Ikke sjekk inn bunaden!

Sjekker du inn bunaden, kan det få store økonomiske konsekvenser.

- IKKE SJEKK DEN INN: Du bør ikke følge rådet og sende bunaden som innsjekket bagasje, sier informasjonsdirektøren i Europeiske reiseforsikring. Det kan gi store, økonomiske tap. Foto: David Ball / Alamy/All Over Press
- IKKE SJEKK DEN INN: Du bør ikke følge rådet og sende bunaden som innsjekket bagasje, sier informasjonsdirektøren i Europeiske reiseforsikring. Det kan gi store, økonomiske tap. Foto: David Ball / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som er på farten med bunader i mai. I forbindelse med dette, har OSL gått ut med råd til reisende som skal ut og fly med bunaden.

Der sier de at man kan ta med bunaden gjennom sikkerhetskontrollen, men at du bør sjekke den inn dersom du vil unngå eventuelle problemer i sikkerhetskontrollen.

- Dette er utrolig feilinformasjon! Man må ikke følge det rådet. Det kan gi store økonomiske tap for bunadseieren dersom han følger det rådet, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If, til Dinside.

Les også: Flybagasjen må tåle mye. Pass på dette når du pakker.

Ikke godt nok forsikret

I sine bunadsråd, skriver OSL at du fint kan ta med bunad og bunadssmykker inn i flyet som håndbagasje, men at det kan lønne seg å være forberedt før du skal gjennom sikkerhetskontrollen.

- Har du muligheten, så bør du sende bunadssmykkene som innsjekket bagasje. På den måten går reisen enklest mulig for alle feststemte reisende, sier medieansvarlig, Joachim Westher Andersen, ved Oslo Lufthavn, i en pressemelding som ligger på SOL sine nettsider.

«Vil du være helt sikker på at bunaden ikke skal bli et problem bør du sende bunaden og alt tilbehør som vanlig innsjekket bagasje», heter det videre i reiseinformasjonen på OSLs nettside.

Dette er altså svært dårlige råd, ifølge Vennesland i Europeiske.

- Her kan det bli veldig dyrt, om du følger det rådet, sier Vennesland.

- Sjekkes bunadssølvet inn som bagasje gir det nemlig ingen erstatning under reiseforsikringen. I reiseforsikringen er det et klart krav om at smykker og bunadssølv må tas med som håndbagasje hvis de skal være dekket av reiseforsikringen. Det er kun bunadskniver som må sjekkes inn som bagasje, og dette har med sikkerhetskontrollen på flyplassen å gjøre, sier Vennesland.

Hun forteller smykker uansett ikke erstattes med mer enn 15.000 kr. Heller ikke bunader og bryllupskjoler som er innsjekket som bagasje, vil erstattes med mer enn 15.000 kroner. Du kan tegne en egen bunadforsikring, som er en ren kaskoforsikring.

- Det er daglig pågang av kunder som spør om bunad og bunadssølv er omfattet av reiseforsikringen, og hvordan de flotte folkedraktene kan transporteres på beste og sikreste måten. Vi kjenner til nordmenn som bestiller eget sete på flyet for å få med seg bryllupskjoler og bunader sikkert til bestemmelsesstedet, sier Vennesland.

Se video: Vi filmet bagasjens ferd fra innsjekk til lasting - se bagasjens ferd!

- Råd ut fra praktiske hensyn

- Det vi har gjort, er å gi råd ut fra det praktiske med hensyn til sikkerhetskontrollen. Dersom det er forsikringsmessige hensyn som taler mot dette, synes vi det er fint at forsikringsselskapet går ut med informasjon til sine kunder, og at dette er noe passasjerene skal følge. Rådet fra oss handlet i første omgang om det praktiske, og vi kjenner ikke til om dette kun gjelder for dette ene forsikringsselskapet, sier Joachim Westher Andersen til Dinside.

- Hvis hun mener at selskapets kunder bør ta med dette i håndbagasjen, er det lagt til rette fra vår side, til at dette er noe de fint kan gjøre, fortsetter Westher Andersen.

Han legger til at de ved flyplassen ikke er kjent med noen episoder de senere årene hvor passasjerer har lidt tap av bunader eller –smykker ved OSL.

- Jeg synes det er veldig fint at vi fikk den informasjonen, og vi har dermed lagt til en liten tilleggstekst på nettsidene om at reisende bør kontakte forsikringsselskapet sitt dersom de er usikre eller har spørsmål angående dette, sier Westher Andersen.

Det kan også være nyttig å vite at OSL har tilrettelagt for en egen «bunadssluse» i sikkerhetskontrollen 16. og 17. mai. Familieslusen blir omdefinert til bunadssluse for å lette på utfordringene rundt bunadshøytiden.

Tenk på hvordan du pakker

Flyselskapene anbefaler deg også å ikke pakke verdigjenstander i innsjekket bagasje. Dette er ting som penger, nøkler, reseptbelagte medisiner, briller og solbriller, flasker, fotografiapparater, smykker, edle metaller, datautstyr, personlig elektronisk utstyr, mobiltelefoner, musikkinstrumenter, verdipapirer, forretningsdokumenter, pass og andre identifikasjonspapirer.

Derfor bør du ikke legge nøklene i kofferten

Dette er spesifisert i flyselskapenes bagasjevilkår, og grunnen til dette er selvsagt at de ikke tar på seg erstatningsansvar for tap eller skade på slikt utstyr eller på grunn av at slikt utstyr har kommet i feil hender.

Passasjerene har selv et ansvar for å redusere muligheten for at bagasjen beskadiges.

Les også: La smykker og elektronikk ligge hjemme

Flyselskapene anbefaler deg å frakte verdifulle ting i håndbagasjen - men også der skal du være oppmerksom på hvor du legger håndbagasjen.

Ikke legg nettbrett eller andre ting som lett kan ødelegges, i hattehylla. Foto: Per Ervland
Ikke legg nettbrett eller andre ting som lett kan ødelegges, i hattehylla. Foto: Per Ervland Vis mer


Ikke legg nettbrettet på hattehylla

Skader på nettbrett og lignende er et økende problem for mange reisende, ifølge forsikringsbransjen. De anbefaler deg å ikke legge nettbrett eller andre gjenstander som kan skades, på hattehylla.

Det er ikke like problematisk med PCer i hattehylla, fordi PCer klappes sammen under transport og skjermen blir beskyttet bedre enn på de fleste nettbrett. Nettbrett-skjermen kan bli liggende delvis ubeskyttet, og være mye mer utsatt for skader.

Problemet er at forsikringen kun dekker "skadeverk". Det er når noen på "rettstridig måte" skader dine gjenstander, og «hattehyllesaker» vil derfor sjelden være dekket av reiseforsikringen.

Også klær kan bli ødelagt av kabinkofferter med skarpe kanter eller skitne hjul. Et godt råd er å legge pent tøy fra seg med foret ut og kanskje aller best, ha en ekstra plastpose eller tøypose som du pakker klærne inn i når du legger det i hattehyllen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer