Ferie i Europa

Ikke lenger velkommen

Enda et gult land «stenger» for nordmenn.

REISERESTRIKSJONER: Tre europeiske land som vi i utgangspunktet kunne ha reist til, har innfør innreiserestriksjoner for nordmenn. Her fra Kypros. Foto: Iakovos Hatzistavrou/AFPNTB
REISERESTRIKSJONER: Tre europeiske land som vi i utgangspunktet kunne ha reist til, har innfør innreiserestriksjoner for nordmenn. Her fra Kypros. Foto: Iakovos Hatzistavrou/AFPNTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land frem til 15. januar neste år. Samtidig er det tre europeiske land med fortsatt lav smitte, som oppdaterer innreiserestriksjonene for nordmenn; To land i nord, i tillegg til Kypros som den siste tiden har vært åpent for nordmenn som normalt.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Blant landene er Finland som fra og med mandag morgen kun tillater innreise fra syv europeiske land uten at man må gå i karantene. Norge er ikke på den lista, og nordmenn på innreise anbefales 14 dager i karantene.

Finland

Fra 1. oktober anbefaler finske myndigheter to frivillige coronatester for reisende som ankommer landet fra blant annet Norge. Reisende som gjennomfører testene, kan forkorte den anbefalte karanteneperioden på 14 dager.

Merk at innreiserestriksjonene ikke gjelder arbeidsreiser og strengt nødvendige reiser over grensa mellom Finland og Norge i nord.

Latvia

Latvia har lenge vært et av landene med minst smittespredning i Europa, og er per i dag det landet med aller minst smitte, og reiser du fra et land som har over 25 smittetilfeller per 100 000 innbyggere, havner du i den røde kategorien, som gjør det vanskelig å besøke landet som turist.

Ifølge oppdaterte tall fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) er tallet for Norge 28,9 smittetilfeller per 100 000 innbygger, som betyr at Norge fortsatt er over Latvias nedre grense.

Personer fra røde land bør «evaluere behovet for en tur til Latvia», skriver Latvias myndigheter på sine nettsider.

Reisende fra gule land, som Norge, må gå i 10-dagers selvisolering ved innreise i Latvia. En langhelg i «smittefrie» Latvia, er altså ikke lenger et alternativ, selv om Latvia altså regnes som gult land av Norge - og ikke gir karantene ved retur til Norge.

Her er reglene for selvisolering ved ankomst Latvia, ifølge Latvias myndigheter:

  • Selvisolering må skje hjemme hos personen eller på et annet oppholdssted. Ved selvisolering skal du unngå å ha direkte kontakt med andre ved å ikke motta besøk, besøke andre,dra på jobb eller til andre offentlige steder hvor det er mye folk, bortsett fra for å handle eller for å komme deg til oppholdsstedet umiddelbart etter ankomst.
  • Bruk munnbind, følg med på helsa di og mål temperaturen morgen og kveld.
  • Dersom du har hoste, feber eller kortpusthet, kontakt lege umiddelbart.

Kypros

Du må også belage restriksjoner ved innreise til Kypros.

Landet har fra 24. september endret Norge fra et kategori A-land, med lav risiko og fri innreise, til å plassere Norge på lista over kategori B-land. Det vil si at reisende fra Norges må gjennomføre coronatest senest 72 timer før avreise og må fremvise en negativ Covid-19-test ved ankomst.

I tillegg må alle reisende også fylle ut et elektronisk skjema, kalt CyprusFlightPass, senest 24 timer før avreise til Kypros.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer