Ikke SÅ billig med Ryanair

Ryanair starter nye ruter til Stockholm, og skryter av superlave priser. Vi er ikke så imponert.

Ryanair flyr deg billig mellom storbyene, men kanskje ikke så billig og kanskje ikke helt dit du skulle tro.
Ryanair flyr deg billig mellom storbyene, men kanskje ikke så billig og kanskje ikke helt dit du skulle tro. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ryanair starter fra 4. april opp sin ferskeste rute fra Norge. Nå skal du kunne reise til "Stockholm" fra Sandefjord, direkte, til priser fra 349 kroner. Vel og bra, men vi greier ikke skryte like mye som selskapet gjør selv. Her ser du hvorfor:

Saken fortsetter under annonsen.

1: Prisen

Ryanair forteller i sin pressemelding at:

"Nordmenn kan nå fly til Stockholm for kun kr. 349,- en vei, noe som representerer en besparelse på mer enn 84 % på tilsvarende enveisbillett med SAS." (Den enveisbilletten de refererer til koster 2.302.)

Karoline Brubæk
 Redaktør DinSide Reise
Karoline Brubæk
Redaktør DinSide Reise Vis mer


Vi har lett hos SAS, og funnet enveispriser i april til 2.291 kroner. Litt billigere enn hva Ryanair påstår altså, men det er jo selvsagt småpenger. Det som er viktigere, er at vi finner tur/returbilletter av typen Weekend 21 som koster 1.646 kroner. Altså 656 kroner billigere enn de priser Ryanair sammenligner med. Vi tror de fleste SAS-kunder ville kjøpt denne billetten, selv med kun en vei i reisekikkerten.

Vi gjør også flere søk hos Ryanair, og finner billetter på den nye ruten ned i 361 kroner inkludert skatter og avgifter. Dette er før selskapets håndteringsavgift for deg som betaler med kredittkort. Den beløper seg til fem euro (omkring 40 kroner). Altså blir den laveste prisen vi finner omkring 400 kroner en vei med Ryanair, om vi gjør som de fleste som ikke bor ved flyplassen - handler med kort.

Innholdet i informasjonen fra Ryanair holder altså ikke helt i mål. Selv om prisene er omkring det halve av prisene hos SAS, blir det drøyt å si at de er 84 prosent billigere.

2: Reisemålet

Villedende eller veiledende?

Hva syns du om Ryanairs markedsføring? (Avsluttet)
Den virker uredelig(70%) 161
Den er helt fin(23%) 52
Vet ikke(7%) 16
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ryanair gjør som det er vanlig for mange lavprisselskaper. Nemlig benytte flyplasser som ikke egentlig ligger i byene de selger reiser til.

I dette tilfellet sier de at flygningene går mellom Oslo og Stockholm. Men egentlig flyr de mellom Torp og Skavsta. At Ryanair flyr fra Torp kjenner nok de fleste til, og det skal vi ikke ta Ryanair for, selv om vi fortsatt syns det er drøyt å kalle Torp for Oslo, med en avstand på 11 mil inn til hovedstaden. Men merk i tillegg at Ryanairs stockholmrute egentlig går til Skavsta i Nyköping, som ligger ti mil fra Stockholm. Med busstransport må du forlate Stockholm to og en halv time før flyet går til Torp. Mellom Arlanda, som blant andre SAS flyr til, og Stockholm sentrum, går det masser av busser og tog. Toget bruker ikke mer enn 20 minutter mellom flyplassen og byen. (Tilsvarende turen mellom Gardermoen og Oslo sentrum.)

Vær klar over hvor flyreisen egentlig går, før du bestiller. Det er ikke nødvendigvis lett å lese ut av informasjonen hos Ryanair.

Ikke til forsvar


Merk at vi ikke velger å påpeke disse forholdene for å gjøre SAS bedre enn de er. Det er ingen tvil om at Ryanair gjør mye for konkurransen i luften, og for å presse flyprisene. Det er vi udelt glade for. Vi er også helt på linje med Ryanair når det gjelder inntrykket av at reiser mellom de to hovedstedene Oslo og Stockholm lenge har lidd under alt for høye priser på grunn av SAS' tilnærmede monopolposisjon. Det vi ikke liker er Ryanairs informasjonsmetoder, som vi finner både villedende og mangelfulle - produktet deres burde vært godt nok til å tåle full ærlighet også i markedsføringen.

Verktøy for reiselyst

Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer