Reisetips:

Ikke legg passet i håndbagasjen

Da kan du havne i skikkelig trøbbel.

Full stopp ved gaten: Det er slett ikke sikkert at trillekofferten din får være med opp i bagasjehylla i flyet. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
Full stopp ved gaten: Det er slett ikke sikkert at trillekofferten din får være med opp i bagasjehylla i flyet. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronapandemien har ført til at en rekke land, også i Norden, har strammet inn på ID-kravet når man krysser grensen. For norske statsborgere betyr det at man må ha med pass eller nasjonalt ID-kort når man drar til utlandet.

Og mange gjør en stor feil ved å legge passet i trillekofferten når man har kommet gjennom sikkerhetskontrollen.

Reglene skjerpes

Det er ingen god idé. For flyselskap over hele verden har strammet inn på bagasjereglene og aksepterer ikke at man har med håndbagasje som er større enn de målene som er oppgitt på selskapets nettsider.

Ved gaten er det stor risiko for at bagasjen din blir kontrollmålt, og er den større enn tillatt, blir den tatt til side og sendt med flyet som innsjekket bagasje.

GULL FRA ARKIVET: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen! Vis mer

Da har du kanskje allerede skjønt hva som er problemet?

- Det er en vanlig misforståelse at der er plass til alles trillekofferter om bord. Våre fly har plass til rundt 186 passasjerer, men kun 80 små trillekofferter i bagasjehyllene. Derfor har vi gode regler på plass, slik at vi unngår at bruke tid på å omorganisere håndbagasje om bord og på å flytte håndbagasje til lasterommet, noe som kan skape frustrasjon og lett føre til forsinkelser, sier presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian.

- At flyene går på rute, er noe av det viktigste for Norwegians reisende og dette skal bagasjereglene å være med på sikre.

Trøbbel

Dersom bagasjen din blir tatt til side, må du huske å ta ut passet før håndbagasjekofferten forsvinner ut av syne. Men i det hektiske kaoset som gjerne oppstår ved kontrollmålingen, er dette veldig lett å glemme. Og da er du i trøbbel.

Hvor er passet ditt: Er passet på bagasjebåndet, mens du står i passkontrollen? Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
Hvor er passet ditt: Er passet på bagasjebåndet, mens du står i passkontrollen? Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

For fremme ved ankomststedet må du først gjennom passkontrollen før du kommer til bagasjebåndet og får tilbake trillekofferten med passet ditt i!

Sjekk reglene

- Hvis man ønsker å ta med en liten trillekoffert som kan legges i bagasjehyllen, må man betale litt ekstra for dette eller velge en annen billettype enn de aller rimeligste. Dersom man ikke har riktig billettype eller betalt for ekstra bagasje, og allikevel møter frem til avgang med for mye bagasje, vil man bli ilagt et gebyr i gaten for at få bagasjen med seg, fortsetter Andreas Hjørnholm.

- Hos SAS er gratis håndbagasje en del av produktet, uansett hvilken klasse du flyr i. Det foreligger ingen planer om å endre det. Det er viktig at passasjerene følger reglene for håndbagasje, da det vil bidra til å gjøre ombordstigningen enklere og mer effektiv, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.

- Håndbagasje kan ikke veie mer enn åtte kilo eller være større enn 55x40x23 cm. Dersom du går utover begrensningene kan du bli nødt til å sjekke inn bagasjen og eventuelt betale for dette, avhengig av din billettype.

For øvrig: Du kan ikke ha med deg gjenstander som står på listen over forbudte gjenstander. Av sikkerhetshensyn har du ikke lov å ta med deg våpen, enheter som kan gi støt, skarpe gjenstander eller beholdere med plass til mer enn 100 ml væske.

Vær klar over at det ikke bare er oversize-bagasje som kan bli sendt som innsjekket bagasje.

Både kabinpersonalet og de som jobber ved gaten har full rett til å be deg sette igjen håndbagasje ved gaten dersom de ser at det allerede er alt for mye håndbagasje om bord, eller at du ikke har forhåndsbetalt for håndbagasje på reisen.

Tipset er derfor: ha alltid passet i en lomme i jakka, en liten veske eller på et annet sted som du er helt sikker på at får bli med på reisen - helt inntil deg.

Det kan også være greit å vite hva du kan «stjele» med deg fra flyet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer