Ikke vær naiv

Historiene om rundlurte huskjøpere i utlandet er dessverre ikke uvanlige.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Feriedrømmen kan bli et mareritt om du ikke passer på. Bolighandel i utlandet kan være langt mer komplisert enn å handle her hjemme. Skaff deg profesjonell hjelp av autoriserte meglere eller advokater med erfaring på området før du gjør avtaler. Og det er ikke bare de skumle utlendingene som lurer norske kjøpere av fritidsboliger; du må være like mye på vakt for overvelvillige hjelpere med norsk pass.

Mer ser du lenger nede på siden.

Megling regulert, ikke agentvirksomhet

Spanske eiendomsmeglere er mer enn klare til å selge deg feriehus, men pass deg for fallgrubene. Foto: Karoline
Spanske eiendomsmeglere er mer enn klare til å selge deg feriehus, men pass deg for fallgrubene. Foto: Karoline Vis mer


Foreløpig er megling av eiendom i utlandet underlagt Lov om Eiendomsmegling. Men det gjelder bare i tilfeller der du handler via norsk megler. Det er like vanlig å treffe agenter, som formidler kontakt med selgere av boligprosjekter i utlandet, eller utbyggere direkte. Disse er ikke underlagt informasjonsplikten som pålegges i norsk lov om eiendomsmegling. Og i et nytt forslag, har Kredittilsynet antydet at megling av bolig i utlandet ikke lenger skal ligge under denne loven.

- Vi mener megling av utenlandsk eiendom fortsatt bør ligge under denne loven, sier Øivind A. Tandberg, formann i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Norge har et godt regelverk for kjøp av ny bolig i Norge, som sikrer kunden informasjon og garantier som er nødvendig. Om handelen ikke er regulert, blir kunden overlatt til seg selv. Vi mener loven gir de som handler bolig i utlandet større trygghet, selv om den ikke kan endre på forholdene i det landet man handler.

Tandberg anbefaler bruk av norsk statsautorisert eiendomsmegler når du skal handle, og advarer mot å underskrive kontrakter som ikke er oversatt til norsk.

- Og pass på å få bankgarantier for innskudd ved nybygg, slik at du ikke taper pengene om bygget ikke blir realisert, avslutter Tandberg.

Spansk idyll i Ronda, en by inne i landet for Marbella. Foto: Karoline
Spansk idyll i Ronda, en by inne i landet for Marbella. Foto: Karoline Vis mer


Skaff deg egen ekspert

Det er å anbefale at du får hjelp av norsk megler eller advokat med erfaring fra boligmarkedet i andre land. Reglene er ikke som hjemme, og det kan ligge fallgruber i regler og systemer du ikke kjenner til fra norske forhold.

Vi har snakket med advokat Per Einar Johansen i Forenede Advokater. Johansen har lang erfaring med bolighandel i Spania, og har skrevet to bøker om emnet.

- Enten bør du benytte norsk advokat eller megler med erfaring fra landet, eller finne en rennomert og veletablert megler i Spania. I Spania kan hvem som helst kalle seg meglere, så det er viktig å undersøke om de virkelig kan det som skal til, råder Johansen.

Ved kjøp av ny bolig, må du forvisse deg om at det stilles bankgaranti for forskuddsbetalingen. Dernest bør du ikke skrive under kontrakt før den er oversatt til norsk. Kjøper du brukt, må du også kontrollere at det ikke er heftelser på boligen. Ved endelig betaling, må du samtidig motta skjøtet, og få dette tinglyst i eiendomsregisteret.

- Alt dette kan være vanskelig å utføre på egenhånd, de fleste vil ha behov for profesjonell assistanse, sier Johansen.

Tilbake til innledningen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer