reise.

Anette Maltun Koefoed, kommunikasjonsdirektør i Berg-Hansen reisebyrå, hevder at det ikke er slik at det er salgsdagene som bestemmer når det er billigst, men at dette i utgangspunktet er når selskapene legger ut billettene.

- Det er dumt å vente, for da kan prisen være endret eller billetten borte. De billigste billettene går først, og det er dessverre ikke sånn at det blir billigere jo nærmere avreise man kommer, snarere tvert i mot, sier Andresen.

Hos Berg-Hansen mener de at det generelt er billigst når billettene legges ut.

- Men det vi har sett, er at det er billigst å kjøpe minst sju dager før på norske innenriksflighter; venter du til tre dager før, så går prisen opp, sier Maltun Koefoed.

Hun kan imidlertid bekrefte, ut fra bruksmønsteret på Lavprisfly.no, at det helt riktig er mandag-onsdag folk søker mest etter flybilletter.

Slik kaprer du de billigste billettene

Her er tips fra representantene for reisebyråene vi har snakket med i denne saken:
 • Følg med på kampanjer
 • Vær fleksibel i forhold til reisetidspunkter
 • Sjekk priser hos alle selskapene du vet flyr på din strekning, og velg gjerne ulike selskaper på utreise og hjemreise, ut i fra hvilke som er de billigste
 • Når billettene slippes i forhold til jul, sommer og høstferie, lønner seg å være tidlig ute.
 • Det billigste er å bo på hotell i helgene.
 • Kjøp så tidlig som mulig – de billigste billettene går først
 • Finner du en pris du synes er bra – løp og kjøp
 • Mellomlanding istedenfor direktefly gir ofte lavere priser. Pass bare på at du har gjennomgående billett (bestiller hele strekningen i samme booking)
 • Velger du likevel å ta sjansen på ikke å ha gjennomgående så er det viktig at transfertiden ikke er for kort. DU er selv ansvarlig for å rekke neste fly, og er det forsinkelser kan det bli vanselig med for kort tid.
 • Lang transfertid er heller ikke gunstig – det koster å sitte på en flyplass i mange timer
 • Reis utenom skoleferier
 • Velg andre tidspunkt enn det som er vanlig – for eksempel lørdag – tirsdag istedenfor fredag – mandag. Eller velg ukedager og hold deg unna helgen.
 • Sjekk hva som er inkludert i flybilletten så du ikke får noen overraskelser
 • - Ikke kjøp flybilletten på en mandag


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer