Ikke send bunaden i innsjekket bagasje

Skal du ut og fly med festdrakten eller bunaden, så pakk den i håndbagasjen. Du bør ikke sende den som innsjekket bagasje.

NEI, DETTE BØR DU IKKE GJØRE MED BUNADEN: Bunaden og smykkene bør fraktes i håndbagasjen. Bunadssmykker som sendes i innsjekket bagasje er ikke dekkeyt av reiseforsikringen. Foto: PER ERVLAND
NEI, DETTE BØR DU IKKE GJØRE MED BUNADEN: Bunaden og smykkene bør fraktes i håndbagasjen. Bunadssmykker som sendes i innsjekket bagasje er ikke dekkeyt av reiseforsikringen. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og fly med bunad eller dyre festklær, bør du ikke sende dette som innsjekket bagasje.

- Det kan bli veldig dyrt, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring, til Dinside.

Ifølge Tryg Forsikrings statistikk forsvinner to-tre hundre bunader årlig, som til sammen er verdt drøyt syv millioner kroner. Festplaggene forsvinner fra kofferter på fly, og ved tyveri fra bil.

– Dessverre er det ikke slik at alt dekkes av reiseforsikring, sier skadebehandler Roy Vetaas i Tryg.

LES OGSÅ: Flybagasjen må tåle mye. Pass på dette når du pakker.

Dette er dekket på reise

Bunad er dyrt, og koster fort over 50.000 kroner i innkjøp.

Vennesland forteller at innboforsikringen dekker kun skade og tyveri når bunaden befinner seg i hjemmet, mens reiseforsikringen dekker bunaden på reise, men begrenset oppad til 15.000 kr.

KAN KOSTE DEG DYRT Å SJEKKE INN: Ikke sjekk inn bunaden, oppfordrer assisterensde informasjonssjef i If og Europeiske reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland. Foto: EUROPEISKE REISEFORSIKRING
KAN KOSTE DEG DYRT Å SJEKKE INN: Ikke sjekk inn bunaden, oppfordrer assisterensde informasjonssjef i If og Europeiske reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland. Foto: EUROPEISKE REISEFORSIKRING Vis mer


Det er heller ikke alle gjenstander som hører til bunaden som dekkes i reiseforsikringen, dersom den er sendt som innsjekket bagasje.

- Sjekkes bunadssølvet inn som bagasje gir det ingen erstatning under reiseforsikringen, sier Vennesland til Dinside.

- I reiseforsikringen er det et klart krav om at smykker og bunadssølv må tas med som håndbagasje hvis de skal være dekket av reiseforsikringen. Det er kun bunadskniver som må sjekkes inn som bagasje, og dette har med sikkerhetskontrollen på flyplassen å gjøre, sier hun.

LES OGSÅ: La smykker ligge igjen hjemme!

Hun forteller at smykker uansett ikke erstattes med mer enn 15.000 kroner. Heller ikke bunader og bryllupskjoler som er innsjekket som bagasje, vil erstattes med mer enn 15.000 kroner. Du kan tegne en egen bunadforsikring, som er en ren kaskoforsikring.

- Det er daglig pågang av kunder som spør om bunad og bunadssølv er omfattet av reiseforsikringen, og hvordan de flotte folkedraktene kan transporteres på beste og sikreste måten. Vi kjenner til nordmenn som bestiller eget sete på flyet for å få med seg bryllupskjoler og bunader sikkert til bestemmelsesstedet, sier Vennesland.

SE VIDEO: Vi filmet bagasjens ferd fra innsjekk til lasting - se bagasjens ferd!

BEGRENSET BELØP: Roy Vetaas i Tryg understreker at reiseforsikringen kun dekker enkeltgjenstander inntil 20.000 kroner. Foto: TRYG
BEGRENSET BELØP: Roy Vetaas i Tryg understreker at reiseforsikringen kun dekker enkeltgjenstander inntil 20.000 kroner. Foto: TRYG Vis mer


Husk: Det er grenser for verdiene en reiseforsikring dekker

Om du reiser med dyre gjenstander som bunader eller andre gjenstander: Husk at det er grenser for hvor mye du kan få igjen på reiseforsikringen.

Hvordan dette er for deg, bør du sjekke med reiseforsikringen din.

Trygs reiseforsikring dekker for eksempel enkeltgjenstander inntil 20.000 kroner.

- En bunad med tilhørende sølv er en enkeltgjenstand. I praksis betyr dette at hvis man tar sølvet med som håndbagasje og sender resten av bunaden som ekspedert bagasje er den ekspederte bunaden dekket med inntil 20.000 kroner, sier Roy Vetaas i Tryg til Dinside.

Reis med stasen på!

Alternativet til å pakke alt i kofferten, er å reise med festklærne på. Og kler du deg opp i bunaden før avreise, kan du i tillegg velge å gå i familieslusen på Oslo Lufthavn dersom du reiser 16. eller 17. mai.

Dette er et ekstra tilbud til de som vil reise i finstasen og ifølge kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, har det de to foregående årene har dette vært et populært tilbud.

- Det er svært hyggelig hvis folk velger å reise i bunad, og vi synes det er gir en god 17. mai-stemning på lufthavnen, sier Andersen og legger til:

- Du kan fint ta med bunad og bunadssmykker inn i flyet som håndbagasje, men det kan lønne seg å være litt forberedt før du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen, sier Andersen.

Bunadskniv sendes som innsjekket bagasje.

Hovedflyplassen melder om travle utfartsdager i pinsehelgen, med mest trafikk torsdag og fredag 12. og 13. mai.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke legge nøklene i kofferten

Dette dekker en bunadsforsikring

Innboforsikringen dekker kun skade og tyveri når bunaden er i hjemmet, og reiseforsikringen dekker bunaden på reise, men begrenset oppad til 15.000 kroner.

En bunad koster fort mye mer enn det, og forsikringsselskapene anbefaler derfor en egen verdisaksforsikring eller en bunadsforsikring, for bunaden.

- Dersom du legger sammen verdien av selve bunaden, sølv, sko og annet tilbehør, kommer du fort opp i 60.000 til 70.000 kroner. Det er flere som har oppdaget skader på sin bunad etter en 17. mai-feiring. Rift i skjorten, is på stakken, hull i stoffet etter glød fra en sigarett, eller rødvin i fanget fra bordmakkeren din, er vanlige skader, forteller Kjetil Voll, leder i DNB Forsikring.

Han forteller videre at 18. mai ofte er en travel dag for forsikringsselskapene da det er mange som ringer om skader på bunaden sin, og han sier at flere får seg en overraskelse når de får beskjed om at skader på bunaden ikke dekkes av verken innbo- eller reiseforsikring.

- Innboforsikringen gjelder nemlig kun når bunaden er i ditt hjem, og reiseforsikringen gjelder kun på reise og gir ofte en begrenset utbetaling, sier Voll.

- Bunadsforsikringen er en mer en omfattende forsikring, som dekker nesten alle typer skader på bunaden og bunadsutstyret 24 timer i døgnet, forteller Vennesland i If.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer