Ikke til syden i høstferien?

Fortvil ikke. Det er nok av tilbud til deg som blir hjemme.

Det finnes flust av tilbud for barn og unge som tilbringer høsferien hjemme. Foto: colourbox.com
Det finnes flust av tilbud for barn og unge som tilbringer høsferien hjemme. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstferien er like om hjørnet, til glede for noen og til frustrasjon for andre. Mens noen gleder seg over å dra til fjells eller til varmere himmelstrøk, klør andre seg i hodet, og funderer på hva de kan sysselsette sine håpefulle med mens de er på jobb.

For det er unektelig en utfordring å skulle aktivisere barn og ungdom som til vanlig har tette timeplaner fyllt opp med skole, SFO og ulike fritidsaktiviteter.

Les også: Svi av energi på lekeland

Organiserte aktiviteter

Hvorfor ikke benytte høstferien til å øve klatreferdighetene? Foto: colourbox.com
Hvorfor ikke benytte høstferien til å øve klatreferdighetene? Foto: colourbox.com Vis mer

Asker og Bærum i Akershus er blant kommunene i landet som har tatt problemstillingen på alvor.

Ungdomstjenesten i Bærum kommune har lagt til rette for en rekke fritidstilbud man kan benytte seg av, skriver budstikka.no

Skatekurs på Arena Bekkestua, utflukter til sjø og fjell fra Dønski fritidshus, basket, fotball og bilmekking er bare noen av aktivitetene man kan boltre seg i.

- Jeg har jobbet i ungdomstjenesten i ti år, og vi har tilrettelagt fritidsaktiviteter i løpet av alle disse årene. Det har vært et satsningsområde helt siden ungdomstjenesten ble etablert. Målet er å være et lavterskeltilbud, spesielt rettet mot dem som ikke har andre tilbud i ferietiden, sier virksomhetsleder ved Arena Bekkestua, Stig Fallingen, til DinSide Helse.

Han forteller at pågangen er stor, og at det gjelder å være tidlig ute for å sikre seg plass til de ulike arrangementene.

- Det er i utgangspunktet "først til mølla"-prinsippet som gjelder, men vi reserverer også en del plasser som er ment for spesielt utsatte barn og unge, sier han.

Høsten er en perfekt tid for turer i skog og mark. Bruk fantasien, og gå på oppdagelsesferd med barna.  Foto: colourbox.com
Høsten er en perfekt tid for turer i skog og mark. Bruk fantasien, og gå på oppdagelsesferd med barna. Foto: colourbox.com Vis mer

Fallingen oppfordrer barn og unge som har lyst til å finne på noe i høstferien til å sjekke i lokalmiljøet om hva som finnes av tilbud.

Les også: 10 steder alle barn bør se

- Gå sammen om planleggingen

- Jeg tror man kan finne noe i enhver kommune, det er veldig mye som skjer rundt omkring. Eventuelt kan man gå sammen og ta en liten forhandlingsrunde med foreldrene sine, for å lage sin egen lille aktivitetsuke, råder han.

Bor du i Asker kan du blant annet delta på Lan-party på Radar ungdomscafé (et gigantisk overnattingsselskap for gutter og jenter i alderen 14 - 25 år), bli med på friidrettsskole i regi av Asker Skiklubb, klatreleir, eller fotballskole for jenter.

Her kan du lese mer om høstferieaktivitetene i Asker og Bærum.

Også i Oslo finnes en rekke tilbud for rastløse barn og ungdom i høstferieuken.

Litteraturhuset holder verksteder i rap, film og kampsport for ungdom mellom 13 og 18 år, og flere fritidsklubber arrangerer aktiviteter for barn.

Ut og plukke nøtter, ut og plukke bær... Foto: colourbox.com
Ut og plukke nøtter, ut og plukke bær... Foto: colourbox.com Vis mer

Uranienborg skole har ferieklubb for 5.–7.-klassinger i bydel Frogner, med tur til Tøyenbadet onsdag 1. oktober, mens bydel Alna arrangerer turer for barn og unge til Sverige, Østfoldbadet og Tusenfryd.

En komplett oversikt over hva som skjer i hver enkelt bydel finner du på hjemmesidene til Oslo kommune.

Les også: Ti tips til barneferien

Ferie for alle


Norges Røde Kors
har siden 2001 arrangert "Ferie for Alle", som er et tilbud rettet mot barn og barnefamilier som ikke har mulighet til selv å reise på ferie.

Fylkeslagene rundt om i landet opererer med ulike tilbud, og egne påmeldingsskjemaer.

Plassene tildeles etter "først til mølla"-prinsippet, og felles for ferietilbudene er at det legges opp til friluftsaktiviteter med lek, sosialt samvær, utfordringer og glede i samvær med trygge voksne.

Tradisjonen tro lokker også Den Norske Turistforening (DNT) med "spennende turer til fjells".

DNT Oslo og omegn arrangerer høstferieleir for barn mellom 8-12 år fra 29. september til 2. oktober på Sæteren Gård i Bærumsmarka.

Bor du på Vestlandet, inviterer Stavanger Turistforening til høstferie ved Preikestolhytta i Ryfylkeheiane fra 9. til 12. oktober, mens Bergen Turlag arrangerer Newtoncamp for barn mellom 12-14 år på Vending i Bergsdalen fra 3.-5. oktober.

Les også: Vil du bort i høstferien?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer