Kansellert fly:

Ikke vent!

Du bør ikke bomme på dette.

VENTETID: Tusenvis av passasjerer kommer til å måtte tilbringe ekstra ventetid på hotell eller flyplasser. Foto: Odd Roar Lange
VENTETID: Tusenvis av passasjerer kommer til å måtte tilbringe ekstra ventetid på hotell eller flyplasser. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er i ferd med å nærme seg sommerkrise for deler av Europas flytrafikk. Og dette skjer allerede før sommeren er skikkelig i gang. Det kan komme til å bli mye verre når de tett befolkede landene i Europa starter sine ferier samtidig som tusenvis av flyreiser kanselleres.

Samtidig er flere hundre fly i lufta uten passasjerer bare for å sikre at flyselskapet får beholde sine rettighet til å tilpasse sine landinger og avganger til et bestemt klokkeslett (såkalt slot).

PASSKAOS: Har du ikke rukket å skaffe deg nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan du besøke uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Og på toppen av dette har en rekke av Europas store flyplasser nærmest kollapset under et stort antall passasjerer som de ikke klarer å håndtere.

Det kan bli en krevende ferie i sommer. Men det finnes noen gode tips som du bør få med deg.

Gode råd – helt gratis

Flere flyselskap har allerede varslet at de kansellerer flere tusen av sine flyginger. SAS er ett av disse selskapene, mens både Flyr og Norwegian tar sikte på å gjennomføre alle sine flyginger som planlagt. Men også charterselskapene har varslet reduksjon i reiseprogrammet på grunn av dårlig salg.

Torsdag kom nyheten om at også Lufthansa kansellerer 900 flyginger i sommer, samt meldinger om fare for streik blant SAS-pilotene.

Ellers har en lang rekke internasjonale flyselskap meldt om trøbbel med å gjennomføre sommerprogrammet som planlagt. Det blir avlysninger og kanselleringer i fleng.

Skal du ut og reise med fly i sommer så bør du følge godt med nå. Her skal du få noen gode tips som kan redde deg og ditt reisefølge fra store problemer.

DRØMMEFERIEN: Kjenner du dine rettigheter så er det større sjanse for at drømmeferien går som planlagt. Foto:Odd Roar Lange
DRØMMEFERIEN: Kjenner du dine rettigheter så er det større sjanse for at drømmeferien går som planlagt. Foto:Odd Roar Lange Vis mer

Følg med fram til avreise

Du bør selv være aktiv når det gjelder å sjekke om flyet du skal reise med er kansellert eller har fått endret reisetid. Følg også med på endring av flytype. Det kan hende at vindusplassen du betalte ekstra for er blitt endret til et midtsete.

Så snart du blir klar over endringen bør du kontakte flyselskapet direkte for å få plass på beste mulige alternativ.

Dersom du venter til du får melding fra flyselskapet havner du lenger bak i ombookingskøen. Og dersom du venter timer og dager etter varslet fra flyselskapet kan du ende opp med riktig dårlige valgmuligheter.

Sjekk derfor flyselskapets hjemmeside regelmessig frem til du skal reise. Dersom flyavgangen din er fjernet fra salgssidene kan du gå ut fra at det er kansellert selv om du ikke er blitt varslet ennå.

DinSide og Forbrukerrådet gir deg her en oversikt over dine rettigheter når du enten du har kjøpt flybilletten som en egen bestilling og når du har bestilt en pakkereise.

Når flyet er innstilt

Hvis flyet blir innstilt, uansett tid i forveien, skal flyselskapet tilby deg tre følgende alternativer:

  • Tilbakebetale billettkostnaden for den del av reisen du ikke får benyttet.
  • Ombooke deg slik at du kommer fram til bestemmelsesstedet så snart som mulig (om mulig med et annet flyselskap enn det opprinnelige).
  • Ombooke deg til et seinere tidspunkt etter ditt ønske, på tilsvarende vilkår som opprinnelig billett.

Du har valget mellom å kreve heving av avtalen eller omruting, uansett årsak til at flyet blir innstilt.

VÆR FORBEREDT: Dersom du er forberedt på at ting kan endre seg på kort varsel vil du være mye bedre i stand til å takle utfordringene og kunne finne gode løsninger. Planlegg godt. Foto: Odd Roar Lange
VÆR FORBEREDT: Dersom du er forberedt på at ting kan endre seg på kort varsel vil du være mye bedre i stand til å takle utfordringene og kunne finne gode løsninger. Planlegg godt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Få pengene tilbake

Dersom du velger å få tilbakebetalt billettkostnaden, må du være oppmerksom på at du ikke i tillegg kan kreve at flyselskapet sørger for ombooking eller forpleining i form av mat, drikke eller overnatting.

– Dersom du velger omruting, skal flyselskapet sørge for at du får tilbud om mat og drikke i ventetida. Hvis overnatting blir nødvendig, skal du i tillegg få innkvartering på hotell og transport mellom flyplassen og hotellet. I tillegg har du rett til å få dekket utgifter til telefonsamtaler, sier forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til DinSide.

Ekstra penger

Du kan i tillegg også ha rett til en økonomisk kompensasjon etter standardiserte satser. Denne kompensasjonen har du krav på uavhengig av om du har lidd noe økonomisk tap, og den skal utbetales umiddelbart ved henvendelse til flyselskapet.

Grunnrettigheter når flyet er kansellert mer en 14 dager før avreise:

Du har krav på alt som forklart over, bortsett fra en ting: økonomisk standardkompensasjon. Den retten frafaller om du informeres mer enn 14 dager i forveien.

Grunnrettigheter når flyet kanselleres tett inntil (en dag eller to) før avgang:

Du har krav på alt som forklart over.

Charterreiser/pakkereiser

Grunnrettigheter når charterreisen kanselleres mer enn 14 dager før avreise OG grunnrettigheter når charterreisen kanselleres tett inntil avgang:

– Når du kjøper en pakkereise, er det arrangøren som er ansvarlig for at innholdet blir som du kunne forvente etter markedsføringen. Dersom reisen blir kansellert, skal arrangøren refundere den reisendes forskuddsinnbetalinger, sier Thomas Iversen.

PENGENE TILBAKE: Du har krav på rask tilbakebetaling og utbetaling av kompensasjon. Foto: Odd Roar Lange
PENGENE TILBAKE: Du har krav på rask tilbakebetaling og utbetaling av kompensasjon. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dersom pakkereisearrangøren kansellerer turen din, må de refundere hele det forhåndsbetalte beløpet.

Beløpet skal være tilbakebetalt til deg innen 14 dager.

Pakkereiseloven stiller krav til hvor tett opp til avgang de har lov til å avlyse/innstille en reise.

Når kan reisen avlyses?

Arrangøren kan avlyse pakkereisen dersom antall personer påmeldt til pakkereisen er lavere enn minsteantallet angitt i avtalen, og arrangøren underretter den reisende om avlysningen innen fristen fastsatt i avtalen, men seinest:

a. 20 dager før pakkereisen begynner ved reiser som varer i mer enn 6 dager

b. 7 dager før pakkereisen begynner ved reiser som varer mellom 2 og 6 dager

eller

c. 48 timer før pakkereisen begynner ved reiser som varer i mindre enn 2 dager.

Avlyses pakkereisen på grunn av forhold som nevnt i første eller annet ledd, har den reisende ikke rett til erstatning utover å få pengene tilbake.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer