Ikke la ferien gå i dass

Det er ikke gøy å bruke feriedagene på do.

Publisert
Sist oppdatert

Det var pastaretten med kylling som var synderen da jeg gikk i bakken med matforgiftning under ferien på Malta i forrige uke. Heldigvis skjedde det på feriens nest siste dag, men det er en opplevelse jeg gjerne kunne vært foruten.

En uke senere sliter jeg fortsatt med ettervirkningene, og vel vitende om at symptomene kan vare i opptil to uker etter D-dag (som i do-dag), fant jeg ut at det er greit å oppdatere kunnskapen om hvordan man unngår å bli dårlig.

Jeg er ikke den eneste som vil oppleve at ferien går i dass i sommer. Ifølge Europeiske blir minst 150.000 norske sydenturister rammet hvert år.

I disse landene går ferien i dass

Hva kommer det av?

Får du turistdiaré kan det ha forskjellige årsaker - det kan være både bakterier, virus og andre mikroorganismer som forårsaker det.

- Cirka 50 prosent av tilfellene av feriemage er bakterielle, det vil si at det er gift i bakteriene som gir en reaksjon, sier Sverre Kjølstad, lege og medisinsk fagdirektør hos Europeiske Reiseforsikring.

Giften som forårsaker diaréen, utvikler seg raskt dersom maten ikker er varmet opp godt nok (minst 60 grader), maten ikke er nedkjølt skikkelig eller raskt nok, eller dersom den er oppbevart i romtemperatur, ifølge Folkehelseinstituttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer