Flyreise:

Ikke ta imot denne

Dette er mye smartere når flyet er forsinket.

VELG SMART: Dropp matkupongen og legg heller ut for maten selv. Det er mer lønnsomt - for deg. Foto: Odd Roar Lange
VELG SMART: Dropp matkupongen og legg heller ut for maten selv. Det er mer lønnsomt - for deg. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange flypassasjerer har undret seg over høye matvarepriser er på norske flyplasser. Og sparer pengene og tar heller med seg egen matpakke samtidig som de fyller gratis vann fra kranene som man finner på flyplassen. Det kan være et smart valg for å spare penger.

Dette har du krav på

Andre ganger tenker flypassasjerene at de kan vente med mat og drikke til reisen er over.

Men dersom flyet ditt er forsinket i to timer eller mer så kan du, alt etter flystrekningen, ha krav på å få dekket utgifter til mat og drikke.

Og mange passasjerer henter derfor en matkupong hos flyselskapets serviceskranke. Men, før du gjør det neste gang så bør du tenke deg godt om.

Hvor mye matkupongen er verd varierer litt fra selskap til selskap, men ligger normalt på mellom 100-150 kroner i Norge. Og dersom du har kikket på prislista på serveringsstedene på flyplassen så skjønner du at kupongen din ikke rekker særlig langt.

TIPS: Slik får du signatur på Iphonen din uten å printe ut dokumentet først. Lettere blir det ikke. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Det smarte tipset

Men det finnes en annen, og mye bedre løsning. Legg ut for hele måltidet selv.

Flyselskapene forplikter seg til å dekke et enkelt måltid, og det er ikke begrenset til en fastsatt maksimalsum.

Du kan naturligvis ikke kjøpe, og kreve dekning for, en treretters middag og en flaske vin når flyet er forsinket i tre timer.

Men du kan enkelt kjøpe deg mat og drikke for minst 200-250 kroner, og sende kvitteringen til flyselskapet etterpå. Dermed dobler du erstatningssummen - og slipper å ende opp med en vaffel og kaffe.

Kombinasjon

Du kan selvsagt bruke både voucheren og legge til en egen hundrelapp, men manges erfaring er at det da er lettere for selskapet å forsøke å vri seg unna erstatningskravet fordi de allerede har utbetalt via en voucher.

Da kan du riktignok bare klage på avslaget, men til alle praktiske formål er det grenser på hvor mye tid man skal bruke på dette. Det beste tipset legg ut for maten selv og ta vare på spesifisert originalkvittering og sende denne til flyselskapet for full refusjon.

Dersom forsinkelsen blir på mer enn tre-fire timer så kan du kjøpe deg en full middag (du får ikke refundert alkohol) og få dette dekket. Prisen skal være det som kan regnes som «innen rimelighetens grenser» i forhold til forsinkelsen.

Husk også at du kan spise utenfor flyplassens område. Kvitteringen herfra er like gyldige som den fra spisesteder på flyplassen.

Overnatting

VELG SELV: Du trenger ikke å takke ja til flyselskapets hotellforslag. Foto: Odd Roar Lange
VELG SELV: Du trenger ikke å takke ja til flyselskapets hotellforslag. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Noen ganger er forsinkelsen så lang at det krever overnatting. Da skal flyselskapet enten finne overnatting til deg. Eller du kan finne din egen, og få regningen dekket.

Dersom du velger flyselskapets løsning så vil de ofte innebære køståing for å bli registrert, køstøing for transport til hotellet, køståing for innsjekk, og tilsvarende neste dag når du skal tilbake til flyplassen.

I mange tilfeller er det bedre å finne hotell på egen hånd, legge ut for overnatting og mat (igjen innen det du må regne som innenfor rimelighetens grenser). Og deretter sender du kvitteringen til flyselskapet.

Les også: Dette har du lov til å «stjele» med deg fra hotellet

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer