Ikke la ferien gå i dass

Det er ikke gøy å bruke feriedagene på do.

Publisert
Sist oppdatert

Det var pastaretten med kylling som var synderen da jeg gikk i bakken med matforgiftning under ferien på Malta i forrige uke. Heldigvis skjedde det på feriens nest siste dag, men det er en opplevelse jeg gjerne kunne vært foruten.

En uke senere sliter jeg fortsatt med ettervirkningene, og vel vitende om at symptomene kan vare i opptil to uker etter D-dag (som i do-dag), fant jeg ut at det er greit å oppdatere kunnskapen om hvordan man unngår å bli dårlig.

Jeg er ikke den eneste som vil oppleve at ferien går i dass i sommer. Ifølge Europeiske blir minst 150.000 norske sydenturister rammet hvert år.

I disse landene går ferien i dass

Du kan ta forholdsregler for å unngå feriemage, men ingenting kan garantere at du slipper unna. Foto: Colourbox
Du kan ta forholdsregler for å unngå feriemage, men ingenting kan garantere at du slipper unna. Foto: Colourbox Vis mer


Hva kommer det av?

Får du turistdiaré kan det ha forskjellige årsaker - det kan være både bakterier, virus og andre mikroorganismer som forårsaker det.

- Cirka 50 prosent av tilfellene av feriemage er bakterielle, det vil si at det er gift i bakteriene som gir en reaksjon, sier Sverre Kjølstad, lege og medisinsk fagdirektør hos Europeiske Reiseforsikring.

Giften som forårsaker diaréen, utvikler seg raskt dersom maten ikker er varmet opp godt nok (minst 60 grader), maten ikke er nedkjølt skikkelig eller raskt nok, eller dersom den er oppbevart i romtemperatur, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kjølstad utpeker salaten som en stor synder, fordi den er vanskelig å få skikkelig ren og kanskje vannes med urent vann under dyrking. Men buffeten er heller ikke noe sikkert valg, nettopp fordi maten oppbevares i romtemperatur, og ofte ikke er oppvarmet skikkelig.

Dersom uhellet først er ute, gjelder det egentlig bare å "stå han av", og passe på å drikke mye vann, fordi det er lett å bli dehydrert.

- Jeg anbefaler å ha med Imodium i reiseapoteket, det stopper diaréen. Det strides om når man kan begynne å ta Imodium, men jeg vil si at dersom du har hatt diaré i to døgn, da kan du ta noen tabletter, sier Kjølstad.

- Men hvis du har høy feber og blodig avføring, eller hvis diaréen varer over lengre tid, bør du oppsøke lege.

- Er det noe som kan forebygge feriemage? For eksempel melkesyrebakterier?

- Det er ikke bevist at slike tabletter faktisk virker. Mitt råd er heller å ta Ducoral-vaksine. Den har en god effekt på en del av infeksjonene. Du burde i hvert fall ta den dersom du skal til land som Egypt eller India, sier Kjølseth, som regner med at hvis alle de 150.000 nordmennene som rammes av feriemage hvert år, hadde tatt denne vaksinen, hadde 20-30 prosent av dem sluppet unna.

Ducoral - penger rett i dass?

Få igjen feriepenger

Vel, blir du likevel skikkelig syk i ferien, kan du faktisk ved hjelp av reiseforsikringen få kompensasjon for feriedagene som går tapt mens du er syk. Men da må du gå til en lege og få henne til å dokumentere at du er dårlig.

Har du vært dårlig i tre av feriens syv dager, får du tilbakebetalt 3/7 av feriekostnaden gjennom reiseforsikringen din.

- Svært mange slike saker ender hos oss. Jeg vil tippe at vi hvert år får inn 4-5.000 slike, sier Kjølseth.

Få igjen feriedager

Dersom du blir syk i løpet av ferien, går til legen og blir sykmeldt i minst seks virkedager (lørdag regnes for en virkedag), har du rett til å få igjen tilsvarende feriedager. Det forklarte Elin Lind i Arbeidstilsynet under DinSides nettmøte om ferie i mai.

FAKTA OM FERIEMAGE

Føre var:

 • Vurdér å ta en Ducoral-vaksine.
 • Vær forsiktig med salat, iskrem, isbiter og vann fra springen.
 • Pass på at maten du spiser, er skikkelig oppvarmet, og at kjøttet er godt gjennomstekt.
 • Ta med Imodium eller annet diarestoppende middel i reiseapoteket.
 • Når uhellet er ute:

 • Gå til legen dersom du har høy feber eller blodig avføring.
 • Pass på å drikke nok vann, da kroppen lett blir dehydrert.
 • Få i deg litt salt.
 • Begynn å spise straks du er klar for det, men ligg unna melkeprodukter og sterkt krydret mat.
 • Les også:

  Unngå matforgitfning i sommer
  Matforgiftning kan gi alvorlige senskader


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer