Ikke mye sjarm i Sharm el-Sheikh

Men er det så ille med disse charterresortene?

Sharm el Sheikhs hovedgate. Foto: Piotr S
Sharm el Sheikhs hovedgate. Foto: Piotr S Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

National Geographic Travelers ekspertpanel har rangert 133 reisemål over hele verden. På topp kom de norske fjordene. Men hvilke destinasjoner kom på bunn?

Joda, der kom kjente solferiedestinasjoner som Costa del Sol og Egypts rødehavskyst.

Ble du flau nå, du som har reist på ferie til en av de to destinasjonene?

Her er National Geographics dom:

"'Costa del Concrete' er et skoleeksempel på masseturisme som har gått amok, med høyreiste hoteller, overbefolkede strender, vannmangel, forurensing og ignorering av lokalkultur."

Rødehavskysten (altså Sharm el-Sheikh og Hurghada) får ikke bedre skussmål:

"Slitne, middelmådige resorts i et område preget av kaotisk utbygging," er karakteristikken Hurghada får.

"Sharm el-Sheikhs flotte beliggenhet er monopolisert av prikk like hotellresorts."

Hovedproblemet for Egypts Rødehavskyst er at naturen, og spesielt de flotte korallrevene, ikke blir tatt vare på, mener ekspertene.

Jeg har selv vært en snartur innom Sharm el-Sheikh på vei til Jordan. Jeg hadde bare én overnatting, så jeg kan ikke egentlig uttale meg om hvordan det er å tilbringe en ferieuke der. Men jeg har ikke lyst til å finne det ut. Det holdt med én kveld i Sharm el-Sheikh for meg.

Hotellet var det for så vidt ikke noe galt med, det var nytt og moderne, men selve "sentrum" av Sharm el-Sheikh er bare blæ. Der er det smelt opp kafeer og restauranter over en lav sko, der står innkasterne utkledt som sjeiker og lokket med vannpiper og billig alkohol, og de grelleste suvenirer blir stukket oppunder nesen på turistene.

Det toppet seg for meg da en egyptisk karaokesanger som tydeligvis hadde bodd i Birmingham i noen år (og den dialekten er fæl) forstyrret det som ellers kunne vært en helt ok middag på en av Sharms "fineste" restauranter (vi snakker middelmådig italiensk mat du kunne laget bedre selv - hvor er den egyptiske maten her?).

Hvem er det egentlig som vil ha middagen forstyrret av en som gauler sinatrasanger med en cd som bakgrunnsband, og som attpåtil blir sur og fornærmet når gjestene ikke synes det er gøyalt å synge med når han stikker mikrofonen opp i ansiktet deres midt under hovedretten?

Nok om Sharm el-Sheik - videre til Costa del Sol. Her har jeg vært et par ganger på ferie, invitert med av noen som har feriebolig her, og hovedmålet var å slappe av på stranda. Da fungerer Costa del Sol helt ok, selv om de endeløse strendene er ganske kjedelige sammenlignet med de flotte buktene og klippene du finner andre steder i Middelhavet (Sardinias nordlige kyst er et glitrende eksempel).

Problemet med Costa del Sol er vel egentlig at du omtrent ikke oppfatter at du faktisk er i Spania. Her har masseturismen dominert siden 60-tallet, og det er ikke mye lokalkultur igjen å spore. Det finnes dessuten fint lite urørt kystlinje i dette området. Utbyggingspresset har vært stort, og det er mange kjeltringer som har hvitvasket pengene sine i byggeprosjektene her nede (derav tilnavnet Costa del Crime). Spanske miljøorganisasjoner kjemper en tilsynelatende håpløs kamp for at de få urørte områdene som er igjen skal få være i fred.

Det er et problem når masseturismen ødelegger lokal natur og kultur. Og det skjer dessverre fortsatt altfor ofte. Det er trist at ikke Egypts myndigheter har regulert turistutviklingen ved Rødehavet for å beskytte de unike korallrevene. Det er ikke bare trist, men utrolig korttenkt, for korallrevene og dykke- og snorkleopplevelsene disse gir er nettopp noe av det som trekker turister til Rødehavet i utgangspunktet (selv om dessverre altfor mange useriøse aktører ikke forklarer turistene godt nok hvor forsiktige de må være med revene).

Vil du til Egypt for å snorkle og dykke? Se duellen mellom Hurghada og Sharm el-Sheikh her.

På samme måte oppstår det problemer i lokalmiljøet når utenforstående (og ofte utenlandske) aktører kommer inn og overtar turistindustrien med sine hoteller, bilutleiefirmaer osv. Langs Costa del Sol har eiendomsprisene blitt så høye at unge spanjoler ikke har sjans til å komme seg inn på boligmarkedet. I stedet kommer utlendingene inn og kjøper ferieboliger de bruker noen få uker i året.

Men det finnes en annen side ved dette. For er egentlig slik masseturisme så ille? Nei, mener noen, og peker på at masseturisme er mer miljøvennlig enn annen type turisme. Argumentet er at jo flere turister som er samlet på ett sted, jo bedre utnyttes infrastruktur som vann, avløp, transport osv.

Mjo, jeg ser den, men jo flere turister som samles på ett sted, jo større er også sjansen for at innvirkningene på naturen og lokalmiljøet er negative. Men så kan vi ikke ALLE feriere på en øde øy, heller da. Jo mer vi klumper oss sammen i turistresortene, jo mer natur får være i fred for utbygging.

Uansett er ikke Costa del Sol mitt favorittreisemål. Jeg foretrekker mer autentiske middelhavsdestinasjoner, men er ikke helt allergisk mot en uke på solkysten, heller.

Egypts rødehavskyst skal jeg imidlertid ALDRI tilbake til, særlig ikke når National Geographics eksperter dømmer stedet nord og ned. Det er nemlig ikke mye sjarm i Sharm el Sheikh.

Har du vært et sted du absolutt IKKE vil reise tilbake til? Skriv hvorfor i debattforumet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer