Ikke la veggedyr snike seg i hus via bagasjen din

Se hva du bør gjøre hvis du mistenker at den er med som blindpassasjer.

Usikker på om du har fått med deg mer enn du ønsker i bagasjen? Rist klærene godt, og gi gjerne kofferten en tur i badstu eller fryseboksen. Foto: Colourbox/Wikimedia
Usikker på om du har fått med deg mer enn du ønsker i bagasjen? Rist klærene godt, og gi gjerne kofferten en tur i badstu eller fryseboksen. Foto: Colourbox/Wikimedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Veggedyrene er på fremmarsj, og særlig i USA oppleves nå nærmest en invasjon av de blodsugende krypene. Det er spesielt ille i New York, der til og med femstjernershoteller har blitt rammet. En av DinSides ansatte har selv opplevd å bli rammet av veggedyr i Berlin.

Også i Norge oppleves en økning i tilfeller av veggedyr. Og har du først fått dem i hus, er det en kostbar affære å bli kvitt dem. Som vi skrev i forrige uke kan regningen komme opp i minst 15.000 kroner.

Hovedgrunnen til at vi har fått flere veggedyr i landet er at vi reiser mer. Og hvis vi ender opp på et hotell eller overnattingssted som har veggedyr, er sjansen stor for at vi drar dem med oss hjem i bagasjen.

Dette bør du se etter: Slik avslører du veggedyrene på rommet

Så - hvis du er så uheldig å havne på et hotell der veggedyrene også har sjekket inn, hva gjør du da? Vel, det første du ønsker er vel å bytte til et veggedyrfritt hotell. Men - har du først sovet en natt i et infisert hotellrom, da er sjansen stor for at noen av dem har krøpet opp i bagasjen din og blir med videre.

Det er synd for det neste hotellet du sjekker inn på, selvsagt. Men det verste du egoistisk sett kan tenke deg, er at veggedyrene blir med deg hjem og flytter inn i boligen din.

Helseeksperten: - Krypene jeg ikke vil ha i hus ...

Ekspertråd mot veggedyrsmitte hjemme

Derfor er det viktig at du tar et par forholdsregler dersom du mistenker at du har veggedyr med som blindpassasjer i kofferten. Dette er rådene DinSide har fått av skadedyrfirmaet Rentokil:

  • Ikke ta med bagasjen inn. Pakk ut alt utendørs, rist kraftig, pakk alle klær i plastposer, og vaske på så høy temperatur som mulig (minst 60 grader må til).
  • Er det vinter og skikkelig bikkjekaldt (vi snakker ned i -18 grader eller helst mer), lar du bagasjen bli værende ute slik at veggedyrene fryser ihjel.
  • Alternativt putter du ting som ikke kan vaskes skikkelig varmt i fryseren.
  • Et annet alternativ er å putte bagasjen i badstuen, hvis du har tilgang på en slik. Veggedyr tåler ikke de høye temperaturene.
Mistenker du at krypene har kommet seg i hus? Da bør du kontakte et skadedyrfirma med én gang. Jo før du tar tak i problemet, jo enklere er det å bli kvitt dem.

Under ser du hvordan veggedyret opererer:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer