Ikke pakk med deg dette i kofferten

Fattigdomsproblemet er blitt større i Europa. Nå er nordmenn veldig attraktive i tyvens øyne.

LA DET DYRESTE LIGGE IGJEN HJEMME: Det er viktig å være klar over verdien på gjenstandene dine og hva du vil få igjen ved et eventuelt tap når du er på ferie. Foto: Per Ervland
LA DET DYRESTE LIGGE IGJEN HJEMME: Det er viktig å være klar over verdien på gjenstandene dine og hva du vil få igjen ved et eventuelt tap når du er på ferie. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble det kjent at den rike amerikaneren Rita Lamberg, ble frastjålet håndbagasjen sin under en flyvning med US Airways. En ting er tyveriet, men verre var det at vesken hennes inneholdt smykker til en svimlende verdi av 100.000 pund, ifølge telegraph.co.uk Dette tilsvarer cirka 917.600 norske kroner.

Nå er det ikke akkurat vanlig å ha med seg Rolex-klokker og sekskarats diamantringer i håndbagasjen, men hvor mye verdisaker er det egentlig lurt å ha med seg på tur?

Det er klart at hvis du har med deg en iPhone, iPad og Mac på reise, ligger du langt over de 15.000 kronene, som er maks erstatning ved tap av verdigjenstander. Det er viktig å være klar over verdien på gjenstandene dine og hva du vil få igjen ved et eventuelt tap, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, til DinSide.

Dette kan også være smart å tenke over når du reiser hjem, med kofferten full av verdisaker, som du har kjøpt med deg.

Les også: Pristest på reiseforsikring

La smykker og elektronikk ligge hjemme

Vennesland påpeker at 3.000 kroner er Europeiskes maks erstatning på tyveri av kontanter, derfor er det lurt å aldri overskride dette beløpet når du er på reise.

IKKE FLASH IPHONEN: – Hvis du legger en iPhone på bordet, er det som å legge 5.000 kroner på bordet. Folk kan være utspekulerte, advarer  Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring. Foto: Colourbox.com
IKKE FLASH IPHONEN: – Hvis du legger en iPhone på bordet, er det som å legge 5.000 kroner på bordet. Folk kan være utspekulerte, advarer Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring. Foto: Colourbox.com Vis mer


– Smykker, PC-er og elektronisk utstyr skal ikke være i kofferten. Der skal det kun være tøy og toalettsaker. Til USA har du ikke lov til å låse kofferten din og har du slike verdisaker med deg som forsvinner da, får du ingenting igjen, forteller Vennesland.

Selv om de aller fleste turer går smertefritt og greit for seg, er det viktig å gjøre en innsats selv, ifølge Vennesland.

– Vi er veldig tydelig på at de reisende må være aktsomme når de drar til utlandet. Mange er kjent med nordmenns gode økonomi og at vi har mye verdier med oss på reise, noe som gjør oss veldig attraktive i tyvens øyne. Vi må være litt forsiktig med å flashe at vi har mye med oss på reise. La de mest kostbare smykkene ligge hjemme, råder hun.

Bagasje som «forsvinner»: Derfor kom ikke kofferten

Vær «street smart»

Det handler også om å opptre likt med lokalbefolkningen og ikke skille seg så veldig ut.

– Husk at fattigdomsproblemet er blitt større i Europa. Som reisende må du vise respekt og forståelse for at en god del nå må finne alternative måter å brødfø sin familie på, og da har vi det gående. Du må føre tilsyn - hvis du legger en iPhone på bordet, er det som å legge 5.000 kroner på bordet. Folk kan være utspekulerte, advarer hun.

Vennesland vil råde folk til å være «street smart» på ferie. Skal du bare ha en øl? Ha alltid med deg en liten lommebok med småmynter, så du slipper å ta frem lommeboka med alle kortene og de store sedlene.

– Det handler om å spre risikoen og ta forholdsregler. Ikke ta med deg alle kredittkortene dine når du går ut, men la en del ligge igjen på hotellet i en safe. Ikke ha på deg alle verdisaker på et sted, slik at du står på bar bakke om noe skulle skje, påpeker hun.

Les også: Flyselskapet vil at du skal reise uten bagasje

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer