Ikke la deg lure av nødutgangssetet

På denne flytypen får du ikke bedre flysete ved nødutgangen.

TO RADER MED NØDUTGANG: 10d og 10e er "vanlige seter", mens de to setene foran; 9b, 9c, kan ikke ta bak stolryggen. Sete nummer 10a og 10f er derimot fine plasser for deg som har lange ben. Foto: Per Ervland
TO RADER MED NØDUTGANG: 10d og 10e er "vanlige seter", mens de to setene foran; 9b, 9c, kan ikke ta bak stolryggen. Sete nummer 10a og 10f er derimot fine plasser for deg som har lange ben. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nødutgangen er blant de plassene på flyet som går aller først.

– Seter på rad 1 og ved nødutgang er nok de mest populære, i tillegg til andre seter ved midtgang og vindu. De setene som reserveres først er stort sett seter ved nødutgang, har Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, tidligere uttalt.

Dette gjelder også for SAS:

EKSTRA BONUS VED VINDUET: På rad 10a og 10f får du veldig god benplass. Foto: Per Ervland
EKSTRA BONUS VED VINDUET: På rad 10a og 10f får du veldig god benplass. Foto: Per Ervland Vis mer


– Har man litt lange ben, så er seter ved nødutgangen og helt foran særdeles attraktive. Her er det en god del mer plass, så dette er forståelig, har Knut Morten Johansen tidligere uttalt til DinSide.

Men det er ikke alltid gitt at setene ved nødutgangen er de aller beste, i hvert fall med tanke på ekstra beinplass. Det fikk nylig DinSide erfare på en flytur med SAS til Stockholm.

Mest populær: Disse setene går først hos Norwegian og SAS

Kun to «gode» plasser

Flyet vi reiste med var av typen «Boeing 737-600, versjon 2», som du ser på bildet fra SeatGuru under.

Flysetene på rad nummer ni er ved nødutgangen, men ikke i nærheten av å være like romslige som man vanligvis er vant med.

BOEING 737-600: På dette flyet er det bare to "gode" flyseter, altså 10a og 10f, hvor du får du god plass til beina. Sitter du ved 9b, 9c, 9d eller 9e får du ikke ta ned seteryggen, mens setene 10b, 10c, 10d og 10e er helt ordinære seter.
BOEING 737-600: På dette flyet er det bare to "gode" flyseter, altså 10a og 10f, hvor du får du god plass til beina. Sitter du ved 9b, 9c, 9d eller 9e får du ikke ta ned seteryggen, mens setene 10b, 10c, 10d og 10e er helt ordinære seter. Vis mer


Sjekk lista: Disse flyselskapene mangler rad 13 ... men disse har det

Unngå rødt

Takket være TripAdvisor's SeatGuru kan du få et lite bilde av hvordan flyets seter er satt opp. Her kan du finne flyet fra det aktuelle flyselskapet for å få en eksakt seteoversikt, og det er spesielt fargekodene du bør merke deg.

Visste du dette om plassen ved nødutgangen?

Det er faktisk ikke alle som kan sitte ved nødutgangen.

I henhold til EUs sikkerhetskrav kan ikke reisende med redusert mobilitet sitte ved et sete som leder direkte til en nødutgang. Du må også være over 16 år for å sitte ved nødutgang, ifølge Norwegian

– Personalet ombord avgjør om du kan sitte ved nødutgangen siden det innebærer et stort ansvar. Barn under 12 år, reisende med spedbarn og personer med nedsatt rørlighet tillates ikke å sitte ved nødutgang, sier "Eva" i SAS' spørretjeneste


 • Grønt sete:
 • Betyr at det er et bra sete. Ergo et lurt setevalg.
 • Rødt sete:
 • Står for "dårlig sete".
 • Gult sete:
 • Innebærer at setet kan ha noen ulemper.

  – Når et sete er farget rødt, er det ment til å advare reisende om at de bør unngå setet. Vanligvis har det flere dårlige kvaliteter, som manglende vindu, begrenset hvile- eller benplass, redusert setebredde, og så videre, forklarer SeatGurus nettsider.

  Hvis du plasserer musepekeren over det aktuelle setet, vil du se SeatGurus kommentarer dukker opp, som forklarer hvorfor det er et godt eller dårlig sete.

  Er det en seterad du bør unngå, så er det setene foran nødutgangen. Disse kan nemlig ikke lenes tilbake, og det samme gjelder de bakerste setene.

  Vær obs! Flysete-reservasjonen er ikke endelig ...

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer