Ikke syk av kabinluften, mener forskere

En ny undersølelse slår hull på myten om at du blir lettere syk ombord på flyet.

Publisert
Sist oppdatert

Det er nemlig lettere å bli luftsmittet på flyplassen, ifølge en amerikansk undersøkelse. Det skriver Aftonbladet.

Forklaringen på oppfatningen om at man blir lett smittet av forkjølelse og influensa ombord på flyet, har vært at luften resirkuleres, altså at basiluskene blir sendt rundt i hele flykabinen.

Ifølge forskerne som står bak den nye undersøkelsen, tas det ny luft inn i flyet via motorene, og den luften som resirkuleres, renses med et filter som fjerner bakterier og virus.

I tillegg poengterer flyoverlege Richard Södergren i Luftfartsstyrelsen i Sverige til Aftonbladet at luften i kabinen strømmer ovenfra og ned - det er derfor det ikke lukter tåfis når noen tar av seg skoene.

Såfremt du ikke blir sittende like ved siden av en som er syk, blir du ikke lettere smittet på flyet, konstaterer de amerikanske forskerne.

Kaldt i kabinen

Uansett om du tror dette stemmer eller ikke - pleier du å bli syk etter flyturen, kan det være fordi det gjerne er ganske kaldt i kabinen. Trekk fra aircondition gjør mange syke, og samme effekten kan luftingssystemet på flyet ha. Ta derfor med deg en ekstra genser, og kanskje et skjerf ombord på flyet, så unngår du forhåpentligvis å bli syk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer