Sommer-regler

Ikke lov

Dette kan koste deg mange tusenlapper.

LOV: Vet du hva som er lov og rett i strandsonen? Å sette ut en slik stol for å privatisere stranda og for å skremme bort andre er ikke tillatt. Foto: Odd Roar Lange
LOV: Vet du hva som er lov og rett i strandsonen? Å sette ut en slik stol for å privatisere stranda og for å skremme bort andre er ikke tillatt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommertid er tid for glede og avslapning - og mange krangler.
En rekke av kranglene oppstår fordi man ikke kjenner lover og regler, eller rett og slett ikke følger «skikk og bruk».

Dette bør du kunne

Her er reglene du bør kunne før du drar til eller på sjøen i sommer.
For hvordan er det egentlig med bading?

Må man bruke badetøy, eller kan man bade naken hvis man føler for det?

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Hvis man velger å bade naken på en «vanlig badestrand» vil det bli ansett som blotting, og da er bøtenivået fra 10 000 kroner og oppover, sier politiinspektør Svein Morten Brobakke ved Trøndelag Politidistrikt.

- Dersom dette ble observert av mindreårige kan det også føre til at det blir tatt ut tiltale.

- Ganske mye å spare på heller å kjøpe seg badetøy, med andre ord?

- Ja, det tror jeg vi trygt kan slå fast. Og det er vel derfor vi har egne naturiststrender, sier politiinspektøren.

Og litt mer om badereglene litt lenger ned.

Lov og rett

I Norge har vi lover som regulerer hva vi har lov til og hva vi ikke har lov til i 100-metersonen fra sjøen og vassdrag.
Og vi har friluftsloven og allemannsretten som gir alle adgang til å ferdes i strandsonen selv om eiendommen eies av andre.

Men, selv om loven er på din side, så er det alltid lurere å bruke sunn fornuft og høflighet framfor å hevde sin rett og å starte en krangel.

På den annen side - ikke la kjipe grunneiere jage deg bort dersom du faktisk har lov til å ferdes der du er.

Her kan du lese mer om dette.

Gå, men ikke slå seg ned

SYDENTRIKSET: Mange setter opp en strandstol for å markere revir. Det er ikke tillatt. Foto: Odd Roar Lange
SYDENTRIKSET: Mange setter opp en strandstol for å markere revir. Det er ikke tillatt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Å slå seg ned på stranda ved en hytte som ligger helt ved sjøen er ikke tillatt.

Men grunneieren kan ikke nekte deg å gå over stranda hans/hennes dersom det ikke er snakk om innmark og dermed veldig nært hytte eller hus.

Utgangspunktet er at det er fri ferdselsrett for allmennheten i strandsonen langs sjøen, så lenge området er definert som utmark.

Verken strandeieren eller andre kan sette ut en strandstol, badesko, sette opp en flaggstang eller andre gjenstander som har til hensikt å sørge for en form for privatisering som oppfattes som krenkende og som stengsel for andre.

Du kan altså ikke ta «sydentrikset» ved å stå opp tidlig om morgenen, sette ut strandstolen, eller legge ut badehåndkledet i fjæra for så å komme tilbake først godt ut på formiddagen.

Hopp i havet

I utgangspunktet har du lov til å bade de aller fleste steder, så lenge det ikke handler om å slå seg til eller ankre opp helt inntil en bebodd hytte, hus eller fritidseiendom.

Du har rett til å gå i land ved en offentlig brygge, men ikke nødvendigvis lov til å fortøye der uten at du har spurt eieren. Dette handler egentlig om sunn fornuft.

Er du til åpenbar sjenanse for grunneieren så skal du avstå, mens grunneieren samtidig skal være raus dersom noen ønsker å bruke strandsonen.

Dette sier loven: Det er ikke tillatt å nytte kai eller brygge uten eierens eller brukerens samtykke. Andre fortøyningsgreier (ringer, bolter o.l.) i utmark kan ikke nyttes dersom eieren eller brukeren har forbudt det.

Eieren eller brukeren kan likevel ikke motsette seg bruk av slike fortøyninger for kortere tid når bruken kan foregå uten utilbørlig fortrengsel for eier eller bruker.

Badebøyene

FORBUDT: Nei, du kan ikke fortøye innenfor badebøyene. Foto: Odd Roar Lange
FORBUDT: Nei, du kan ikke fortøye innenfor badebøyene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dersom du ferdes i båt i nærheten av en offentlig badestrand er det ofte lagt ut gule badebøyer for å sikre trygg bading innenfor badebøyene.

Det er ikke lov å fortøye i bøyene eller innenfor bøyene. Varsom ferdsel med badebåt, kajakk eller kano vil være greit så lenge den som er i båten tar tilbørlig hensyn til alle badende.

Maling forbudt

Dersom du eier en strand eller svaberg så er det ikke tillatt å male «privat» eller «adgang forbudt» på plakater eller steiner/svaberg. Dette regnes som sjikanøse stengsler.

Det samme gjelder dersom du lager et gjerde, brygge e.l. som har til hensikt å hindre fri ferdsel i strandsonen.

Nakenbading

JA: Dette er lov, så lenge det ikke er til åpenbar sjenanse for andre. Foto: Odd Roar Lange
JA: Dette er lov, så lenge det ikke er til åpenbar sjenanse for andre. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

På en offentlig badestrand er det i Norge vanlig å bruke badetøyet. Men dersom du bader uten klær på et sted som ikke er til sjenanse for andre så kan du gjøre som du vil så lenge det er «anstendig oppførsel».

Hva som regnes som uanstendig endrer seg over tid, og så lenge du følger «Kardemommeloven» vil nakenbading sjelden være en prioritert sak verken hos politiet eller domsstolene.

EGNET OMRÅDE: På naturiststrender kan ingen klage over at du bader naken så lenge du ellers oppfører deg sømmelig. Foto: Odd Roar Lange
EGNET OMRÅDE: På naturiststrender kan ingen klage over at du bader naken så lenge du ellers oppfører deg sømmelig. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

På en offisiell naturiststrand er nakenbading tillatt av myndighetene, mens en uoffisiell naturiststrand er etablert gjennom sedvane. Naturiststrendene er offentlige områder og kan besøkes av alle, skriver Scandinavianaturist som har laget denne oversikten over naturiststrender.

Telttur

Friluftsloven gir deg rett til å telte eller sove i hengekøya i inntil to døgn i utmark, men minst 150 meter fra bebodd hus eller hytte. Etter to døgn må teltet flyttes (eller du kan selvsagt gjøre en avtale med grunneieren).

Kravet gjelder ikke ved telting på høyfjellet etc.
Les mer om dette her.

GOD FERIE: Dra på telttur og opplev en «gammeldags» sommer. Foto: Odd Roar Lange
GOD FERIE: Dra på telttur og opplev en «gammeldags» sommer. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Bålbrenning - ikke helt forbudt

Tidligere har det vært et generelt totalt bålforbud i nærheten av skog og mark i hele Norge om sommeren.

Men nå er reglene endret, og i perioden 15. april til 15. september gjelder forbudet «i eller i nærheten av skog og annen utmark», mens det blir det tillatt «å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann».

Du har altså lov til å tenne opp en grill i fjæra eller på snaufjellet, så fremt det er i trygg avstand fra all brennbar vegetasjon.

Det er den som tenner bålet som også har ansvar for at det slukkes. Og - husk at det kan være lokale totalforbud ved tørke!

Å tenne bål direkte på svabergene er alltid en dårlig løsning fordi det etterlater seg stygge og ikke reparerbare sår i naturen.

Båtførerens ansvar

SJEKK REGLENE: Du kan ankre opp, bade og nyte livet i sommer - men sett deg inn i reglene som gjelder. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK REGLENE: Du kan ankre opp, bade og nyte livet i sommer - men sett deg inn i reglene som gjelder. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Husk at motorbåtfører alltid har vikeplikt overfor nyttefartøy, seilbåter (som seiler) og også for kajakker, kanoer som kommer fra styrbord (høyre). Båtføreren skal også sørge for at det er flytevester til alle om bord.

Det kan også være greit å minne om at kajakk- og SUP-padlere har vikeplikt for nyttetrafikk og for seilbåter som seiler (det vil si «ikke går for motor»).

Dessuten har padlere vikeplikt for seilbåter som går for motor og for motorbåter som kommer fra høyre (styrbord).

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer